Android’in iBeacon’a yanıtı Datzing, 2014’te geliyor

Android’in iBeacon’a yanıtı Datzing, 2014’te geliyor

Apple’ın 250’nin üzerindeki fiziksel mağazasında kullanmak üzere iBeacon servisini duyurması büyük ses getirmişti. Her ne kadar ülkemizde iBeacon henüz tam olarak kullanılmasa da barındırdığı büyük potansiyelin özellikle sektör profesyonelleri farkında. Anımsayabileceğiniz gibi Webrazzi Ödeme Sistemleri’13 konferansında tmob’un kurucusu Rudi Dökmecioğlu da Vodafone için hayata geçirdikleri iBeacon teknolojisini kullanan ödeme altyapısını tanıtmıştı.

Apple mağazalarında fiziksel konumunuzu bilerek sizi doğru noktalara yönlendiren iBeacon’un tek sorunu sadece iOS cihazlarla çalışıyor olması. Fakat 4 Mart’ta resmen açılacak olan Datzing adlı servis Android’in ilk iBeacon alternatifi olacak gibi görünüyor.

Peki Datzing tam olarak ne yapacak ve bu neden bu kadar önemli bir konu?

Konum bazlı tanıtım ve yönlendirme imkanı tanıyor olması iBeacon’ın ve Android’teki alternatifi Datzing’in en önemli özelliği. Foursquare’dan farklı olarak açık alanların dışında kapalı mekanlarda da kullanılabilmesi ve var olan bir WiFi veya Bluetooth ağı üzerinden haberleşmeyi mümkün kılması.

Üstelik bu sayede kullanıcının konumunu çok yüksek bir hassasiyet ile tespit edebiliyor. Örneğin bir mağazanın içerisinde ilerlerken, belli bir reyona geldiğinizi bu sistem ile tespit etmek ve tam o anda uygulama yardımı ile bir mesaj göndermek mümkün.

Android’in iBeacon’a yanıtı Datzing 2014’te geliyor

Datzing’in iBeacon’dan en önemli farkı etkileşimde bulunacağı cihazların iOS ile sınırlı olmaması. Datzing her türlü Android cihazla iletişim kurabilmeyi mümkün kılmasının yanı sıra, belki daha da önemlisi iletişimi yönlendirecek ve beacon olarak tanımlanan cihazların da üstün özelliklere sahip olma ihtiyacını ortadan kaldırıyor. Datzing, sadece Bluetooth özelliğine sahip eski model telefonların da beacon olarak kullanılmasının mümkün olacağını vaadediyor. Benzer şekilde WiFi özelliğine sahip eski bir bilgisayar da beacon olarak kullanılabilecek.

Datzing’in göndereceği “zing”ler sadece metin mesajları ile de sınırlı olmayacak. Datzing’in yaratıcısı Frank Nuovo, Datzing üzerinden kullanıcılara web bağlantıları, fotoğraflar veya indirim kuponları göndermenin mümkün olacağını söylüyor.

Şu anda beta sürecinde bulunan Datzing’in uygulaması ücretsiz olacak ve ilk beacon bağlantısından da ücret alınmayacak. Daha fazla noktadan bağlantı kurmak isteyecek kullanıcılar ise ek ücret ödeyecekler fakat ücretlendirme henüz netleşmiş değil.

Konum bazlı tanıtım imkanı mağaza içindeki müşterileri yönlendirmenin dışında çok farklı kullanım alanlarına sahip olabilir. Bu yüzden de bu sistem fiziksel mağazacılık ve konum bazlı pazarlama tarafında son dönemin en önemli gelişmesi olacak gibi görünüyor. Yabancı alternatifleriyle benzer özelliklere sahip yerli bir girişim olan Boni ile de benzer senaryoları hayata geçirmenin mümkün olduğunu sırası gelmişken hatırlatalım.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.