Pinterest Avrupa’ya vize alamadı

En popüler sosyal ağlardan biri olan Pinterest, anımsayabileceğiniz gibi geçtiğimiz ay dünyaya açılma planlarını hızlandırmıştı. Bu kapsamda Türkçe yayın yapmaya başlayan Pinterest için en ilgi çekici pazarlardan biri, tahmin edebileceğiniz gibi Avrupa. Fakat Pinterest için Avrupa’ya çıkan yol biraz karışık görünüyor…

Firmayı 3,8 milyar değerlemeye ulaştıran 225 milyon dolarlık son yatırımı ile birlikte uluslarası büyüme planlarını hazırlayan Pinterest, Avrupa'da ummadığı bir engel ile karşılaştı ve Avrupa'da yaptığı marka tescil başvurusu reddedildi…

Bu Pinterest'in Avrupa'da Pinterest markasını kullanarak iş yapamaması anlamına geliyor ve daha da ilginci bunun tek suçlusu Pinterest’in kendisi…

Pinterest geç kalmış

Avrupa Komisyonu tarafından verilen bu kararın gerekçesi ise Pinterest markasının İngiliz Premium Interest adlı firma tarafından hali hazırda tescil ettirilmiş olması. Üstelik marka tescilini Pinterest'ten çok daha önce gerçekleştirmiş.

Öyle ki Premium Interest, Pinterest markası için Avrupa'da marka tescil başvurusunda bulunduğu tarihte Pinterest henüz ABD'de bile kendi markasını tescil ettirmemişti. Pinterest'in ABD'deki tescil bşavurusu Mart 2012, yani Preimum Interest'in Avrupa'daki başvurusundan 2 ay daha sonrası.

Pinterest haklı olarak henüz Avrupa planlarının netleşmemiş olduğu dönemde dünyanın bu kısmındaki marka tescilini gündemine almamıştı. Fakat o dönem için son derece önemsiz görünen bu planlama sorunu şu an için çok daha ciddi bir sıkıntıya dönüşmüş durumda.

Temyizde de Pinterest'in işi zor

Her ne kadar Pinterest'in avukatları konuyu temyize taşıyacaklarını söylüyor olsalar da, Avrupa Komisyonu marka tescili departmanından gelen yanıt Pinterest'in davayı tamamen kaybetmiş olduğu yönünde. Yani temyiz için izin çıkmama ihtimali de söz konusu olabilir.

Yine de temyize gidebilse bile Pinterest'in işi oldukça zor görünüyor. Pinterest bir marka olarak başta ABD olmak üzere dünya çapında tanınıyor olması Avrupa Komisyonu için çoık bir şey ifade etmiyor. Başvuruyu zamanında ve kurallar çerçevesinde gerçekleştirmemiş olmaması temyizde de elinin güçlü olmamasına neden olacak.

Tek çözüm: Anlaşma

Diğer yandan TechCrunch'ın haberine göre Premium Interest'in kurucusu Alex Hearn konuyla ilgili şunları söylüyor; “Pinterest Inc'in dünya çapındaki haklarına saygımız var ama kendi haklarımıza da saygı duyuyoruz”.

Görünen o ki Pinterest'in Avrupa planlarını geç kurması onlara pahalıya patlayacak. Her ne kadar yakın zamanda aldıkları yatırımı değerlendirmek için daha iyi planları olsa da, bunun kayda değer bir kısmı bir anlaşma karşılığında Premium Interest’in kasasına gidecek ve bu sorun ancak bu şekilde çözülecek gibi görünüyor…

Yorumlar
  1. İlk Yorumu yazmak ister misiniz?

    İlk Yorumu yazmak ister misiniz?

    Yorum Yazmak için Giriş Yap
Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.