Facebook mobil e-ticarette Paypal'a rakip mi oluyor?

Facebook mobil e-ticarette Paypal'a rakip mi oluyor?

Dünyanın en büyük sosyal ağı Facebook, bu kez çevrimiçi ödeme sistemlerine yöneliyor. Şirkete yakın kaynaklardan gelen bilgilere göre Facebook, önümüzdeki aylarda Paypal'a rakip bir ödeme sistemi tanıtabilir.

Facebook daha çok mobile dönük bir şirket olmaya başladığı için bu ödeme sisteminin odaklandığı alan da mobil ödemeler. Eğer gelen bilgiler doğruysa Facebook'a kayıtlı kredi kartı bilgileri farklı mecralardaki mobil alışverişler için kullanılabilecek.

Facebook'un Paypal'ı korkutması şu an için mümkün değil. Zira 7 yıldır mobil ödeme konusunda çalışan Paypal'ın 2012 gelirlerinin yüzde 10'unu mobilden kazanmayı başardığı belirtiliyor. Facebook ise hiç şüphesiz daha yolun başında.

Facebook'un mobilden başarılı satışlar yapan bazı iş ortaklarıyla bu sistemi test ettiği söyleniyor ve muhtemel örnekler veriliyor. Önümüzdeki dönemde yeni iş ortaklarının sisteme davet edileceğini de duyabiliriz.

Facebook'ta kayıtlı kredi kartı sayısı çok az

Hatırlayacak olursak Facebook'un site içi alışverişler için geliştirdiği ödeme sistemi Facebook Kredileri 2009'dan bu yana hayatımızda. Yine Facebook üzerinden yapılan satın almalarda fiziksel ürün satışına imkan veren Facebook Gifts (Facebook Hediyeler) ise 2010 sonunda hayatımıza girmişti. Facebook reklamları da şirketin kredi kartı bilgileri aldığı diğer bir kaynak.

Ancak tüm bu kanallara rağmen Facebook sadece bir kaç milyon kredi kartına sahip olduğu, bir sosyal ağ olması açısından pek de güven verici bulunmayacağı tartışma konusu. Öte yandan Paypal, Facebook ile sürdürülen ilişkilerden memnun ve olası bir rekabete de hazır gözüküyor.

Facebook'un Square'ı satın alarak çarpıcı bir çıkış yapması da akıllara gelen bir durum ki böyle bir adım dengeleri değiştirecek bir çıkış olur. Sadece Paypal (yani Ebay) değil Google'da böylesi bir çıkışa karşı silahlarını kuşanabilir...

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.