Amazon CTO'su Warner Vogels, bulut bilişimde fiyat rekabeti üzerinde durdu [LeWeb Paris]

Amazon CTO'su Warner Vogels, bulut bilişimde fiyat rekabeti üzerinde durdu [LeWeb Paris]

Webrazzi’nin medya partneri olduğu LeWeb Paris’den iGaranti sponsorluğunda paylaştığımız tüm haberleri, wbrz.in/leweb13 adresinden takip edebilirsiniz.

wogels-lewebLeWeb'13 Paris'te ikinci günün en çok dikkat çeken oturumlarından biriyse bulut bilişim başlıklı paneldi diyebiliriz. Amazon CTO'su Warner Vogels, Ubuntu kurucusu Mark Shutterworth ve Hightail CEO'su Brad Garlinghouse'un katıldığı panelde bulut konuklar, Robin Wauters moderatörlüğünde sohbet ettiler.

Panelin başında Avrupa'daki girişimcilik ekosistemini konu alan bir blog olan Tech.eu'yu tanıtan Robin Wauters, ardından konuşamacılardan kendilerini kısaca tanıtmalarını istedi.

Bulut bilişimle ilgili söze giren Ubuntu kurucusu Mark Shutterworth, Ubuntu'nun bulut bilişimin altyapısında kullanılan en önemli teknolojilerden biri konumunda olduğunu söyledi ve bu durumdan dolayı yaşadığı memnuniyeti ifade etti.

Bulut bilişim denilince kuşkusuz akla gelen ilk şirketleden biri olan Amazon'un CTO'su Warner Vogels ise 2003'te online bir kitap mağazası olarak kurulan Amazon olarak bugün geldikleri noktadan oldukça memnun olduklarını söyledi.

Bulut bilişim başta olmak üzere çok sayıda konuda oldukça vizyoner bir şekilde teknoloji üreten şirketin CTO'su; Amazon'un bulut bilişim ürünü olan Amazon Web Services projesini 2006 yılında hayata geçirdiklerini söyledi. Diğer yandan panele katılan tüm konuklar bulut bilişimin bundan 10 sene sonrasında nerede olacağını tahmin etmenin güç olduğunu belirtirken Warner; gelecekle ilgili olarak uluslararası fiyat ortalamanın çok daha aşağıda olmasını umduğunu paylaştı.

leweb-bulut-bilisim

Bulut bilişimin fiyatlandırmasıyla ilgili olarak Warner, ileriki dönemlerde daha çok donanım gerektiren, örneği büyük veri analizi gibi, yazılımların ortaya çıkacağını ve bu noktada da fiyat aralığının çok kritik olacağını kaydetti. Ayrıca Warner, bulut bilişimle ilgili olarak şirketlerin çok büyük ekiplere değil, çok uzman ekiplere sahip olması gerektiğini belirtti. Konuyla ilgili Airbnb örneğine yer veren Amazon CTO'su, şirketin yüzlerce sunuculu bulut bilişim altyapısını 5 kişi ile geliştirdiğini ve yönettiğini belirtti.

Bulut bilişimde güvenlik

Panelde bulut bilişim konuşulurken tabii ki güvenlik başlığına da değinildi. Konuyla ilgili olarak Brad Garlinghouse, Hightail olarak bulur bilişim alanında güvenlik konusu üzerine uzmanlaşan bir şirketi satın aldıklarını ve bu konunun bugün olduğu gibi ileride de oldukça önemli olacağını kaydetti. Brad'in bu görüşüne diğer konuşmacılar da katılırken Werner Vogels ise farklı bir konuya değindi ve müşterilerinin AWS kullanırken büyük bir kısmı açık kaynak olan yazılım kullanmalarından oldukça memnun olduklarını, gelecekte de bu ekosistemi korumak istediklerini söyledi.

Moderatörün bir sorusu üzerine sizlere daha önce haberleştirdiğimiz Ubuntu on Phone projesine de değinen Mark Shutterworth, kullanıcılar için hali hazırda bilgisayarlarında kullandıkları Ubuntu'nun mobile taşınmasının oldukça keyifli olduğunu tahmin ettiğini söyledi.

Bulut bilişimde mobilin hacmi çok hızlı artıyor

Panelde konu hazır mobile gelmişken konuklara son soru da mobil üzerine soruldu. Hightail CEO'su Brad, özellikle genç nesilin bulut bilişim teknolojisini mobilde de fazlasıyla kullandığına dikkat çekti. Kendi bünyelerinden çıkan bir istatistiği de paylaşan Brad, son 1 yılda bulut bilişimdeki mobil işlem hacminin 2 katın üzerinde arttığını belirtti. Bulut bilişimin mobil ile birleşimi konusunda Amazon CTO'su Werner Vogels ise cihazlar arası iletişime dikkat çekti.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.