Amazon sezgisel teslimat ile sipariş gelmeden gönderim yapmaya başlayacak

Amazon sezgisel teslimat ile sipariş gelmeden gönderim yapmaya başlayacak

Uçan robotlarla ürün teslimatı yapma fikrinden sonra Amazon’dan en azından bir süre sıra dışı bir yenilik gelmez diye düşündüyseniz yanıldınız. Dünyanın en büyük e-ticaret devlerinden biri olan Amazon, şimdi de müşteriler henüz siparişlerini vermeden ürünlerin kargolanarak gönderileceği, sezgisel sipariş dönemini başlatmaya hazırlanıyor.

Amazon, patent başvurusunu tamamladığı bu sistem ile müşterilerinin ne sipariş edeceğini önceden tahmin ederek gönderim sürelerini kısaltmayı hedefliyor. Amazon’un 2012 yılında başvurusunu gerçekleştirdiği ve artık resmen sahip olduğu patent, firmanın müşterilerinin bir sonraki ihtiyaçlarını önceden tahmin etmesini gerektiriyor ve teslimat süreci esnasında gerçekleşebilecek sipariş ile özelleştirilebiliyor.

WSJ’ın haberine göre Amazon’un müşterilerine dair çeşitli verileri analiz ederek elde edeceği bilgiler sayesinde hangi bölgedeki müşterilerin hangi ürünleri ne zaman sipariş edebileceğini tahmin edebilmesi kesinlikle teslimat zamanlarını hızlandırabilir. Fakat ilk akla gelen sipariş gerçekleşmezse gönderilmiş olan ürünlere ne olacağı. Amazon’un bu soruya da bir yanıtı var...

Amazon sezgisel teslimat ile sipariş gelmeden gönderim yapmaya başlayacak

Amazon, elde edeceği veriler ile er ya da geç belli bir bölgede söz konusu ürünlerin sipariş edileceğini tahmin edebileceğine o kadar güveniyor ki, sipariş zamanı gecikse bile ürünler teslim zamanlarını araç içerisinde bekleyecekler. Eğer Amazon belirli bir ürün ile ilgili tahminlerinde tamamen yanılacak olursa ve kabul edilebilir süre boyunca söz konusu ürüne o bölgeden sipariş gelmezse, Amazon’un B planı ürünün ilgilenebilecek bir müşteriye yine de teslim edilmesi.

Amazon ürünün lojistik merkezine iade masrafını hesaplayıp, eğer o maliyete değmiyorsa ürünle gerçekten ilgilenebilecek en yakındaki müşterinisi tespit edip ona hediye etmeyi düşünüyor. Bu Amazon’un o üründen zarar etmesi ama müşteri memnuniyeti ve sadakati konusunda ciddi bir fark yaratacağı nokta olacak gibi görünüyor.

Nereden bakarsanız bakın bir e-ticaret firması için henüz gerçekleşmemiş siparişlerin gönderimi yapılması pek çok farklı risk içeriyor. Ayrıca Amazon’un bu patente sahip olması yakın gelecekte bu planı hayata geçireceği anlamına da gelmiyor. Eğer Amazon bu riskleri göze alarak sezgisel ürün teslimatına başlayacak ve daha da önemlisi bunu başarabilecek olursa e-ticarette son dönemlerin en büyük gelişmesi olması mümkün.

Sizce sezgisel ürün teslimatı pratikte uygulanabilecek bir yöntem mi?

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.