WWDC 2013'te OS X Mavericks, iOS 7, iTunes Radio, yeni Mac Pro ve MacBook Air tanıtıldı!

WWDC 2013'te OS X Mavericks, iOS 7, iTunes Radio, yeni Mac Pro ve MacBook Air tanıtıldı!

Apple'ın özellikle geliştiricileri ilgilendiren geleneksel WWDC (Worldwide Developers Conference) etkinliği için sayılı dakikalar kaldı. Apple TV ve Apple.com üzerinden canlı yayınlanacak olan etkinliği biz de sizler için hızlıca yazıya dökmeye çalışacağız.

Hatırlatmak gerekirse WWDC 2013'te başta iOS 7 olmak üzere iRadio, Haswell işlemcili MacBook’lar ve sürpriz bazı yeniliklerin açıklanması bekleniyor. iOS 7'ye dair tasarım güncellemeleri son günlerde dışarı sızdı ama gerçekleri birazdan hep beraber öğreneceğiz.

Etkinliğin açılış konuşması başlar başlamaz bu yazıyı güncellemeye devam edeceğiz. Tek yapmanız gereken belirli aralıklarla sayfayı güncellemek...

Ve Apple CEO'su Tim Cook sahnede.  Üzerinde siyah bir gömlek var ve 24. WWDC'ye geldikleri için katılımcılara teşekkür ediyor.  Bu yıl WWDC'de 100 oturumla yine zengin bir içerik olacak. WWDC biletleri 71 saniyede tükenmiş. Tüm oturumlar internetten yayınlanacak ve geliştiriciler bundan faydalanabilecek.

apple1

Tim Cook'un verdiği rakamlara göre günde 14 ülkede 407 Apple mağazası var. Berlin'deki yeni Apple mağazası 100 yıllık tarihi bir binada ve oldukça çekici bir görüntüye sahip.

Apple Store'da 900,000 uygulama var ve bunların yüzde 90'ı her ay indiriiliyor. İndirme sayısı ise 50 milyarı geçmiş durumda. iPad uygulamalarının sayısı ise 375 bin. Apple şimdiye kadar  geliştiricilere 10 milyar dolar ödemiş. Bu tutarın yarısı sadece geçtiğimiz yıl ödenmiş ve bu diğer platformların geliştiricilere ödediği tutarın 3 katı.

apple3

Tim Cook, Mac'lerden bahsetmeye başladı ve 72 milyon Mac kullanıcısı olduğunu paylaştı. Mac kullanıcı sayısı son 5 yılda 2 katına çıkmış ve iMac ABD'nin 1 numaralı masaüstü bilgisayarı, MacBook ise ABD'nin 1 numaralı dizüstü bilgisayarı olmuş.

apple1

Mountain Lion sevkiyatı 28 milyon kopyaya ulaşmış ve en iyi satan Mac sürümü  olmuş. Mac kullanıcılarının yüzde 35'i Mountain Lion'a güncellemiş ki bu Windows 8'in yüzde 5 altında.

Ve yeni Mac OS sürümünün adı OS X Mavericks. Yeni sürümde pencereler arası ciddi bir etkileşim var. Artık pencereler sekme mantığında kullanılabilecek ve pencereleri birbiri içine sürükleyip bırakmak mümkün. Dosyalar etiketlenebiliyor.

os10-screen-share

Yeni OS X'te uygulamalar tam ekran görüntülenebilecek. Apple TV'nin bağlı olduğu televizyon ayrı bir ekran olarak kablosuz şekilde kullanılabilecek ve tüm çoklu ekran özelliklerini kullanmayı sağlayacak.

OS X Mavericks, işlemciye yüzde 72 daha az işlem gönderecek. Yeni hafıza kullanım geliştirmeleriyle Mac açılış hızı 1.5 katına çıkacak. Bu güncellemelerden Safari de nasibini almış ve CSS 3D denemesinde oldukça iyi bir performans sergiliyor. Javascript performans kıyasında Firefox 1x, Chrome 1,5x iken Safari 3.8x performans gösteriyor.

safari-3-onemli

Güvenli amaçlı bir gelişme de var. Safari artık iCloud Keychain ile 256-bit AES şifreleme üzerinden parolalarınızı koruma altına alacak.

