Bugün sizlere uluslararası olarak çok sayıda örneğine rastlayabileceğimiz bir girişimden bahsedeceğiz: img.sr
İsminden de tahmin edebileceğiniz gibi img.sr bir görsel depolama servisi. Girişim Türkiye'den çıkmış olmasına rağmen varsayılan tarayıcı dil tercihinize göre tamamen İngilizce veya Türkçe olarak hizmet veriyor ve uluslararası büyüme hedefliyor.
Yeni yılla birlikte -tam olarak 1 Ocak 2014- açılan img.sr'de bugüne kadar gerçekleşen görsel paylaşım sayısı 2 bin, ziyaretçi sayısıysa 20 binin üzerinde.
Basit bir arayüzü bulunan img.sr'de dilerseniz bilgisayarınızda yüklü olan, dilerseniz de url'ini bildiğiniz bir görseli yükleyebilirsiniz..jpg, .png, .bmp ve .gif formatlarını destekleyen img.sr'de 20 MB'a kadar dosya yükleyebiliyorsunuz. Görseli yüklemenizin ardından açılan sayfadaysa görsel için direkt kaynak dosyası, görüntüleyici sayfa ve tag'inin html hali gibi seçenekler bulunuyor.
Gizem ve Veysel Doğan isimlerindeki iki girişimcinin hayata geçirdiği proje, şu an için bir gelir modeline sahip değil. Uzun vadede de ücretli üyelik seçeneğini düşünmeyen girişimciler, çeşitli reklam modelleri üzerinde durmayı planlıyor. Şimdilik yalnızca web üzerinden hizmet veren img.sr, kısa süre içinde mobil uyumlu arayüzüne kavuşacakmış. Ayrıca ekibin çok çeşitli platformlar için -Mac, Windows, Google Chrome, Firefox, iOS ve Android- uygulama geliştirme planları olduğunu da paylaşalım.
Geliştiricilere API desteği sunuyor
img.sr'nin dikkat çeken özelliklerinden biri de yazılım geliştiriciler için sunuyor olduğu API. İçerisinde 'API key' ile kullanıcı doğrulama ve get/post methodları gibi özellikler bulunan API hakkındaki detaylı bilgi için şu sayfaya bakabilirsiniz. Bu arada; Ruby on Rails ve PHP kullanılan img.sr'de veritabanı olarak ise MySQL tercih edilmiş. Sunucular da Amsterdam'da bulunuyor.
Girişimcilere büyüme stratejilerini sorduğumuzda ise yanıtları, "Görebileceğiniz gibi sitemiz basit ve hızlı. Fotograf paylaşım ve paylaşılan fotografa ulaşım ne kadar hızlı olursa, kullanıcılarımız o kadar hızlı oranda artar diye düşünüyoruz. Biz sunucularımızı stabil şekilde çalıştırıp hizmetimize devam ettiğimiz sürece kullanıcı sayımız artacaktır." oldu.
Droplr kısa bir süre önce ücretli modele geçmişti
Global olarak pazarın en güçlü oyuncularından biri olan Droplr, kısa bir süre önce ücretli modele geçtiğini ve deneme süreci haricinde ücretsiz olarak kullanılamayacağını açıklamıştı. Bu gelişmenin ardından her ne kadar yazının başında da yazdığımız gibi pazarda çok sayıda rakip olsa da img.sr adından söz ettirmeye çalışacak.
Bu noktada girişimin hem kurucu ortaklarının da bahsettiği gibi stabil olarak çalışması hem de organik büyüme için çeşitli yollar bulması gerekiyor. Diğer yandan yukarıda bahsettiğimiz mobil uyumluluk ve mobil uygulamalar da önemli birer adım olabilir.