Akıllı Telefonlar Sektörün Zirvesini Karıştırıyor

Akıllı Telefonlar Sektörün Zirvesini Karıştırıyor

Mobil telefonların genç kuşağı olan akıllı telefonlar, sektörün zirvesini karıştırmaya devam ediyor. Akıllı telefon işine yönelen şirketler pazar payını arttırırken, bu pazarda etkin olamayan dünyanın en büyük mobil telefon üreticileri ise kendilerini korumanın yollarını arıyor.

Uluslararası Veri Merkezi IDC'nin yapmış olduğu 2010 yılı 2. çeyrek mobil cihaz(telefon) satışları analizine göre zirvedeki ilk 5 marka akıllı telefon üreticileri tarafından tehdit altında. Rapora göre 2010 2. çeyrek satış adedi 317,5 milyon olan mobil telefonlar geçen yılın aynı dönemine (277,2M) göre %14,5 artmış. 2010 yılının ilk döneminde ise üreticiler, toplam 620.6 milyon cihazla geçen yılın aynı dönemine (523,5M) %18,5 değerinde bir fark atmış.

Mobil cihaz teknolojileri ve eğilimleri analisti Ramon Llamas, sektörün büyümesindeki payın zirvedeki şirketlerden kaynaklanmadığına dikkat çekiyor ve akıllı telefonları işaret ediyor. Bunun yanında büyük üreticiler ile alt seviye mobil telefonların da önemine dikkan çeken Llamas, marka bilinirliği ve ürün çeşitliliğinin önemli olduğunu ifade ediyor. IDC'nin diğer bir uzman analisti Kevin Restivo'ya göre ise akıllı telefonların fiyatının ucuzlaması bölgesel anlamda ilgiyi attıracak. Restivo diğer bölgelerin aksine Asya-Pasifik için ise halen ucuz telefonların baskın olduğunu söylüyor.

Rapora baktığımızda Nokia'nın akıllı telefon pazarında etkin olamamanın bedelini ağır ödediğini görüyoruz. Dünyanın en büyük mobil telefon üreticisi olan Finli şirket, sektörde liderliğini sürdürmesine rağmen pazar payını %35'e düşürmüş durumda. Zirvedeki üreticilerden Samsung, küçük bir artışla 2. sırada ve yeni nesil dokunmatik ürünleriyle çıkış yakalama peşinde. Listenin 3 numarası LG ise küçük bir düşüş yaşamış durumda ve Samsung gibi akıllı telefon pazarına giderek yaklaşıyor. İlk 5 arasındaki Blackberry'nin üreticisi RIM, pazar payını %3,5'a çıkarırken Sony Ericsson'un ise pazar payını %3,5'a düşürdüğü görülüyor. Diğer üreticilerin pazar payına baktığımızda ise Apple'ın fenomeni iPhone, Motorola için Droid, HTC için ise Hero ve Desire'ın popüleritesi aklımıza geliyor.

Araştırma diğer üreticilerin pazar payını arttırmasını doğal olarak akıllı telefonlarla ilişkilendirken aslında pazarın 2 yönlü genişlediğine de işaret ediyor. Halen dünyada mobil telefon konusunda az gelişmiş ülkelerin potansiyelini düşünürsek çok uygun fiyatlı mobil telefonlar, Nokia'nın pazar payını arttırabilir, aksi takdirde bu şansı Hintliler'e dahi kaptırabilirler.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.