Bitcoin'in değeri sosyal etkileşimle paralel artıyor [Analiz]

Bitcoin'in değeri sosyal etkileşimle paralel artıyor [Analiz]

İnterneti son 6 aydır kavuran trend Bitcoin oldu diyebiliriz. Arkadaş sohbetlerinde bile Bitcoin konusuna mutlaka geliyoruz. Bitcoin nereye varır almalı mıyız? Yatırım yapılır mı soruları geliyor belki de ekonomi profesörlerinden açıklama gelmemesi merağı daha da artırıyor. İyi de bu Bitcoin nedir diyenlerin öncelikle Ümit'in kaleme aldığı Bitcoin ile ilgili bilmeniz gereken 50 web sitesi'ne göz atmalarını tavsiye ederim.

Bitcoin'in değerindeki artışı internet ekosisteminde yer alan her ferdin bunu çözebileceğini bugün size paylaşacağım iki grafik ile detaylandıracağım. Tweet'lerde aylara göre Bitcoin geçmesi ve Bitcoin'in Google'da aylık aranma trendi ile Bitcoin'in değeri paralel seyir izliyor.

Ülkemizde BDDK'nın tanımıyoruz ve sorumluluk kabul etmiyoruz açıklaması, Almanya ve ABD'nin tanımak için çalışmalar yürütmesi bir yana Bitcoin ile sayıca her geçen gün artan bir kitlenin yatırım aracına dönüşmüş durumda.

bitcoin-twitter

Sosyal etkileşim ve Bitcoin arasındaki ilişkiyi detaylandıralım. Mart ayından başlarsak atılan tweet sayısı 117.000'ken Bitcoin değeri 30 dolar seviyesinde seyrediyordu.Nisan ayında günde 38.000 Tweet'i görerek aylık 353.000 tweet içerisinde geçen ve bunun sadece 37.000'i olumsuz olan Bitcoin ay içerisinde 238 doları görerek tavan yaptı. Bir başka deyişle 353 bin tweet ile 1.6 milyar potansiyel gösterime ulaşan Bitcoin kitleye ulaşması ile birlikte aksiyon olarak geri dönüşünü de almışa benziyor.

Twitter haricinde aynı dönemde Google'ın kullanıcı aramalarında ki eğilimi gösterdiği Google Trends raporu da ilginin artmasının Bitcoin'in değerini daha da artırdığını gösteriyor.

Google Arama Trendi

bitcoin-google-trends

Nisan ayını takip eden aylara baktığımızda Bitcoin'e olan ilginin azaldığını hem tweet'lerden hem de Google Trends'ten çıkarmamız mümkün. İlginin azalması tezi kanıtlar nitelikte Bitcoin'in birim değerini düşürerek sabit bir seyirde izlemesine sebep oluyor.

Ağustos ayında ABD'de Bitcoin hakkında açılan dava ve aynı ay içerisine Almanya'nın Bitcoin hakkında bireysel kullanımda sıkıntı olmadığını açıklaması ile Nisan ayında olduğu kadar olmasa da Bitcoin'e yeniden ilgi başlamış oluyor. Bu dönemde atılan Tweet sayısı 175 bin adetken Bitcoin'in ortalama değeri 99 dolar seviyesinde işlem görüyordu.

Ekim ayında FBI tarafından tutuklanma haberi ile yeniden gündeme gelen Bitcoin 85 dolara düşmesine rağmen ay sonunda 200 dolar seviyesine ulaşmış ve  Kasım ayının 29'una geldiğimiz şu günde 1,162 dolar seviyesinde işlem görüyor. Kasım ayında atılan tweet sayısına baktığımzda Nisan'dan 120 bin daha fazla olduğunu yani bir başka deyişe %30 daha fazla olarak 471 bin adet  olduğunu gözlemliyoruz.  Nisan ayında 1,6 milyar olan potansiyel gösterim ise Kasım ayında 2,3 milyara ulaşmış durumda.

Bitcoin'in Dolar Karşısında Değeri

bitcoin-dolar

Bu kadar rakamın arasında çıkaracağımız net bir sonuç var haber olduktan sonra dikkatleri üzerine çeken Bitcoin artan değeri ile de isteği uyandırıyor ve kullanıcıların satın almasını sağlamış oluyor. Her bir satın alma sonucunda daha da artan değeri ilgiyi daha da artırıyor.

Pazar değeri 13,1 milyar doların üzerinde olan Bitcoin, daha geniş kitleler tarafından tanınmasıyla bir dönem daha değerini artıracağa benziyor. Yazının başında belirttiğim gibi devletlerin atacağı adım sonrasında fiyatlarda dönemsel değişiklikler olsa da pazar büyüklüğü 13 milyar doların üzerine her geçen gün değerlenerek artan bir eğilim yakalamış durumda. Dolayısıyla böyle bir pazarın kapatılması söz konusu olamayacak görünüyor ama Bitcoin'in şeffaflığı  konusunda atılacak adımlar şu an için önemli bir engel  olarak görünüyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.