Tablet pazarında Android'in pazar payı yüzde 56

Blackberry CEO'su Thorsten Heins, tabletlerin 5 yıl içinde kullanılmaz olacağını söyleyerek dikkatleri üzerine çekti ama IDC'nin yeni raporu tablet sevkiyatının geçen yıla oranla yüzde 142 arttığını gösteriyor.
Tablet pazarında Android'in pazar payı yüzde 56

ipad mini satisBlackberry CEO'su Thorsten Heins, tabletlerin 5 yıl içinde kullanılmaz olacağını söyleyerek dikkatleri üzerine çekti ama IDC'nin yeni raporu tablet sevkiyatının geçen yıla oranla yüzde 142 arttığını gösteriyor.

İlk 5 tablet üreticisinin ilk çeyrek sevkiyat rakamlarını paylaşan IDC'nin verilerine göre Apple halen ilk sırada. 19.5 milyon sevkiyatla pazar payı yüzde 39.6 ve geçen yıla göre yüzde 65.3'lük bir büyüme söz konusu.

2012'nin 3. çeyreğinde pazar payı yüzde 50'nin üzerinde olan Apple'ın bu başarıyı 2015'e kadar sürdüreceği öngörülüyordu ama Androidli tabletlerin 2013'te iPad'i devireceği yönündeki tahminler yıl sonuna kadar doğru çıkabilir.

Üretici temelinde yapılan sıralamada Android temsilcilerinden 2. sıradaki Samsung'un 8.8 milyon, 3. sıradaki Asus'un 2.7 milyon, 4. sıradaki Amazon'un ise 1.8 milyon sevkiyatı var. Son sıradaki Microsoft'un 900 bin sevkiyatına karşın Thorsten Heins'ın çıkışından tahmin edileceği üzere Blackberry'yi listede görmek mümkün değil.

tablet share androidAndroid'in pazar payı yüzde 56.5

İşletim sistemi temelinde bakıldığında ise Android'in yüzde 56.5 ile pazar lideri olduğunu görüyoruz. Geçen yıl göre yüzde 247 oranında bi büyüme var. Bir zamanların rakipsiz lideri iOS tarafında ise yüzde 39.6 olan payı yüzde 65.3 oranında bir büyümeye sahip.

Windows ise toplamda 3.7 pazar payı ile 3. ama ilk iki isimden açık ara farkla 3. büyük tablet platformuna sahip marka olarak sıralamaya giriyor.

tablet share ios android

IDC analistleri, iPad Mini satışlarının giderek arttığından bahsederken diğer iPad satışlarının bu çıkıştan etkilediğinin ve kullanıcıların Mart ayında yeni bir ürün tanıtımı beklentisine girdiklerinin altını çiziyor. Apple'ın Mart ayında bir tanıtım yapmadığını ve beklentilerin Haziran ayına sarktığı düşünülürse ikinci çeyrek tablosu da rsakamların Android'den yana olabileceğini akla getiriyor.

Görsel kaynak: Bloomberg

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.