Optimizely, teknik bir bilgi gerektirmeden A/B Testing yapmanızı sağlıyor

Optimizely, teknik bir bilgi gerektirmeden A/B Testing yapmanızı sağlıyor

Dikkatli okuyucularımız hatırlayacaktır, sizlerle yaklaşık olarak 2 hafta önce 'A/B Testing' ile ilgili bir infografik paylaşmıştık. Söz konusu infografiği hazırlayan ve aynı zamanda A/B Testing denildiğinde dünyada ilk akla gelen araçlardan biri olan Optimizely hakkında, bu yazıda hem kuruluş hikayesi hem de nasıl kullanıldığına dair çeşitli bilgiler bulabilirsiniz.

2010 yılının kış aylarında Y Combinator isimli ABD merkezli girişim hızlandırma programına katılan Optimizely, Ocak 2010'da kuruldu. Şu an 100'ün üzerinde çalışanı bulunan şirketin geçmişine dair bir diğer dikkat çeken özelliğiyse toplamda 30 milyon dolardan fazla yatırım almış olması. Son olarak şirketin 2 kurucu ortağının da eski birer Google çalışanı olduklarını ekleyelim.

Yazının başında da belirttiğimiz gibi Optimizely, A/B Testing konusunda global olarak en çok kullanılan araçlardan birisi konumunda. A/B Testing'in ne olduğuna da kısaca değinmek gerekirse; web sitesi ya da mobil uygulamalarda kullanıcıların belirli bir bölümüne -kimi zaman özel olarak belirlenen bir grup- farklı bir içerik, görsel ya da fonksiyonel özellik sunarak, bu kullanıcı kesiminin aksiyonlarını ölçümlemek tanımını yapabiliriz. Örnek olaraksa bir web sitesindeki arama kutusunun sağda mı yoksa solda mı daha çok kullanılacağının ölçümlenmesini verebiliriz. Konuyla ilgili detaylı bilgi için şuraya bakabilirsiniz.

optimizely-landing-page

Starbucks, TechCrunch, MTV, 99designs ve 37signals gibi müşterileri bulunan Optimizely'yi aylık 17 ile 359 dolar arasında değişen paketlerden birini satın alarak kullanabiliyorsunuz. 200 binin üzerinde aylık ziyaretçi sayısına hitap ediyorsanız 359 dolar değerindeki 'gold' paketin de üzerine çıkarak şirketle özel bir anlaşma yapmanız mümkün. Kolayca anlaşılabileceği gibi Optimizely'nin fiyatlandırma stratejisi ağırlıklı olarak ziyaretçi sayısı üzerine kurulu. Ayrıca danışmanlık, hesabın kullanıcı sayısı ve bazı özel hedefleme seçenekleri de paketler arasındaki diğer farkları oluşturuyor.

Optimizely'nin en çok öne çıkan özelliği kullanım kolaylığı

Optimizely'nin kullanımında en çok öne çıkan özellik; kullanım kolaylığı. Teknik bir bilgi gerektirmeden, tamamen 'sürükle-bırak' ile çalışan bir deney editörüne sahip olan Optimizely, A/B Testing yapmak istediğiniz web sitesinin adresini yazmanızla karşınıza yukarıda deney editörü adını verdiğimiz bir araç açıyor. Burada web sitesinin dilediğiniz bölümünü kaldırabilir veya yerine değiştirebilir, metinleri optimize etmeye çalışabilir ya da sitenin biçimlendirmesiyle (renk, boyut gibi) oynayabilirsiniz.

Yaptığınız değişikliklerin ve her bir değişiklik için belirlediğiniz hedeflerin ardından Optimizely size siteye yerleştirmeniz için küçük bir kod parçacığı veriyor. Google Analytics kullanımında olduğu gibi bu kodu bir defaya mahsus olarak web sitesinize koymanız gerekiyor. Ardından aynı adreste yaptığınız değişiklikler için herhangi bir aksiyon almanıza gerek yok.

optimizely-ekip-fotografi

Optimizely'nin özellikleri bu kadarla da sınırlı değil. A/B Testing yaparken çok çeşitli hedefleme imkanları sunan aracı; örneğin Twitter'dan gelen ziyaretçilerinize Facebook adresinizi, Facebook'tan gelen ziyaretçilerinize de Twitter adresinizi göstermek için de kullanabiliyorsunuz. Bu gibi işlemleri Optimizely ile hiç kod yazmadan yapabileceğinizi hatırlatmaya sanırım gerek yok. Diğer yandan Optimizely'de cookie kullanımıyla belirli bir web sitesinin ziyaret edilip edilmemesine göre de ziyaretçilerinizi filtreleyebiliyorsunuz.

Webrazzi olarak bizim de şirket içinde kullandığımız Optimizely'nin gelecek vizyonunda mobilin önemli bir yer edindiği tahminleri ortada dolaşıyor. Bakalım zamanında ABD Başkanı Obama'nın seçim kampanyasında kullanılan Optimizely ilerleyen dönemde hangi haberlerle Webrazzi.com'a konuk olacak?..

Bu arada A/B Testing konusu ilginizi çekiyorsa size şirketin resmi blog sayfasını takip etmenizi tavsiye ediyoruz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.