Bitcoin hali hazırda devletlerin nasıl ele alacaklarını çözmeye çalıştıkları en büyük finansal gizemlerden biri. Merkezi bir yönetimi olmayan, sahibinin kimliğini ortaya koymadan dijital cüzdanında saklayabildiği ve bu dijital cüzdanlar arasında kolaylıkla transfer edilebilen bir para birimi var olan ekonomik yapının hemen hiçbir yerine tam oturmuyor.
ABD bu gizemi çözmek için en hevesli olan ülkelerden biri ve bunun için mahkemeleri devreye soktu bile. Avrupa ise bu konuda çok daha hızlı ve esnek bir yaklaşıma sahip. Hatırlayacağınız gibi Bitcoin London’da konuşulan konularından biri buydu ve Temmuz ayında Almanya’nın bu konuda çalışmaları olduğuna değinilmişti.
Bundan yaklaşık 1,5 ay sonrasında Almanya’dan resmi bir açıklama geldi. Bu açıklamaya göre Almanya Bitcoin’i özel bir para birimi olarak tanıyor ama kullanım koşulları konusunda bazı kısıtlamalar var.
Kişisel kullanıma serbest
Frankfurter Allgemeine haberine göre (Türkçe tercüme) Almanya Bitcoin’i resmi bir para birimi olarak tanımak yolunda önemli bir adım attı. Bundan böyle Bitcoin Almanya’da kişiler arasındaki ticari olmayan alışverişlerde vergiden muaf bir şekle kullanılabilecek. Yani örneğin internet üzerinden ikinci el olarak evinizdeki bir eşyayı başka birine Bitcoin karşılığında satmak vergiye tabi değil.
Burada önemli olan detay Almanya’nın Bitcoin’i bir para birimi olarak kabul etmediğini resmen açıklamış olması. Bu açıklama Almanya’nın Bitcoin’i para birimi olmayan bir finansal enstrüman olarak kabul ettiği anlamına geliyor.
Para birimi değil, yatırım aracı
Diğer yandan eğer Bitcoin’i ticari olarak kullanacak olursanız bu kez vergi vermeniz gerekiyor. Fakat eğer ticari işlem sonucunda elde ettiğiniz Bitcoin’i 1 yıl boyunca (bir yatırım aracı gibi) elinizde tutarsanız bu kez vergi sorumluluğunuz da ortadan kalkmış oluyor.
Tabi ki Bitcoin alışverişlerinin anonim bir şekilde gerçekleştiği ve para transferinin izinin sürülmesinin zorluğu düşünüldüğünde bu uygulamanın pratikte ne şekilde yürütüleceğini kestirmek pek kolay değil. Yapılan açıklamada Bitcoin’in istikrarsız yapısı ve benzeri pek çok dezavantajı olduğuna da değinilmesi Almanya’nın Bitcoin kullanımının yaygınlaşması konusunda çok da hevesli olmadığını şeklinde de yorumlanabilir.
Türkiye’de Bitcoin
Türkiye’de durum nedir derseniz, kısa süre önce Bitcoin Türkiye’ye KKTC üzerinden geldi. Fırat yakın zamanda BTCTurk’ün kurucularından Emre Kenci ile özel bir röportaj yapmıştı. Hükümet cephesine bakacak olursanız Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın “Birileri elektronik para basıyor, birileri de alışverişte kullanıyor” şeklindeki ifadesi Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ın 2011 yılındaki bulut bilişim tarifini çağrıştırıyor. Bu yüzden de Türkiye’de Bitcoin yakın gelecek planları içerisinde yer almıyor şeklinde bir sonuç çıkartmak sanıyorum yanlış olmaz.