Microsoft, Skype kullanıcı sayısını artırmak için API’ını kapatıyor

Microsoft, Skype kullanıcı sayısını artırmak için API’ını kapatıyor

Microsoft’un 2011’de 8,5 milyar dolar ödeyerek satın aldığı Skype, giderek dev teknoloji firması için giderek daha önemli hale geliyor. Windows Live Messenger’ın kapanmasının ardından popüler servisin kullanıcılarının da Skype’a taşınması ile birlikte Microsoft, tüm haberleşme hizmetlerini bu çatı altında toplayacağının da sinyallerini vermişti.

Yeni Windows işletim sisteminde doğrudan entegre edilmiş olan Skype sadece kullanıcılar açısından değil, geliştiriciler açısından da önem taşıyor. Çünkü bugüne kadar geliştiricileri Skype’ın API’ını kullanarak kendi uygulamalarına sesli, görüntülü veya yazılı haberleşme özellikleri ekleyebiliyorlardır.

Microsoft’dan gelen son habere göre Skype’ın bugüne kadar kullanılan masaüstü API’ı 2014’ü göremeyecek. 2013 yılı sona ermeden emekliye ayrılacak olan Skype API yerine ise Skype URI kullanılmaya başlanacak…

URI’ın API’dan farkı ne?

Yeni konumlandırması ile birlikte Microsoft’un tüm haberleşme yükünü taşıyacak olan Skype’ın bu gelişme ile birlikte geliştiricilere API sayesinde bağımsız bir şekilde destek olma dönemi de sona eriyor. Daha önceden geliştiriciler API üzerinden tüm bu servisleri kolayca ve kullanıcı tarafında başka bir ön koşul olmadan kullanabiliyorlardı.

Fakat Skype’ın API’ı kapatarak URI’a geçmesi ile birlikte artık geliştiriciler kendi uygulamalarında Skype’ın sunduğu sesli ya da görüntülü iletişim özelliklerini sadece cihazlarında Skype yüklü olan kullanıcılara sunabilecekler. Diğer bir deyişle Skype URI, kullanıcının cihazında Skype’ın kurulu olmasını ve bir Skype hesabına sahip olmasını zorunlu hale getiriyor.

Bu da Microsoft’un Skype’ı kullanıldığı her platformda bir adım daha öne taşımasını sağlayacak ve bugüne kadar Skype yüklemeye ve hesap oluşturmaya ihtiyaç duymamış olan yeni bir kullanıcı grubunu daha kendi ekosistemine taşımasını sağlamış olacak.

Skype URI ile ilgili detaylı bilgiyi şurada bulabilirsiniz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.