YouTube'daki 301 gizemi ve MÜYAP'ın kaybolan 1 Milyon Lirası

YouTube'daki 301 gizemi ve MÜYAP'ın kaybolan 1 Milyon Lirası

Google'ın Ekim 2006 'da 1.65 milyar dolar ödeyerek satın aldığı YouTube, yıllar içinde aylık 6 milyar saat videonun izlendiği bir mecra halini aldı. Bununla beraber siber korsanların hedefi haline geldi. Son günlerin Youtube konulu haberlerinde de MÜYAP'a 1 milyon TL zarar ettirdiği söylenen sahte video izlemeleri var.

261 milyon sahte izleme

Youtube'da resmi kanal sahibi olan MÜYAP'ın başı Musically'nin haberine göre 261 milyon sahte görüntülenme ile dertte. Google sahte görüntülenmelerden bahsederken, MÜYAP konuyla bir ilgisinin olmadığını ve haklı olarak izleme başına aldığı kazancın hesabını yapıyor. Konuyu Google'ın çözmesi gereken bir sorun olarak görüyor.

Youtube'dan henüz bir açıklama yok. Ancak MÜYAP üyesi ve Doğan Müzik Yapım ve Tic. A.Ş. Genel Müdürü Samsun Demir, Youtube'dan 261 milyon videonun silinmesi hakkında ayrıntılı resmi bir yanıt istendiğini aktarıyor. Gelecek cevaba bir durum değerlendirmesi yapılacak.

Demir, Youtube'un daha önce de dünyaca ünlü firmaların 700 milyon tıklanmasını sildiğini paylaşmış ama konunun nasıl sonuçlandığından bahsetmemiş.

muyap youtube kanali

Eğer söz konusu olduğu gibi 261 milyon sahte izlenme varsa müzik sektörünün  yaklaşık 1 Milyon TL  kaybı olacağı ifade ediliyor. Şu anki izlenme sayısına göre (sadece izlenme sayısı hesabıyla) MÜYAP'ın şimdiye kadar 12 milyon TL kazanmış olduğunu hesaplayabiliyoruz ki buna reklam gelirleri de dahil edildiğinde ortada ciddi paraların döndüğünü söylemek mümkün.

Sihirli numara: 301

Youtube'daki videoların izlenme sahtekarlığına dönecek olursak, yeni videolarda gösterilen "301+" izlenme sayısından da bahsetmekte fayda var. Belki dikkatinizi çekmiştir, yeni yüklenen videolarda izlenme sayısı '301+' olarak dikkat çekiyor. Bu rakama bir kaç rastlamış olmamızın nedeni Youtube'un sahte gösterimlerle olan mücadelesi.

youtube 301 izlenme

Youtube, yeni videoların gösterim sayısını geçici bir süre için 301 sayısında donduruyor. Bazen yarım gün veya 1 gün takılı kalan bu izlenme sayısı trafik kaynağının doğruluğunu teyit etmek için işleme alınan bir sigorta mekanizması.

Youtube, yani Google bu konuda çok çekmiş olacak ki sahte popüleriteler için böyle bir önlem almayı uygun görmüş ve Youtube'da ürün yöneticisi olan Ted Hamilton konuyu aşağıdaki videoda özetliyor. İzlenme sayılarının değişimine videoların altındaki bir grafikte yer veren

Youtube bu konuda şeffaf davranmaya çalışıyor ama görünen o ki bu tartışmalar televizyon kanallarının sahte reyting tartışmaları gibi gündem işgal etmeye devam edecek. Sizin de bu konuda izlenimleriniz varsa paylaşmanızı isterim.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.