AlanAdlari.com Alan adı pazarında yerli platform

AlanAdlari.com Alan adı pazarında yerli platform

Türkiye'de alan adı konusunda bir pazar oluştuğunu söylemek henüz mümkün değil. Küçük işletmelerin internete taşınması ile bu durum değişecek gibi. Bu durumda işe yarayacak yerli bir alan adı satış sitesi AlanAdlari.com adresinde yayına başladı.

Kısa süre önce Domainbulten.com ile alan adı pazarına yeni bir renk katan Okan Yıldırım'ın kurucusu olduğu AlanAdlari.com özellikle yerli alan adları konusunda geniş bir portföy ile kapılarını açtı. Alan adı sahiplerini tek bir platformda buluşturmak isteyen girişim sadece Türkiye'yi değil, Türkçe konuşulan ülkelere de adını duyurmak istiyor.

Okan Yıldırım sitede şu an için 12.003 alan adı satılmayı bekliyor ve DomainBulten’e 15.000 alan adı başvurduğunu söylüyor. Yani alan adı sayısının 15 bine çıkması pekala mümkün. Yıldırım'ın hedefi ise kısa bir süre içinde 25.000, 1 yıl sonunda ise 60.000’den fazla alan adının platformda yer almasını sağlamak.

AlanAdları.com’da şu ana kadar 660 civarında kişi hesap açmış. Hatırlarsanız Domain Bülten'de site satışına başlanmıştı ve Alanadlari.com da site sahiplerine yönelik ortaklık sistemi var. Alan adı tescil hizmeti veren şirketlerle de iş birliği planlanıyor.

Türkiye'de alan adı satışında aracı kullanımı ne kadar aktif bilmiyorum ama böyle bir platformun olması bu konuda kesinlikle bir hareketlilik getirecektir. Okan Yıldırım da bu amaçla alıcı ve satıcıların güvenli alışveriş yapılabilmesine olanak sağladıklarını söylüyor ve küçük ve orta ölçekli işletmelerin (KOBİ'ler) interneti keşfetmesini bekliyor. Yıldırım'ın aktardığına göre son 17 yılda açılan ticari sitelerden daha fazlası önümüzdeki bir kaç yılda açılacak.

AlanAdları.com alım-satım platformu olmasının yanı sıra aynı zamanda alan adı konusunda bilgilendirici olmayı hedefliyor. Sahibinden geri dönüş alnamayan alan adları için de aracılık hizmeti sunuyor. Seçimli olarak satış sayfası desteği ve alan adının satış şansını arttırmak için tasarlanan özel satış sayfaları ek bir ücret talep etmeksizin sunuluyor. Alan adını üst sıralarda listelemek isteyenler 50 TL karşılığında alan adlarını vitrine koyabiliyor. Alan adı satışından ise yüzde 10 komisyon (min 100 tl) alınıyor.

Bir kaç hafta sonra açık arttırma sistemini açacak olan Alanadlari.com aylık tematik açık arttırmalar da düzenleyecekmiş. Yani önümüzdeki aylarda alan adı satışında yeni bir dönem açmayı hedefliyor.

Kişisel görüşüm böyle bir platformun gerekli olduğu yönünde ve bu kadar profesyonelce hazırlanmış olması sevindirici. Zira daha önce farklı şekillerde basit alan adı satış siteleriyle karşılaşmıştık ancak pek kalıcı olmamışlardı. Noktadomains.com ise önemli Türkçe alan adlarına sahip olsa da Türkiye odaklı bir hizmet vermiyor. (Okan Yıldırım, Noktadomains portföyünün de yaptıkları anlaşma ise Alanadlari.com'da yer aldığını söyledi.)

Diğer yandan 'hemen al' tipinde alan adı sayısının daha çok olmasını beklediğimi de söylemeliyim. Küçük bir arama ile 12 bine yakın alan adının sadece 600'e yakınında fiyat etiketi olduğunu görüyoruz ki bu da yaklaşık yüzde 5 gibi bir orana denk düşüyor.

Önümüzdeki dönemde Alanadlari.com'un elde ettiği belli istatistikler yayınlanırsa biz de sizlerle paylaşmaya çalışacağız.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.