Geleceği Yazanlar: Türkiye'de mobil ekosistemi büyütecek gençler aranıyor

Geleceği Yazanlar: Türkiye'de mobil ekosistemi büyütecek gençler aranıyor

Turkcell bugün Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Tayfun Acarer ve Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv’in katılımıyla düzenlenen toplantıda oldukça önemli bir projenin tanıtımını yaptı. Bir yıldır üzerinde çalışılan Geleceği Yazanlar adlı proje Türkiye'de mobil yazılım seferberliğini başlatmak istiyor.

Özellikle mobil yazılıma henüz adım atmamış gençleri harekete geçirmek isteyen Turkcell, farklı platformlarda (Android, iOS, Windows Phone) mobil uygulama geliştirmesi için ayrıcalıklı bir eğitim portalı sunuyor.

Bu portalda akademisyenler ve uzmanlar eliyle hazırlanan 1200 sayfa eğitim dokümanı, 13 bin satır kod, örnek uygulamalar ve eğitim videoları yer alıyor.

turkcell gelecegi yazanlar mobil uygulama gelistirme programi

Söz konusu eğitim dökümanları herkesin erişimine açık. Portala üye olduğunuzda eğitimleri alıp sınavlara girerek başarınızı tescilleme şansınız da var. Katılımcılar bu sayede Turkcell başta olmak üzere sektöre iş bulabileceği gibi kendi işlerini de kurup yürütme şansına sahip oluyor.

Turkcell'den birebir ve teknik destek imkanı

Şu anda Turkcell içinden ve dışından 13 deneyimli danışmana sahip programın çeşitli etkinlikler ve buluşmalarla projedeki dinamizmi tetikleyeceğini de öğrendik ki bunun mobil uygulama geliştirme yarışmaları ve 'hackatonlar' ile süsleneceğini söyleyebiliriz. Hali hazırda sitedeki bu tür etkinlikler için bir takvim de yer alıyor.

Turkcell, aslında yıllar önce açtığı ama o zamanlar pek ilgi görmeyen konum erişimi vb. hizmetlerini de Turkcell API altında mobil uygulama geliştirme uzman adaylarının hizmetine sunuyor.

Toplantıda verilen birkaç rakamdan da bahsedelim;

  • Türkiye’de yazılım sektörünün 2011 cirosu 4.2 milyar TL, 2013 hedefi yaklaşık 6 milyar TL
  • 2023 vizyonunda yazılım sektörü için hedeflenen büyüklük 160 milyar dolar
  • Dünyada mobil yazılım pazarının 2013 sonunda 25 milyar dolarlık büyüklüğe ulaşması bekleniyor. 2018'de ise bu rakamın 92 milyar dolar civarında olması öngürülüyor.
  • 2012 yılında Türkiye’nin yazılım pazarının büyüklüğü 2,4 milyar TL, yazılım ve hizmet ihracatı ise yaklaşık 750 milyon TL idi.
  • 2012'de 70’den fazla ülkeye yazılım ihracatı yaptık.
  • Türkiye'de 1 yılda indirilen mobil uygulama sayısı 81 milyon. 2016'da bu rakamın 310 milyona çıkması bekleniyor.

Sosyal ve ekonomik katma değer bir arada

Türkiye'yede mobil yazılım sektörüne ekonomik bir ivme kazandırmanın yanında bir sosyal sorumluluk projesi olma özelliği de taşıyan proje sağlık, eğitim, çevre, enerji gibi alanlarda ve toplumsal konularda hayatı iyileştiren mobil yazılımları özellikle destekleyecek ve Türkiye’nin sosyal ve ekonomik dönüşümüne katkıda bulunacak.

Mobil yazılımın erişim potansiyeli ve itici gücü

Akıllı telefonlar çıkmadan önce mobil mecrada katma değerli servisler geliştirme üzerine çalışmış biri olarak mobil uygulama o günlere göre inanılmaz bir potansiyel sunduğunu ve Geleceği Yazanlar projesinin son yıllarda gördüğüm en iyi çalışmalardan biri olduğunu söyleyebilirim.

Bu konuda benzer bir adım da Açık Akademi adıyla Microsoft'tan gelmişti ama Windows platformalarıyla sınırlıydı. Dünyaya açılmanın sırrının mobiliteden geçtiğini, mobiliteye yatırım yapmanın küresel etkilerini uzunca konuşabiliriz ama 15 yaşındaki bir çocuğun geliştirdiği uygulamanın 30 milyon dolarlık bir satın almayla ödüllendirilmesini hatırlatarak yetinmek istiyorum. Açık Akademi'de de bu yönde, gençlerin ilgi gösterdiğini pekala görmüştük.

Şartlar açısından bahaneler sıralansa bile bu ve benzer projelerin içimizdeki heyecanlı, meraklı ve üretme arzusu olan bir potansiyel için yeterli şartları sunduğu kanısındayım.

Aşağıda bu projenin tanıtımından önce yayınlanan videoyu izleyebilirs, geç olmadan harekete geçebilir veya bu haberi birileriyle paylaşabilirsiniz. Uygulamaların haberini yazmak bizden. ;)

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.