FriendFeed kurucusu Bret Taylor'ın yeni girişimi Quip görücüye çıktı

FriendFeed kurucusu Bret Taylor'ın yeni girişimi Quip görücüye çıktı

Geçmişinde Google, FriendFeed ve Facebook gibi şirketlerde oldukça başarılı işlere imza atan Bret Taylor'ın yeni girişimi görücüye çıktı: Quip.

Facebook'un FriendFeed'i satın almasının ardından CTO'luk görevine gelen Taylor, 2012 yılının Haziran ayında Facebook'taki görevinden ayrılmıştı. Taylor'ın Google'dan çalışma arkadaşı Kevin Gibbs ile beraber başladığı yeni projesi hakkındaki ilk gelişmeleri sizlere daha önce aktarmıştık.

Bugün gelen açıklamayla birlikte, Bret ve Kevin ikilisi yaklaşık 7 ay sonra Quip'i kullanıma hazır halde pazara sunmuş oldu.

Quip en basit tanımıyla birden çok platformda çalışabilen, doküman yönetimi uygulaması. Uygulamada, kolayca yarattığınız dokümanlar hakkında insanlarla konuşabiliyorsunuz. Ayrıca söz konusu dokümanları güncellemek, dokümanlar içinde insanları tag'lemek (Twitter'daki mention benzeri bir yapı) veya gizli bir doküman yaratarak tek başına çalışmak mümkün.

Quip çok sayıda özelliğine rağmen oldukça sade ve kolay kullanılabilir bir yapıda

Quip üzerinde içerik oluştururken hem mobilde hem de internet tarayıcılarında başarıyla tasarlanmış metin editörü sayesinde yazım tercihlerinizi -liste, başlık, karakter boyutu gibi- kolayca sanal kağıda yansıtabiliyorsunuz. Quip tahmin edebileceğiniz gibi paylaşılan dokümanlarda değişiklikleri de kaydediyor ve geriye dönük olarak dokümanda gerçekleşen tüm değişiklikleri size sunabiliyor.

Quip-iPad-Document-Press-Release

Quip'te dokümanlarınızı dosyalar altında saklayıp, doküman gibi dosyaları da paylaşabiliyorsunuz. Ayrıca uygulamanın offline çalışma özelliği de var. Böylece mobil cihazlarınızda internet bağlantısı yokken dokümanlar üzerinde gerçekleştirdiğiniz değişikliklerin, internet bağlantısına sahip olduğunuzda sisteme otomatik olarak aktarılması mümkün oluyor.

Quip'in resmi blog'undan yaptıkları açıklamada kurucu ortaklar Bret ve Kevin, Quip için yola çıkarken insanların her gün kullanmaktan zevk alacağı bir araç yaratmak istediklerini söylediler. Günümüzde benzer amaçlarla kullanılan uygulamaların oldukça eski ve kötü tasarlanmış olduğuna değinen ikili, insanların bu ihtiyaçlarını modern bir şekilde yerine getirmesini sağlamak istiyor.

Çoklu platform desteği

Quip'in iOS -iPad ve iPhone için tek bir uygulama geliştirilmiş- uygulamalamasını şuradan, Android platformunda meraklı kullanıcılar hedeflenerek hazırlanan önizleme versiyonunu ise buradan indirebilirsiniz. Ayrıca uygulamayı internet tarayıcıları üzerinde kullanırken duyarlı/responsive tasarım sayesinde ekran çözünürlüğünüz ne olursa olsun dokümanı ekranınıza uyumlu bir şekilde görüntüleyebiliyorsunuz.

notification-sequence-thumbnail

Quip'in kapılarını halka açarken henüz tam olarak hazır olmasa da önizleme etiketiyle Android uygulamasını bu açılışa dahil etmesi stratejik olarak önemli bir detay. Şu an uygulama içinde yeni bir içerik oluşturamadan yalnızca varolan içerikleri ziyaret edebiliyorsunuz.

Şirkete şimdiden 15 milyon dolarlık yatırım

2'si stajyer olmak üzere 14 kişinin çalıştığı Quip'te, geçmişinde Google ve Facebook tecrübeleri bulunan kişiler dikkat çekiyor. Ayrıca Quip, Benchmark Capital'den 15 milyon dolar değerindeki A serisi yatırımını aldı bile.

Uygulamanın gelir modeli ise gayet net. Quip Business sayfasında detaylarına ulaşabileceğiniz 3 farklı paket sunan Quip, 5 kişinin üzerinde olmak üzere takım halinde uygulamada yer almak isteyen şirketlerden 12 dolardan -kullanıcı başı, bir ay için- başlayarak ücret talep ediyor.

Sağladığı fayda ve gelir modeli oldukça net olan Quip, 15 milyon dolarlık yatırımın da etkisiyle hızlı bir büyüme gerçekleştirecek gibi duruyor. Quip'in gelenekselleşmiş doküman yaratma ve yönetme pazarını yıkacağını söylemek şu an için fazlasıyla iddialı olur. Ki benzer amaçlara sahip başka önemli isimler de var. Ama uygulamanın yeniliklere daha kolay uyum sağlayan kitle tarafından sıkça kullanılacağını rahatlıkla söyleyebiliriz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.