Biz Stone, merakla beklenen yeni girişimi ile ilgili ilk açıklamaları geçtiğimiz yıl birazda mecburen yapmış olsa da, ancak geçtiğimiz hafta içerisinde Jelly ile resmen tanışabildik. Fotoğrafın büyük rol oynadığı mobil bir soru-cevap plaformu olmayı hedefleyen Jelly, ilk haftasını geride bıraktı ve şimdi merak edilen bu haftada Jelly’nin ulaştığı kullanım oranları.
Her ne kadar henüz Jelly bu tarz rakamlar yayınlamamış olsa da ölçümleme firması RJMetrics, Jelly’nin herkese açık API noktalarını inceleyerek Jelly’nin kullanımına dair oldukça detaylı bilgiler elde etmeyi başardı. Bu bilgilere göre günlük 8.000 aktif kullanıcıya ulaşmış olan Jelly’nin ilk haftasında toplam 100 bin farklı soru sorulmuş.
Soru ve cevap kalitesi ile başka bir konu...
RJMetrics’in CEO Robert J. Moore’un yayınladığı rakamlara göre Jelly ilk haftasına oldukça hızlı bir başlangıç yapmış durumda. Bu bir hafta içerisinde Jelly’de 100 bin civarı yeni soru yayınlanmış durumda. Bu soruların yaklaşık 25 bin tanesi ile yanıtlanmış. Yani her dört sorudan üç tanesi şu aşamada yanıtsız kalıyor gibi görünüyor.
Fakat bunu etkileyecek olan doğal olarak kullanım oranı. RJMetrics’in rakamlarına göre Jelly ilk gününde 8.275 aktif kullanıcıya ulaşmış. Bu kullanıcılarından 5.183 tanesi soru sormuş ve 5.527 tanesi sorulara yanıt vermiş. Günlük akfif kullanıcı oranı 10 Ocak Cuma günü 22.000 seviyesine ulaşmış olsa da sonra düşmeye başlamış ve dün itibariyle 14.000 seviyelerine gerilemiş.
Bu gerilemenin pek çok açıklaması olabilir ama ilk akla gelen sorulan soruların ve verilen yanıtların kalitesi. Jelly’nin ilk haftası için konuşacak olursak her ikisinde de istenen seviyeden uzak olduğunu söylemek yanlış olmayacak.
RJMetrics, ilk hafta soruları arasında çok sayıda “Merhaba dünya” tarzında kaliteli olmayan soru bulunduğunu söylüyor. Yanıtların büyük bir kısmı da oldukça kısa ve doyurucu bilgi içermiyor. Bu her ne kadar iyi bir işaret olmasa da, durumun zaman içerisinde değişmesi ve kullanıcıların Jelly’nin işe yaradığını görmesi durumunda daha kaliteli soru ve cevapların ortaya çıkması mümkün. Bu da aktif kullanıcı sayısına doğrudan etki edecektir.
Jelly’de en çok sorulan soru açık ara “Bu nedir?” olmuş. Arkasından ise “Bu kimdir?” geliyor. Diğer sık karşılaşılan sorular arasında “Neredeyim?”, “Bu nerede?” ve “Bu köpeğin cinsi ne?” gibi sorular yer alıyor.
Sonuç olarak henüz Jelly için kesin bir şey söylemek için erken. Kullanıcı sayısı biraz da Biz Stone etkisi ile yüksek başlasa da, soru ve cevapların kalitesi Jelly’nin uzun vadedeki başarısını belirlemekte daha önemli olacak. Jelly’nin genel anlamda kaliteyi yükseltip yükseltemeyeceğini ise ancak zaman gösterecek.
Peki siz Jelly’yi nasıl buldunuz?