A/B Testi Nedir? A/B Test Araçları, Örnekler ve Kaynaklar

A/B Testi Nedir? A/B Test Araçları, Örnekler ve Kaynaklar

Türkiye'de üzerine çok fazla gidilmediğini düşündüğüm A/B Testi (A/B Testing) konusunda Econsultancy'de yeni başarılı örnekler paylaşılınca, bu konuyu biraz açıklayarak A/B test araçları ve başarılı örnekleri paylaşmak istedim.

Web 2.0 dünyası bize hem içerik ve iş modeli hem de tasarım anlamında çok önemli yenilikler kazandırdı. Bu dönüşümü sadece büyük butonlar ve renkli tasarımlar olarak algılayanların aksine tasarım ve içeriğin de deneysel bir süreç ile en uygun hale getirileceğini öğrendik.

A/B Testi Nedir?

A/B testinin amacı ikili karşılaştırmalarla farklı içerik ve tasarım örneklerini karşılaştırmayı ifade ediyor. Bu karşılaştırmanın amacı A/B testini uyguladığınız sisteme göre farklılık gösterebilir. Anasayfa, üyelik sayfası, satış sayfası, landing page ya da bülten için farklı A/B testleri uygulayabilir ve hedeflediğiniz eylemin(üye olma, satışa dönüş, tıklama..) değişimini takip edebilirsiniz.

A/B Testi Nasıl Uygulanır?

A/B testini uygularken yapılması gereken tek şey farklı içerik ve tasarım modellerini farklı ziyaretçilere yönlendirmek. Aslında farklı örnekleri aynı kullanıcılar üzerinde test etmek de uygun ancak yeni ziyaretçi trafiğinin yüksek olduğu durumlarda ciddi bir geri dönüş alınması zor olacaktır.

Farklı test örneklerine yönlendireceğiniz kullanıcıları trafik yönlendiren sitelere göre ayırabilirsiniz. Örneğin arama motorundan gelen ziyaretçileri bir örneğe diğer kullanıcıları farklı bir örneğe yönlendirebilirsiniz. Bülten örneklerinde ise manuel tercihler yapmanız gerekecektir.

AB Testi

Tasarım ve içerik konusuna detaylı olarak girmeden amaca göre hareket edilmesi gerektiği söyleyip A/B Test araçlarını ve başarılı örnekleri sıralamak istiyorum. Daha önce paylaştığımız yeni nesil web girişimlerine tavsiyeler başlıklı yazımıza göz atmanızı da tavsiye ederim.

A/B testine başlarken zaman ve kazanç kriterlerinize dikkat ederek adım atmanız gerektiğini de hatırlatayım. Özellikle yeni girişimlerin küçük testlerle işe başlaması daha iyi olur. Kaş yapayım derken göz çıkarmamak lazım. :)

A/B Test Araçları:

Google Website Optimizer - Google'ın ücretsiz web site geliştirme aracı. İlk adım olarak değerlendirilebilir. Google'ın A/B Testi hakkındaki Türkçe açıklamalarına şuradan ulaşabilirsiniz.

Visual Website Optimizer - Microsoft, Foursquare gibi önemli referansları olan, görsel değişimleri önemseyen basit bir servis. Şurada servis hakkında güzel bir tanıtım yazısı bulunuyor.

Optimizely - Adından oldukça söz edilen, Y Combinator'ın desteklediği çok özellikli bir servis.

Vertster - Çok değişkenli testleri ve basitliği ile kendini tanıtan başka bir servis. Hızlıca 1 dakikalık tanıtımına göz atabilirsiniz.

Max A/B - Wordpress içinde A/B testleri yapmanız için geliştirilmiş ücretsiz bir eklenti. Bununla birlikte Maxlanding, Maxsqueeze ve Maxsales eklentilerine de mutlaka göz atın.

Performable - Farklı kanallardan ölçümlemelerle sitenizin performansını arttırmaya yönelik bir servis. Herhangi bir kodlama bilgisi gerektirmiyor ve detaylı bir trafik analizi sunuyor. Unbounce - Kendini langing page platformu olarak tanıtan serviste güzel özellikler ve başarılı örnekler sunuyor.

Genetify - Kodlama ağırlıklı bir yazılım. Google'ın daha ilerisinde çözümler sunan Genetify'in JavaScript tabanlı testleri hakkında şurada bir açıklama mevcut.

Vanity - Rails üzerine açık kaynak bir A/B test ürünü. Benzer bir ürün de Abingo.

Web Trends Optimize - Özel yönlendirmelerle daha isabetli sonuçlar sunmayı hedefliyor.

Test & Target - Adobe'nin özellikle şirketleri hedefleyen A/B ürünü.

Adlucent.com - Farklı bir A/B test servisi. Daha önce yapılmış örnek çalışmalara göz atabilirsiniz.

A/B Testinde Başarılı Örnekler:

WriteWork.com

Official Vancouver 2010 Olympic Store

NutshellMath Homework Help JML Direct

The Split Testing Guessing Game

A/B Testi için Kaynaklar:

Wikipedia - Wiki'nin A/B test açıklamaları (ingilizce)

Userspots - A/B Testi hakkında açıklamalar ve örnekler

UzmanTV Rehber - Eposta pazarlamasında A/B Testi

Smashing Magazine - A/B testi hakkında geniş bir kaynak çalışma

ReadWriteWeb - Girişimciler için A/B testinin artı ve eksileri

Kissmetrics - A/B testine giriş

Kissmetrics 2 - A/B testinde eposta pazarlaması için bilgiler

Onextrapixel - A/B testi ile web sitenizi geliştirmeniz için tavsiyeler

Useit - Güzel bir değerlendirme yazısı

Lyris - Landing Page hazırlama üzerine A/B testi

20Bits - A/B testi üzerine farklı bir bakış

Seotermglossary - A/B testinin kısa özeti.
Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.