Line ve WeChat, Whatsapp'ın tahtını ele geçirmek istiyor

Line ve WeChat, Whatsapp'ın tahtını ele geçirmek istiyor

whatsapp indir wechat indir line indirİnsanların iletişim kurma şeklinde yeni bir dönem açan anlık mesajlaşma uygulamaları halen Whatsapp'ın lider olduğu bir pazar. Ancak pazar potansiyeli özellikle Uzakdoğulu oyuncuların Whatsapp'ı tehdit etmeye başladığını gösteriyor. Peki zengin içeriklerle gelen uygulamalar Whatsapp'ın tahtını elinden alabilir mi?

Özellikle Facebook'un Snapchat'i satın almak istemesi bu tartışmanın farklı şekillerde yeniden masaya yatırılmasını sağlıyor.

Öncelikle biraz sayılardan bahsedelim. Şimdiye kadar liderliği elinde tutan Whatsapp, Kurucu CEO'su Jan Koum'un paylaştığı rakamlara göre 350 bin aktif kullanıcıya sahip. Whatsapp kullanıcıları her gün 400 milyon fotoğraf paylaşıyor ama büyüme hızında bir düşüş var.

whatsapp

Snapchat kullanıcıları günde 350 milyon fotoğraf paylaşıyor. Hemen belirtelim bu sayı Facebook'taki fotoğraf paylaşım sayısına (Eylül) eşit. Instagram fotoğraf paylaşımına özel olmasına rağmen halen günde 55 milyon fotoğrafın paylaşıldığı bir platform.

Türkiye pazarına da giren ve televizyon reklamları yayınlatan Çinli WeChat ile Whatsapp arasındaki aktif kullanıcı farkı Temmuz ayında 55 milyon (195 milyon'a 250 milyon) civarındaydı. WeChat, Çin dışındaki kullanıcı sayısını 1 ay içinde 30 milyon artırarak 100 milyona ulaştırdığında ise toplam kullanıcı sayısı 235 milyon olmuştu.

Line, gençlere televizyon reklamlarıyla ulaşmaya çalışıyor

Bir de Güney Kore'den Türkiye pazarına ulaşan ve şu sıralarda sık sık televizyon ve mobil reklamlarla varlığını belli eden Line var. Temmuz ayında 230 ülkede 120 milyon kullanıcıya ulaşan ve son rakamlara göre 230 milyon kayıtlı kullanıcısı olan Line'ın Türkiye için çektiği televizyon reklamlarının sadece Youtube'da bile yüzbinlerce kez izlendiğini görebiliyoruz.

Blackberry Messenger ise iPhone ve Android için uygulamalarını yayınladıktan 8 saat sonra 5 milyon kullanıcıya ulaşmayı başararak sonradan çıkış yapılabileceğini gösterdi.

Google Hangouts, her ne kadar Android ve iOS dışına çıkmamış olsa da o da Whatsapp yerine kullanılabilir.

Çok hızlı bir büyümeyle ve aldığı yatırımlarla dikkat çeken MessageMe ise henüz yolun başındaki bir diğer Whatsapp alternatifi. Kik, Kakao Talk ve Tango da ün yapmış isimler arasında.

Basitlik bir iletişim mi, zengin içerikler mi?

tr_bg_section01Whatsapp CEO'su Jan Koum, aktif kullanıcı sayısıyla kayıtlı kullanıcı sayısını karşılaştırmanın "Ferrari 250 GTO ile bir kaykayı kıyaslamak" gibi olduğunu söyleyerek rakiplerine bir gönderme yapsa da Uzakdoğulu oyuncular kendilerine has bir şekilde Batı'ya doğru büyümeye devam ediyor.

Whatsapp'ın büyüme hızındaki düşüş bir yana Line, WeChat gibi uygulamalardaki zengin görsel içerikler yeni bir rüzgar estiriyor.500 Startups'tan Chang Kim'in kültürel bir fenomen olarak anlattığı çizgi karakter dünyası özellikle Line'da dikkat öne çıkıyor. Whatsapp'ın Uzakdoğu kültürüne girmesi zor olsa da Line ve WeChat Avrupa ve Amerika kıtasına yayılmayı başarıyor.

Kullanıcıların Whatsapp'ın basitliğinden sıkılıp liderlik koltuğuna yeni bir uygulamayı çıkarıp çıkarmayacağını henüz bilmiyoruz. Ancak Line'ın daha agresif bir pazarlamaya ve hatta satın alma yapmak gibi yola başvurması Whatsapp için üzücü sonuçlar doğurabilir.

Line, borsaya açılmak istiyor

Bu arada Whatsapp, Nokia'nın Asha serisi telefonlarında kendine yeni bir yol açtığını belirtelim. Diğer taraftan 28 milyar dolar değerlemeyle borsaya açılacağından söz edilen Line, onlarca bağlantılı uygulama ve oyun portföyü ile daha mevcut platformlarda oldukça ciddi bir güce sahip.

Türkiye'de Whatsapp, Line ve WeChat uygulamalarını indirmek isteyenlerin Google'daki arama eğilimine baktığımızda ise aşağıdaki sonuçla karşılaşıyoruz.

whatsapp indir wechat indir line indir

Line'ın televizyon reklamlarının işe yaradığı malum ama halen Türkiye'de Whatsapp'ın çok daha popüler olduğu görülüyor. Whatsapp'ın Türkiye'de veya diğer ülkelerde liderliği bırakıp bırakmayacağını zaman gösterecek ama aşağıdaki ankette oy kullanarak tüm bu analizlere yeni bir boyut kazandırabilirsiniz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.