Biz Stone’un mobil soru-cevap girişimi Jelly resmen yayınlandı

Biz Stone’un mobil soru-cevap girişimi Jelly resmen yayınlandı

Twitter’ın kurucularından Biz Stone’un bir süredir Jelly adlı bir mobil girişim üzerinde çalıştığı biliniyor. Bu konuda mümkün olduğu kadar sessiz kalmaya tercih eden Stone, geçtiğimiz Nisan ayında Jelly ile ilgili bazı detayların basına sızması üzerine sessizliğini bozarak, girişimi hakkında biraz detay vermek zorunda kalmıştı.

Fakat Stone’un o dönem paylaştığı bilgiler Jelly’nin tam olarak nasıl çalıştığına dair çok fazla ipucu içermiyordu. Fakat bekleyiş bitti ve Biz Stone ile 8 kişilik ekibinin 2013’ten bu yana üzerinde çalıştığı Jelly resmen yayınlandı.

Jelly temel olarak bir soru-cevap platformu, benzerlerinden en büyük farkı ise sorular için fotoğrafları kullanıyor olması.

Online fotoğraflara olan ilginin uzun zamandır çok yüksek olduğu biliyoruz. Facebook’un fotoğraflara verdiği önem, Twitter’ın fotoğraf paylaşımı için kendi çözümüne sahip olması, Instagram ve Pinterest gibi tamamen fotoğraf odaklı sosyal ağlar ve hatta Snapchat gibi fotoğrafın işin merkezinde olduğu mesajlaşma uygulamaları bu durumun ispatlarından sadece bazıları.

Jelly

Diğer yandan soru cevap konusu da oldukça ilgi çekiyor. Yurtdışında Quora bu konudaki en önemli kaynak. Fakat merak ettikleri ve öğrenmek istedikleri konulara yanıt arayan internet kullanıcıları yıllardır forum sitelerini de aynı amaçla kullanıyorlar. Hatta Facebook ve Twitter gibi en önemli sosyal ağ siteleri de doğrudan veya dolaylı olarak bu konuda kullanıcılara yardımcı olabiliyor. Türkiye’de de bu anlamda inploid gibi önemli siteler bulunuyor.

Jelly ise bu fotoğraf ve soru-cevap konularını tek bir mobil uygulamada birleştirerek, kullanıcıların sorularını tarif etmeye çalışmak yerine fotoğrafını çekerek sormalarını sağlamayı tercih etmiş. Bugün hemen herkesin cebinde kolaylıkla fotoğraf çekebileceği bir cihazı ve aklında çok sayıda soru olduğunu düşündüğümüzde oldukça mantıklı bir yaklaşım gibi görünüyor.

Jelly

Jelly’yi kullanmak oldukça kolay. Bir soru sormak için tek yapmanız gereken fotoğraf çekip sorunuzu yazmak. Sorulmuş soruları arasında ise parmağızı kaydırarak gezinebiliyorsunuz. Bir kez geçtiğiniz soru (eğer favorilerinize eklemediyseniz) tekrar karşınıza çıkmıyor.

Henüz oldukça yeni olmasına rağmen pek çok soruya 20 - 30 arası cevap verilmiş olması oldukça etkileyici. Eğer Jelly popülaritesini sürdürmeye devam edebilirse, çok sayıda soru ve cevaplarını barındıran önemli bir platform olabilir.

Jelly

Benim ilk izlenimim şu an için gerçekten sizin için ilginç olabilecek soruları keşfetmenin pek kolay olmadığı. Ayrıca yanıtlar için oy vermek mümkün fakat 30 cevap arasında sizin en beğendiğinizi bulmaya çalışmak da çok kolay bir iş gibi görünmüyor.

Konsept olaraksa Quora soru cevap sitelerinin Facebook’u ise, Jelly de Twitter’ı olmaya aday. Daha kısa sorular ve daha kısa yanıtlar ile Biz Stone’un Twitter tecrübesini yeni bir konsepte taşımış olduğunu söylemek yanlış olmayacak diye düşünüyorum.

Jelly’nin iOS uygulamasını buradan, Android uygulamasını ise şuradan indirebilirsiniz.

Ve tabi ki denediyseniz Jelly ile ilgili olarak neler düşündüğünüzü yorumlarda paylaşabilirsiniz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.