Ubuntu'dan yeni ve iddialı bir mobil işletim sistemi

Ubuntu'dan yeni ve iddialı bir mobil işletim sistemi

Daha bir kaç gün önce Samsung'un Linux tabanlı Tizen mobil işletim sistemini Japon mobil operatör NTT Docomo ile pazara sunacağını açıklamasından sonra dün akşam yeni bir bomba düştü. Popüler Linux dağıtımı Ubuntu, Telefonlar için Ubuntu (Ubuntu for Phones) ile mobil işletim sistemi pazarında beğeni toplayan bir çıkış yaptı.

Ubuntu'nun arkasındaki şirket Canonical'ın kurucusu Mark Shuttleworth tarafından yapılan açıklamaya göre ilk Ubuntu tabanlı telefonlar bu yıl içinde gelecek. 8 Ocak'ta başlayacak CES fuarında da örnek telefonlar görücüye çıkacak.

Farklı tasarımı ve özellikleriyle Ubuntu'nun mobil işletim sistemini daha yakından tanımak için aşağıdaki uzun tanıtım videosunu 6. dakikadan başlayarak izleyebilirsiniz.

20 milyon masaüstü bilgisayarda kullanılan Ubuntu'nun Linux temelli yeni silahı Telefonlar için Ubuntu'nun amacı akıllı cep telefonları ile bilgisayarlar arasındaki beklenen yakınsamayı sağlamak. Bunu hem son kullanıcı hem de işletme tabanında sağlamak isteyen Ubuntu'nun bir bakıma Windows 8 mantığında olduğunu söyleyebiliriz. Hatta 4 kenardan kaydırma özellikleri de Windows 8'i akla getiriyor.

Ubuntu Phone desktop

Tabii Telefonlar için Ubuntu'yu Windows 8'den ayıran açık kaynaklı olmak gibi temel bir fark var. Dahası Ubuntu Phone'un Android ve iOS'tan ilham alarak bir mobil işletim sistemi olarak geliştirilmiş durumda ve en azından Android'in hatalarına düşmek istemiyor. İşlemcinin sağladığı tüm gücü kullanan ve çoklu uygulama çalıştırma desteğine odaklanan Telefonlar için Ubuntu, HTML 5 tabanlı web uygulamalarını da başarılı bir şekilde çalıştırabiliyor.

Ubuntu phone uygulamalar

Shuttleworth, Ubuntu tarafında uygulamalar geliştiren ve diğer geliştiricileri Telefonlar için Ubuntu'nun uygulama ekosistemi konusunda da cesaretlendiriyor ve yukarıda bahsettiğimiz yakınsamayı göz önünde bulundurmasını istiyor.

Telefonlar için Ubuntu, Android Board Support Package (BSP) dahilinde olduğu için teorik olarak tüm Androidli cihazlarda çalışabilecek. Dolayısıyla da üreticilerden destek görmek konusunda Ubuntu bir şüphe taşımıyor.

ubuntu phones

Geçen yıl Ubuntu for Android'i pazara sunan Ubuntu, her ne kadar Telefonlar için Ubuntu'nun farklı şekillerde özelleştirilebileceğini söylese de Android'in sürüm ayrılılığı (fragmantasyon) sorununu yaşamamak için güncellemede ipleri elinde tutacağının sinyalini veriyor.

Ubuntu halihazırda masaüstü telefonlar, sunucular ve TV'lerde çalışıyor. Mobil telefonlardan sonra sıradaki cihaz sınıfı tabletler olacak ve Shuttleworth yakında bu konuda da gerekli açıklamaları yapacaklarını paylaşıyor.

Telefonlar için Ubuntu hakkında eleştiriler gelmiyor değil. Sadece mobile odaklanmak gerektiğini söyleyenler, yeni bir mobil işletim sisteme (iOS, Android, Symbian, Blackberry OS, Windows Phone, Bada, Tizen, Firefox OS) gerek olmadığını söyleyenler vs.. Ubuntu hakkında son dönemde çıkan bazı eleştiriler de buna eklenebilir ancak ortada dişe dokunur ve açık kaynak tarafında beğeni toplayan bir ürün var.

Eğer Google'ın dalga dalga büyüyen Android'ine ve Apple'ın keskin kılıcı iOS'a karşı durmak isteyenler Ubuntu'ya destek verirse mobil işletim sistemi pazarında dengeler değişebilir.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.