iOS 6 ile değişen Uygulama Marketi Optimizasyonu

iOS 6 ile değişen Uygulama Marketi Optimizasyonu

Sizlere Mart Ayı’nda mobil uygulamalar için SEO olarak adlandırabileceğimiz bir konudan, Uygulama Dükkanı Optimizasyonu’ndan bahsetmiştik. Kuşkusuz mobil uygulamaların hayatımızda kapladığı yer arttıkça mobil uygulamalar arası rekabet, rekabet arttıkça da ASO (App Store Optimization) konusunun önemi artıyor.

Başta harita mevzusu olmak üzere oldukça fazla konuşulan iOS 6'da bildiğiniz gibi içerisinde App Store ile ilgili oldukça önemli değişiklikleri barındırıyor. Hemen yukarıda da söylediğimiz gibi Mart Ayı’nda ASO için çeşitli araçları paylaşmıştık, bugün de gelin iOS 6 ile birlikte uygulama geliştiricilerin ya da sahiplerinin dikkat etmesi gereken noktalara değinelim.

iOS 6 ile birlikte yenilenen App Store’un en büyük farkı uygulamaların ana ekranlarda listelenmesinde. Eski arayüzde ekranda 5 adet uygulama görüntülenirken scroll yaparak hızlıca diğer sonuçlara ulaşmak mümkündü. Yeni arayüzde ise uygulamalar teker teker listeleniyor. Bu durum en üst sıralarda yer alan uygulamalar için bir avantaj doğururken, genel olarak uygulamaların App Store’da yakaladığı organik büyümeyi aşağıya çekiyor.

Diğer yandan eskiden her defasında 25 tane uygulamanın yüklendiği listeleme sayfalarında, örneğin 30. sıradaki uygulamanın detay sayfasına gidip geri döndüğünüzde en baştan başlamanız gerekiyordu. Yeni arayüzle birlikte bu sıkıntı ortadan kalktığı için artık arka sıralardaki uygulamalar daha kolay bulunabilir oldular da diyebiliriz.

Yeni düzende Apple'ın uygulama detay sayfasında da yaptığı değişiklikler göze çarpıyor. Yapılan değişikliklerle birlikte kullanıcıya özellikle uygulamanın güncellemelerini çıkarken çok daha kaliteli ve sonuç odaklı bir yazı hazırlamak gerekiyor. Bir diğer önemli değişiklik de uygulama isimlerinde. Yeni App Store arayüzünde uygulama isimleri belirli bir karakter sınırına maruz kalıyor ve sınırı aşan tüm uygulamaların isimleri sonuna otomatik olarak noktalar konularak bitiriliyor. Bu da dolayısıyla kullanıcıların daha kolay fark etmeleri için uygulama ismini uzun tutan uygulama sahiplerini, ayrı bir yol bulmaya itiyor.

Tabii tüm bu değişikliklere ek olarak Apple’ın App Store için Chomp ve sosyallik gibi kartlarını oynadığını hatırlatalım. Yenilenen App Store, hem sosyal ağ entegrasyon ve etkisi ile hem de Chomp satın almasıyla birlikte kullanıcılara sunduğu önerilerle de öne çıkıyor. Örneğin artık kategoriler ayrı bir menü elemanı olarak gelmiyorlar. Ayrıca yapılan tüm bu düzenlemelerin ASO araçlarının önemini fazlasıyla arttığını da söyleyebiliriz.

Mobil uygulamalar için A/B Testi

ASO konusundaki gelişmelerden biri ise bazı internet girişimlerinin mobil uygulamalarının uygulama marketlerde daha fazla indirilmesi için çeşitli testler yapmaya başlamaları. Örneğin uygulama hazır olmadan önce test amaçlı yaratılan sayfada beş ayrı logo deneniyor. Hangi logonun uygulama ile birlikte kullanılacağına ise kullanıcı dönüşleri sonucunda karar vereiliyor. Tabii bu yöntem yalnızca logo için geçerli değil; uygulama açıklaması, anahtar kelimeler, uygulama ismi gibi daha birçok başlıkta da kullanılabilir.

Kısacası Apple tasarım olarak kendine daha çok yakışan, sosyal ve akıllı bir App Store'a sahip olmak istemişti, ve oldu da. Uygulama sahipleri ve geliştiricilere ise yenilenen App Store'la birlikte gelen tüm bu değişimlere ayak uydurmak düşüyor. Söylemeye gerek bile yok, mobil platformlar internet girişimleri için çok önemli bir koz. Bazı iş fikirlerinde mobil uygulamalar projenin bilinirliğine ve/veya kullanımına direkt olarak ve kısmen de "ucuz, hatta kolay" bir katkı sağlayabiliyor. Durum böyle oldukça da ASO ve mobil uygulama a/b testleri hakkında daha çok şey duyacağız gibi duruyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.