Üçüncü çeyrekte tabletlere ilgi artı, pazarın yarısı Apple’ın

Üçüncü çeyrekte tabletlere ilgi artı, pazarın yarısı Apple’ın

Araştırma firması IDC’nin son yayınladığı rapor 2012’nin üçüncü çeyreğinde tablet pazarının büyümeye devam ettiğini ortaya koydu. Yayınlanan rakamlar bir yıl öncesine göre tablet pazarının yüzde 49,5 oranında büyüdüğünü gösteriyor. Bir önceki çeyreğe göre ise artış oranı yüzde 6,7 olarak gözlemlendi.

2011’in üçüncü çeyreğinde piyasaya sürülen tablet adedi 18,6 milyondu, bu yılın aynı döneminde ise 27,8 milyon adet satışa sunuldu.

Tablet pazarının yarısı Apple’ın kontrolünde. Ardından ise sırasıyla Samsung, Amazon, Asus ve Lenovo geliyor…

Yüzde 50,4 pazar payına sahip olan Apple, 2012’nin üçüncü çeyreğinde piyasaya 14 milyon adet tablet yani iPad sürmüş durumda. İkinci sırada olsa da rakibinin epeyce gerisinde kalmış olan Samsung’un pazar payı ise yüzde 18,4. Son çeyrekte piyasaya sürülmüş Samsung tabletlerinin sayısı ise 5,1 milyon adet.

Amazon, 2,5 milyon tablet ile yüzde 9, Asus 2,4 milyon adet ile yüzde 8,6 ve Lenovo 400 bin adet ile yüzde 1,4 paya sahip. Bu büyük firmaların dışında kalanlar tarafından piyasaya sürülen 3,3 milyon adet tabletin payı ise yüzde 12,2.

Bu rakamlara göre Apple’ın bir yıl öncesine göre piyasaya sürmüş olduğu tablet sayısı yüzde 26,1 oranında artmış olsa da, yüzde 9,3 pazar payı kaybetmiş görünüyor. Bunun en büyük nedeni pazarda rekabetin giderek kızışıyor olması.

Samsung, Amazon ve Asus bir yıl önceye göre paylarını gözle görünür oranda artırmış durumdalar. Örneğin Samsung 1 yıl önceye göre satışa sunduğu ürünlerin sayısını yüzde 325 artırarak, payını yüzde 6,5’ten yüzde 18,4’e yükseltmeyi başardı.

Geçen yılki listede yer almayan Amazon piyasa sürdüğü 2,5 milyon adet tablet ile kısa sürede yüzde 9 paya ulaşmayı başardı. Asus ise bir yıl önceye göre yüzde 242,9 daha fazla tableti satışa sunarak payını yüzde 3,8’den yüzde 8,6’ya yükseltmeyi başardı.

Apple hala tablet pazarının en büyük ve en önemli oyuncusu. Fakat rekabetin artmasının etkilerini de görmeye başlıyoruz. Pazar hala büyümeye devam ettiği için bu durum Apple adına gerçek bir kayba yol açmıyor olsa da, önümüzdeki dönemlerde pazarın doygunluğa yaklaşması ile birlikte bu anlamda bazı değişiklikler de kendini göstermeye başlayabilir…

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.