Bildirimler tarafında da ciddi yenilikler var. Daha hızlı etkileşim ve yönetim özellikleri geliştirilmiş. Ayrıca Mac uygulamaları arkaplanda güncellenebilecek. Yeni takvim de geliştirilmiş, konumuza özel bildirimler sunuluyor. Yeni OS X haritalarda işaretlediğiniz yol tarifini iPhone'unuz da görebileceksiniz. Yani Mac OS X ile iOS gittikçe birbirine geçiyor.

Mac üzerinde iBooks erişimi artık 1.8 kitaba genişletilmiş durumda. iBooks Textbooks da artık OS X erişimine açık. OS X Mavericks önizlemesi indirmeye hazır ve sonbaharda genel indirmeye açık olacak!

Phil Schiller yeni MacBook Air serisini tanıtıyor şimdi. Yeni MacBook Air serisinde 4. nesil Intel işlemci kullanılıyor ve grafikler yüzde 40 daha hızlı.  11 inç serisinin pil ömrü 5 saatten 9 saate, 13 serisininki ise 7 saatten 12 saate çıkıyor.

air-3

Kablosuz bağlantısında 802.11n sürümü destekleniyor ve bu hızın 3 katına çıkması demek. Bugün itibariyle satışa açılacak 11" Macbook Air'in fiyatları 999 dolardan ve 13" olanların fiyatı 1099 dolar'dan başlıyor.

air-2

Sıra yenia MacBook Pro serisinde. Yeni Intel Xeon işlemcilerle yeni serisinin hızı 2.5 katına kadar çıkıyor. 1.26GBps okuma hızı, 1.0 GBps yazma hızı. Thunderbolt da 2 kat hızlanmış. 4 usb bağlantısı, 6 Thunderbolt  bağlantısı yer alıyor. Yeni Mac Pro'nun tasarım ve üretimi ABD'de yapılacak!

Tim Cook sahneye geldi ve iCloud'dan lafı açtı. 300 milyon iCloud hesabı var. Bu iCloud'un en hızlı büyüyen bulut hizmeti olduğunu gösteriyor. Cook neden bu örneği verdi bilmiyorum ama Facebook'un 300 milyon kullanıcıya ulaşması 5 yıl almış.  :)

icloud-3-onemli

Game Center 240 milyon üyeye ulaşmış. Apple sunucularından 7.4 trilyon anlık bildirim gönderilmiş. iMessage tarafında ise 800 milyon mesaj gönderilmiş.

icloud-2

Ve iCloud artık iWork ile entegre!

iWork for iCloud adıyla tanıtılan yenilik tarayıcı üzerinde belge oluşturma ve düzenleme imkanı sağlıyor. Pages, Numbers ve Keynote; hepsi iCloud'da. Google Drive rekabeti kızışıyor...

Bu arada WWDC 66 ülkeden geliştirici ağırlıyor. Bunların yüzde 60'ı ilk kez WWDC'ye katılıyor. Apple ile çalışan 6 milyon geliştirici var. Dile kolay. Bu geliştiricilerin 1,5 milyonu WWDC'12'den sonra katılmış.

iOS konuşma zamanı

Şimdiye kadar 600 milyon iOS cihazı satıldı. Cook, iPhone kullanıcıları Android kullanıcılarına göre telefonlarını yüzde 50 daha fazla kullanıyor. Daha fazla satın alma yapıyor. Müşteri memnuniyeti J.D Power araştırmasına göre yüzde 97.

Kullanıcıların yüzde 73'ü çok memnun olduğunu söylüyor. Mobil webde yüzde 60 iOS,  yüzde 24 Android ve yüzde 18 diğerlerinin payı var. Tabletler tarafında ise iPad’in yüzde 82 payı var. Yüzde 18 Android’de.ios-2

ios-3

iOS kullanıcılarının yaklaşık yüzde 93'ü son sürümü kullanıyor. Android tarafındaki dağınıklık malum... Ve Cook iyi bir gönderme yapıyor. dünyadaki en popüler işletim sistemi iOS ve 2. sırada Android'in 2010 yılında yayınlanan bir sürümü var.

iOS 7 göründü!

