Türkiye pazarına da odaklanan Çinli WeChat, WhatsApp'ı sollamak istiyor

Türkiye pazarına da odaklanan Çinli WeChat, WhatsApp'ı sollamak istiyor

Çin'in milyar dolarlık internet devi şirketlerinden biri olan Tencent'in anlık mesajlaşma uygulaması WeChat artık Çin sınırlarını aşarak küresel çapta kabul görmek ve WhatsApp'ı geride bırakmak istiyor.

Son zamanlarda Türkiye'de de televizyon reklamlarına çıkan WeChat'in aylık aktif kullanıcı sayısı 195 milyon. Bu alanda dünyanın 2 numarası. Birinci sırada ise hepimizin bildiği aylık aktif kullanıcı sayısı 250 milyonu bulan WhatsApp var.

Kakao Talk, Tango, Viber, MessageMe, geçen hafta Türkiye pazarında aktif rol almak istediğini paylaştığımız Line ve diğer oyuncular da bu ikiliyi takip ediyor.

Çin dışından 70 milyon kullanıcı

Son iki ayda WeChat'in Çin dışında kazandığı üye sayısı 20 milyon. 23 Mayıs itibariyle Çin dışındaki toplam kullanıcı sayısı 50 milyondu ve Temmuz başında Çin dışından 70 milyon kullanıcıya ulaşmayı başardı. Türkiye'yi de içine alan küresel bir açılımla bir kaç ayda ise 400 milyon barajının aşılması hedefleniyor.

WeChat de Line gibi mesajlaşmanın ve konuşmanın yanısıra sosyal ağ özelliklerini ve marka/ünlü ilişkilerini öne çıkararak daha etkili bir konum alıyor. Bu uygulamalar Facebook'taki etkileşimi bir bakıma etkilerken, Twitter'a ise daha etkili bir muhalefet olma özelliği taşıyor.

wechat mesajlasma uygulamasi iphone android blackberry

WeChat'in hedef tahtasına koyduğu bölgeler Güney Doğu Asya, Latin Amerika, Afrika ve Avrupa olarak gösteriliyor. WhatsApp ile anavatanı ABD'de kapışmak da planlar arasında ki bunun için bir ABD ofisinin açılması gündemde.

WeChat son aylarda Nokia Asha serisi telefonları da desteklemeye başlamış, Türkiye App Store’da Temmuz ayının “En Çok İndirilen Mobil Sosyal Uygulaması” olmuştu.

Hatırlatmak gerekirse Çin dünyanın en büyük akıllı telefon pazarı ve doğal olarak mobil uygulamalar da yaygınca kullanılıyor. Engellenen sosyal ağlar Çinlilere dolaylı yollardan erişmeye çalışırken, bu durum WeChat'in işine geliyor. Uzakdoğulu WeChat ve Line özellikle Avrupa ve ABD pazarında baskın olacak oyuncular çıkarabilecek mi merakla bekliyorum.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.