Hasan Aslanoba ile kendi projesi Tazedirekt.com hakkında konuştuk

Hasan Aslanoba; daha önce Webrazzi ofisine konuk olduğunda paylaştığı gibi yatırım yaptığı girişimlerin haricinde Aslanoba Gıda bünyesinde kendi internet projelerini de yürütüyor.
Hasan Aslanoba ile kendi projesi Tazedirekt.com hakkında konuştuk

tazedirekt-thumbTürkiye internet sektöründe bir yıl önce yapmaya başladığı yatırımlarla adeta bomba etkisi yaratan Hasan Aslanoba; daha önce Webrazzi ofisine konuk olduğunda paylaştığı gibi yatırım yaptığı girişimlerin haricinde Aslanoba Gıda bünyesinde kendi internet projelerini de yürütüyor.

Daha önce Webrazzi'de yer verdiğimiz Webnak gibi Aslanoba Gıda bünyesinde yer alan bir diğer internet projesi ise Tazedirekt.com.

"Hesaplı Tazelik Kapınızda" sloganı ile öne çıkan Tazedirekt, adı ve sloganından da anlayabileceğiniz üzere kırmızı etten şarküteriye, şarküteriden deniz ürünlerine kadar çok sayıda kategoride gıdayı; bireysel kullanıcı ve şirketlerin internetten sipariş edebilmesine olanak sağlıyor.

tazedirekt-ekran-goruntusu

Tazedirekt; B2B -restoran ve otel gibi işletmelere yapılan- satışlara Nisan 2013'te başlamış. Platform henüz bireysel müşterilerin sisteme üye olmasını kabul etmiyor, B2B müşterilere ise yalnızca Bursa'da olmaları şartıyla gönderim yapılıyor. Diğer yandan Tazedirekt ekibinin IT dahil olmak üzere çok büyük bir kısmı Bursa'da çalışmakta. İstanbul/Ümraniye'de ise pazarlama ve finans faaliyetleri yer alıyor.

Hasan Bey'le Tazedirekt hakkında konuşurken kendisi konuyla ilgili olarak şu cümleleri sarfetti: "B2B sitemiz açık olmasına rağmen, ilk aylarda siparişleri genelde telefonla almaya başladık. Zaten, ilk hedefimiz; tamamen yeni olduğumuz kırmızı et işinde; üretim, kalite ve dağıtım süreçlerimizi test etmekti. Bu hedefimizi kısa sürede gerçekleştirdik: yaptığımız son anketlerde, kırmızı et ürünlerimizden memnuniyet %95 gibi çok yüksek bir oranda çıktı. Tabi, bunun temel sebebi; gerçekten de ürün ve hizmet kalitemizin en üst seviyede olmasıdır. Bursa, Mustafa Kemal Paşa ilçesindeki kendi Boğazköy Çiftliğimiz’de en modern şartlarda besi ırkı hayvanı yetiştirmekteyiz. Anlaşmalı dış mezbahada, çok sıkı kontrollerle kesim yaptırdıktan sonra, yine yüksek hijyen standartlarındaki kendi et parçalama tesislerimizde işleyerek, paketlemekteyiz. Daha sonra, yine kendi soğutuculu araçlarımız ve kendi ekibimiz ile ticari müşterilere ürünleri teslim ediyoruz.

bogazkoy-ciftligi Boğazköy Çiftliği (bogazkoyciftligi.com)

Ancak, gelecek vizyonumuz “Sadece Online Supermarket” olmak olduğu için, bu aydan itibaren online siparişlere destek vermeye başladık. Yani, Online Kanal İskontosu (%2) yaparak, online sipariş veren ticari müşterilerimizin sayısını arttırıyoruz. Ancak, sipariş online bile olsa, kredi karttan ön ödeme halen düşük, daha çok ödemeler kapıda veya sonra tahsilat şeklinde devam ediyor. Bu yüzden, yakın gelecekte, ticari müşterilerimizin kredi kartı ile ön ödemelerini de teşvik edeceğiz."

2014 1. çeyrekte Bursa'da B2C satışlara başlanacak

Aslanoba'nın yukarıdaki cümlelerinden de anlayabileceğiniz üzere Tazedirekt oldukça uzun soluklu ve operasyonu zor bir proje. Ki bunu Hasan Bey'in "Bizim asıl amacımız; önce Bursa’da pilot olarak, daha sonra ise sırasıyla İstanbul, Ankara, İzmir’de B2C’ye geçiş yapmak. İstanbul’a 2015’den önce gelemeyiz sanırım, gelsek bile belli bölgelerde başlayabiliriz." cümlesinden de bunu anlayabiliyoruz.

Hasan Bey'e göre Tazedirekt'teki öncelikli hedef 2014 1. çeyrekte Bursa'da -belirli bölgelerde- B2C satışlara başlamak. Bu arada söz konusu dönemde kırmızı et, şarküteri, kanatlı ürünler, süt ürünleri, sebze-meyve gibi kategoriler kullanıcıların beğenisine sunulacak. Ayrıca belirtmekte yarar var; kırmızı et ürünleri Aslanoba Gıda tarafından üretilirken diğer tüm ürünler lokal üreticilerden tedarik edilecek. Uzun vadedeki hedef ise paketlenmiş gıdaları ve daha sonrasında bir süpermarkette bulunabilecek tüm ürünleri Tazedirekt bünyesinde kullanıcılara sunuyor olmak.

Online market pazarı

Hasan Aslanoba - Aslanoba Capital

Hasan Aslanoba - Aslanoba Capital

Ülkemizde online market pazarı bir süredir bazı küçük oyuncuların çeşitli denemeleri ile ayağa kalkmış durumda. Orta vadede oldukça büyümesini ve önemli cirolara sahip olmasını beklediğimiz online market pazarında Tazedirekt de şimdiden en iddialı oyunculardan biri konumunda. Hasan Bey'in hem offline operasyon noktasındaki tecrübesi ve Aslanoba Gıda'nın imkanları hem de konunun online tarafındaki becerisi Tazedirekt'i öne çıkaran başlıca faktörler.

Bu arada Hasan Aslanoba'nın geçen haftalarda Forbes Dergisi'nde yayınlanan yazısından konuyla ilgili bir paragrafı da sizlerle paylaşalım: "Biraz da geleceğe dair varsayımlarımı paylaşmak isterim. Bence, gelecekte iş modelleri “sadece online” iş modelleri lehine gelişecektir. Sadece online iş modelleri de 2 farklı uç noktaya ayrışabilir. Birinci modele “Sanal Hipermarket” diyelim: bu modelde, tek bir merkezi depoda bulunan çok çeşitli ürünler, çok uygun fiyatla satılmaktadır. Ancak, eve teslimatlar siparişten bir gün sonra, müşterinin istediği 2 saatlik zaman dilimlerinde yapılmaktadır. Kendi girişimim olan Tazedirekt’in de hedefi bu modele yaklaşmak. Bu model, özellikle ev ve mutfak harcaması yüksek, sonuçta fiyata hassas, bir gün öncesinden planlama yapabilen, farklı markalar ve bol ürün çeşitliliği görmek isteyen, nispeten kalabalık ve geleneksel aileler için uygun düşecektir."

Şu an için yalnızca Bursa içinde B2B satışlara başlamış olan Tazedirekt, öncelikle B2B satış yaptığı müşterilerini online'a taşımak durumunda. Sonrasında ise Bursa'dan başlayarak büyük şehirlerde B2B ve B2C satışlara başlaması gereken Tazedirekt.com'un önünde uzun bir yol var. Sizlere proje hakkında gelişmeleri aktarmaya devam edeceğiz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.