Evet,  iOS 7 gerçekten çok farklı. Beklenen renkli düz (flat) tasarım karşımızda. Tanıtım videosunun ardından ayakta alkışlayanlar var. Yeni tasarımı anlatmak kolay olmayacak ama alt kısımdan çıkan yeni bir bildirim menüsü var.

ios7-1

Daha dinamik, daha hareketli daha derinlikli bir tasarım karşımızda. Hemen bir kaç ekran görüntüsüyle anlatmaya çalışalım.

ios-12

iOS 7'de çalışan uygulamalar arasında pencereli geçiş getirilmiş. iPad'dekine benzer bir şekil ama pencereleri yanyana aynı sırada görmek mümkün. iMessage, takvim, e-posta uygulaması, GameCenter vb. tasarımlar hep yeni düz tasarıma güncellenmiş. Apple iOs 7'de kaydırma işini bolca kullanmış.

ios-demo-4

Alttan kaydırmayla gelen kontrol merkezinde neler mi var; tek dokunuşla uçak modu, kablosuz-bluetooth bağlantı kontrolü, ses, müzik oynatımı, ve el feneri özelliği. Fener uygulamaları için kara bir gün!

ios-demo-3

E-posta uygulamasında Mailbox'tan, hava durumu uygulamasında Yahoo! Weather uygulamasından esinlenme yok mu sizce de?

ios-demo-6

Çoklu uygulama özelliği daha iyi pil ömrü getiriyor. Safari artık tam ekran görüntüsüyle daha güzel bir görünüm sunuyor. Yeni sekmeler, akıllı arama, iCloud Keychain, ebeveyn kontrolü vs...

ios-demo-7

AirDrop özelliği cihazlar arası fotoğraf paylaşımını oldukça kolaylaştıracak. Yeni iOS 7 kamerasında yerleşik filtreler var. Instagram kullanımı azalır mı dersiniz? Ayrıca fotoğralar 'moments-anlar' altında sınıflandırılacak. Bir çok kişi aynı fotoğraf akışına gönderim yapabilecek. Kısacası Apple iCloud tarafında gelirleri katlayacak!

ios7-moments

Yeni Siri, artık daha insansı konuşacak. Son telesekreter mesajını okumak, tarayıcıya girmeden Wikipedia bilgisine ulaşmak gibi yenilikler var.

Yeni iOS otomobil üreticileriyle de iyi anlaşacak. Honda, Mercedes, Nissan, Chevy, Kia, Hyundai ve diğerleri iOS 7 ile ciddi bir uyum ve etkileşim içinde olacak.

iRadio olarak adını andığımız yenilik de sahnede. Yeni radyo, iTunes Radio adıyla ciddi bir Pandora rakibi olarak tanıtılıyor. Kendi müzik radyonuzu oluşturabiliyorsunuz.

itunes radio

Facetime ve iMessages için bloglama, uygulama özelinde VPN, çapran cihaz bildirim eşitlemesi, Tencent Weibo paylaşım desteği de iOS 7'nin özelliklerinden.

sdk

Bir de hırsızlara karşı "Activation Lock" adı verilen bir yeni güvenlik sistemi var. Yani kötü amaçlı kişiler iPhone'unuzu ele geçiremeyecek.

Bu arada Apple iOS 7 için bir basın bülteni yayınladı.

iOS 7 SDK'sı geliştiriciler için bugünden itibaren indirilebilecek ve iOS 7'yi kullacak cihazlar iPhone 4 ve üzeri, iPad 2 ve üzeri, iPad Mini, iPod Touch 5. nesil ve üzeri ile sınırlı olacak. iOs 7 sonbaharda genel güncellemeye açılacak. Önce iPhone kullanıcıları ardından iPad kullanıcıları bu güncellemeden faydalanabilecek.

ios-7-devices

Tim Cook günün yeniliklerini hatırlatarak Apple'ın mükemmel tasarıma ve deneyime odaklandığını bir kez daha tekrarladı. Evet, bugünün yenilikleri OS X Mavericks, yeni Mac Pro, yeni MacBook Air, iWork for iCloud, iOS 7 ve iTunes Radio oldu. Yorumları almaya başlayabiliriz.

Diğer yazılarımız için WWDC 2013 etiketine göz atabilirsiniz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.