Facebook “trending” özelliğini test etmeye başladı

Facebook “trending” özelliğini test etmeye başladı

Facebook’un hashtag'leri kullanıma açmasının üzerinden 2 aydan biraz daha fazla bir zaman geçti. Her ne kadar hashtag konusunda Twitter’a göre 4 yıl geç başlamış olsa da, Facebook arayı kapatarak hashtag’lere sosyal ağı üzerinde daha aktif bir rol vermek için oldukça hızlı davranmaya çalışıyor.

Geçtiğimiz hafta Perşembe günü kullanıma açılan ve şu için sadece çok kısıtlı bir kitle tarafından test edilen öne çıkan konular (trending) özelliği henüz oldukça erken bir aşamasında ve çok yakın zamanda test sürecinden çıkması beklenmiyor.

Fakat çıktığı zaman Facebook’un hem hashtag kullanımına, hem de abonelik yapısına büyük katkısı olması muhtemel…

Facebook yakın zamana kadar sadece gerçek hayatta tanıdığınız insanlar veya sayfalar üzerinden firmalar ile iletişim kurabildiğiniz bir yapıya sahipti. 2011’de abonelik yapısını devreye sokması ise bu alışkanlığı değiştirerek, Twitter’da olduğu gibi birbirini tanımayan insanların da etkileşime geçebilmeleri yönünde attığı ilk ve en önemli adım oldu.

Şu an için sadece ABD'deki kısıtlı bir kesime açık olan trending özelliğine dair WSJ'ın ekran görüntüsü solda, RWW'inki ise sağda.
Şu an için sadece ABD'deki kısıtlı bir kesime açık olan trending özelliğine dair WSJ'ın ekran görüntüsü solda, RWW'inki ise sağda.

Aslında Ağustos’un başlarında Facebook’u kullanan tanınmış kişilere yönelik uygulamasında öne çıkan konular ile ilgili ilk çalışmalara da şahit olmuştuk. Fakat o sırada bu testler henüz sadece mobilde gerçekleştiriliyordu. Masaüstüne de taşınmış olması ise Facebook’un bu konuda artık daha ciddi düşündüğünün bir göstergesi.

Sosyal medyada öne çıkan konuları gerçek zamanlı takip etme alışkanlığı Twitter’da iyice oturdu ve pek çok kişi gündemi Twitter’ın Gündem’inden (Trending Topcis) takip ediyor. Facebook da bu yarışın içerisinde kalmak istemiyor ve kullanıcıların arkadaşları ile kapalı bir yapı içerisinde paylaşımda bulunmasının yanı sıra aynı Twitter’da olduğu gibi platformu kişisel olarak yayın yapmaları amacıyla da kullanmalarını istiyor.

Bu anlamda abonelik ile başlayan ve şimdi de öne çıkan konular ile devam eden çabaları Facebook’un Twitter’a benzemek yönünde rotasını yeniden çizdiğini gösteriyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.