Yeni iPhone - iPhone 5S - hakkında bilmeniz gerekenler

Yeni iPhone - iPhone 5S - hakkında bilmeniz gerekenler

Apple 10 Haziran'da WWDC  içerisinde iPhone ve iPad'lerde kullanılan işletim sistemi olan iOS'un yeni versiyonunu tanıtmıştı.

Ortada gezen iddialara göre Apple, 10 Eylül'de ise ABD'de düzenleyeceği bir lansman ile yeni nesil iPhone'u tanıtacak. Herkesin adının "iPhone 5S " olacağını tahmin ettiği cihaz, çok sayıda yenilik ile beraber gelen iOS 7 ile çalışacak.

Bu yazıda sizler için iPhone 5S ile ilgili konuşulanları derlemek istedik. Ancak her Apple lansmanında olduğu gibi ortada dolaşan tüm bu soru işaretlerinin kesin cevabını 10 Eylül'de Apple verecek. :)

Parmak izi teknolojisi geliyor

Yeni nesil iPhone ile ilgili belkide kesin gözüyle bakabileceğimiz yeniliklerden birisi parmak izi özelliği. iOS 7'nin yazılımcılar için sunulan beta sürümünde gözüken bir dosya isminden dolayı ortaya atılan parmak izi özelliği, kullanıcıların telefonlarının kilidini açmak için parmak izi kullanması gibi çok sayıda özelliğe imkan sağlıyor. Konuyla ilgili olarak Apple'ın geçtiğimiz sene Authentec isimli firmayı satın aldığını da ayrıca hatırlatalım.

iPhone ile ilgili kullanıcıların en büyük ortak problemlerinden biri batarya. Yeni nesil iPhone'da Apple'ın imza atacağı en büyük yeniliklerden birinin batarya ile alakalı olması tahmin ediliyor. Bir diğer öne çıkan yenilik ise kamera kalitesi ve flaş ile ilgili olacak gibi duruyor. iPhone 5S'in görüntüsünün yani kasasının ise aynı olacağı tahmin ediliyor.

yeni-iphone-kamera-flas
Yeni iPhone'un sızan flaş görüntüsü

Ucuz iPhone iddiaları gittikçe kuvvetleniyor

Sizlere daha önce aktardığımız gibi iPhone ile ilgili en dikkat çekici iddialardan biri de plastik kapaklı ve ucuz iPhone'ların üretilmesi.

Tahmin edebileceğiniz gibi Samsung'un son yıllardaki yükselişinin sebeplerinden biri de farklı boyut ve renklerde akıllı telefonlar üretmesi. Apple'ın tek boyut ısrarı yazılım geliştiriciler ve uygulama sahipleri için bir avantaj olsa da kuşkusuz kullanıcıların tercih seçeneklerini kısıtlıyordu. Ancak Apple ucuz iPhone ile ürün çeşitliliğini arttırmaktan önce daha fazla insana ulaşarak ekonomik olarak çıkar sağlamayı hedefliyor.

Plastik kapaklı orta-düşük seviye telefonun adının ise iPhone 5C olacağı söylentisi var.

macrumors-iphone-5s-1
iPhone 5S'in kasasında herhangi bir farklılık olmayacağı tahmin edilirken iç yapısında bazı değişimlere gidilebilir

Diğer yandan Apple'ın kısa bir süre içinde Mac OS'un yeni versiyonu olan Mavericks'i de tanıtması bekleniyor. Ancak tahminlere göre 10 Eylül'deki lansmanda Mavericks sahne almayacak.

Bu arada yeni iPhone'un çıkışıyla beraber hali hazırdaki iPhone kullanıcılarının cihazlarını ikinci el satmaları için acele etmeleri mantıklı görünüyor. Bu konudaki haberimize şuradan ulaşabilirsiniz.

Görsel kaynaklar: Mac Rumors

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.