Cep telefonu pazarında yeni oyunculara şans tanınırken, Nokia'nın düşüşü devam ediyor

International Data Corporation (IDC) tarafından açıklanan ikinci çeyrek rakamlarına göre cep teleofonu pazarında büyüme hızlanırken akıllı telefon pazarında küçük oyuncuların yükselişi ve Nokia'nın düşüşü göze çarpıyor.
Cep telefonu pazarında yeni oyunculara şans tanınırken, Nokia'nın düşüşü devam ediyor

People visit the Nokia area at the Mobile World Congress in BarcelonaInternational Data Corporation (IDC) tarafından açıklanan ikinci çeyrek rakamlarına göre cep teleofonu pazarında büyüme hızlanırken akıllı telefon pazarında küçük oyuncuların yükselişi ve Nokia'nın düşüşü göze çarpıyor.

Küresel mobil telefon pazarının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 6 büyüdüğü 2. çeyrekte, üreticiler toplamda 432.1 milyon cihaz sevketti. Bu rakam 2012'nin ikinci çeyreğinde 407.7 milyon, 2013'ün ilk çeyreğinde ise 428.8 milyondu.

Alcatel ve Huawei'den hızlı büyüme

Üretici tabanında bakıldığında akıllı telefonlarda Samsung'un bir kez daha ilk sırayı aldığını görüyoruz. Yüzde 30.4 pazar payına sahip olan Samsung'u yüzde 13.1 pazar payına sahip Apple takip ediyor.

Geçen yılın çeyrek sonuçlarına göre kıyasladığımızda ise Samsung'un yüzde 1.8, Apple'ın se yüzde 3.5 pazar payı kaybettiği göze çarpıyor. LG ve Lenovo'da ortalama yüzde 1.5 büyüme varken ZTE çok küçük bir büyüme kaydetmiş. Yüzde 2.2 büyüme kaydeden diğer oyuncular sınıfında ise Alcatel ve Huawei'in 2-3 kat büyüdüğü aktarılıyor.

idc cep telefonu isatistikleri 2013 ikinci ceyrek

Nokia'nın pazar payı düşmeye devam ediyor

Samsung'un yüzde pazar payını 2.4 artırdığı, Nokia'nın ise yüzde 6.4 gerilemeye devam ettiğini görüyoruz. Finlandiyalı üretici bundan 3 yıl önce (2010 yılı 2. çeyrek) yüzde 35 pazar payı ile lider konumdaydı.

Diğer oyuncular bu çeyrekte de  yüzde 3'lük yeni bir kitle yakalayarak yeni tercihlerin yapıldığını bir kez daha doğruluyor. Kısacası özellik akıllı telefon pazarında kullanıcılar yeni seçeneklere şans tanıyor. IDC analistleri bu alandaki rekabetin üst seviye akıllı telefonlarda da yaşandığını söylüyor. Rekabette fiyatların düşük tutulması gerektiği tavsiye edilirken ve büyük ekranlı telefonların yaygınlaşacağı da paylaşılıyor.

idc cep telefonu isatistikleri 2013 ikinci ceyrek 2

Phablet döneminin ayak sesleri

Hatırlarsanız Deloitte Kanada TMT Direktörü Duncan Stewart, Arda Kutsal ile yaptığı söyleşide 'Phablet(phone-tablet)' kategorisinin büyüyeceğinden bahsetmişti. Blackberry CEO’su Thorsten Heins tabletlerin 5 yıl içinde etkisini kaybedeğini söylerken, Apple'ın 5.7 inçlik iPhone çıkaracağı dedikodusu da konuşulmuştu.

Son bir söz söylemek gerekirse sektör, Apple'ın ucuz bir iPhone modeli çıkartması ve Firefox OS gibi yeni açık kaynak işletim sistemlerinin gidişatı göre daha da karmaşık bir hal alabilir. Teknoloji kullanımında sadakatten bahsetmek giderek güçleşiyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.