San Francisco merkezli MultiPLX, internet kullanıcılarını tekrar RSS dünyasına dahil etmek istiyor

San Francisco merkezli MultiPLX, internet kullanıcılarını tekrar RSS dünyasına dahil etmek istiyor

Google yaklaşık 3 ay önce Google Reader'ı kapatacağını açıkladıktan sonra sizlere bu şok edici gelişme ile ilgili çok sayıda haber aktardık. Google Reader alternatifleri, Digg'in hamlesi, Feedly'nin hızlı yükselişi

Bugün ise San Francisco ama "yerli malı" bir internet girişimini sizlere tanıtmaya çalışacağız: MultiPLX. Siz Webrazzi okuyucuları için MultiPLX'in kurucusu Emre Koşmaz ile hem MultiPLX, hem de biraz kendi hikayesi hakkında konuştuk.

MultiPLX en kısa tanımıyla -her ne kadar Google Reader'ın kapanma haberinden daha önce üzerinde çalışılmaya başlansa da- bir Google Reader alternatifi. Koşmaz'ın "İnternet kullanıcılarının yüzde 90'ının RSS hakkında bir fikri yok. Biz de bu insanların kullanabileceği bir RSS okuyucunun büyük bir potansiyel olabileceğini düşündük." deyişinden de tahmin edebileceğiniz gibi MultiPLX oldukça sade, kullanımı basit bir RSS okuma aracı. Şu an sadece webde yer alsa da Koşmaz'ın aktardıklarına göre Android ve iOS uygulamaları için hazırlıklar başlamış bile.

multiplx-hd-screenshot

MultiPLX'i üye girişi yapmadan ziyaret ettiğinizde karşılaştığınız görüntüyle üye girişi yaptıktan sonra karşılaştığınız görüntü arasında bir fark yok. Üye girişi yaptığınızda yalnızca kendinizin seçtiği ve özelleştirilmiş bir içerik ile karşılaşıyorsunuz. MultiPLX'te içerikler Pinterest benzeri bir şekilde kutucuklarla geliyor, yalnız dilerseniz liste şeklinde bir görünüme de tek bir tuşla geçebiliyorsunuz.

Kapalı beta sürecinde 1 ayda 10 bin kullanıcı

Beta aşamasında olan MultiPLX'e "webrazzi" kodunu kullanarak erken aşamada üye olabilirsiniz. Bu arada şirket beta sürecindeyken bile bir ay içinde 10 bin kadar kullanıcıya ulaşmayı başarmış.

Gelelim şirketin orta vadedeki hedeflerine; yukarıda bahsettiğimiz mobil uygulamalar dışında MultiPLX üçüncü parti uygulama ve yazılım geliştiriciler için de bir altyapı (API) hazırlıyor. Bunun yanında planlar arasında çoklu dil desteği, detaylı lokalizasyonlar, IP adresine göre lokasyona bağlı bir takım içerikler sunma ve sosyal ağların da MultiPLX üzerinden takip edilmesi de var.

emre-kosmazMultiPLX şu an 6 kişilik bir ekibe sahip. Şirketin finansmanı ise Koşmaz'ın bir önceki girişimi olan VoIPvoIp.com tarafından sağlanıyor. Yani bir nevi MultiPLX için VoIPvoIp.com'un yan projesi diyebiliriz. VoIPVoIP.com ise aslında 2005 yılında Türkiye'de başlayan bir proje. Ancak o yıllarda İnternet telefon hizmeti için Türkiye'de yüzbinlerce dolarlık lisans bedeli, teminat mektubu ve ekipman yatırımının gerektiğini belirten Koşmaz, bu yatırımı ABD`ye taşımaya kadar verdiklerini ve şu anda 20 binden fazla faturalı müşterisi olan karlı bir şirket haline geldiklerini söyledi.

Türkiye MultiPLX'in açılacağı öncelikli ülkeler arasında

Bunlar haricinde Koşmaz'a bir internet girişimcisi olaran San Francisco'da bulunmanın avantajlarını da sorduk. 2005 yılından beri SF'de yaşayan Koşmaz, en büyük avantajın her işe global olarak bakabilmek olduğunu söyledi. California menşeili şirketlerin küresel olarak daha güvenilir bulunduğunu belirten Koşmaz, bir diğer avantaj olarak ise Silikon Vadisi ve çevresinin iş gücü yönünden oldukça gelişmiş olmasını ekledi.

MultiPLX'in güzel bir çıkış noktası var. RSS'in tüm internet kullanıcılarına hitap etmediğini düşünen kurucu Emre Koşmaz, Google'ın açıklamasından önce yazılımcı ortaklarını bulup herkese hitap edebilecek bir RSS okuyucusu geliştirmeye başlıyor. San Francisco merkezli bu şirket, kuşkusuz Google Reader'ın yokluğundan da faydalanmaya çalışacak ancak kullanım kolaylığı ve pazardaki konumlandırılmasıyla rakiplerinden daha farklı bir yoldan giderek.

Bu arada MultiPLX'in özelleştirilmiş içerik ve dil desteği olarak desteklemeyi planladığı ilk ülkelerden biri de Türkiye. Hatta İstanbul'da yer alacak olan ekip neredeyse hazırmış. Son günlerde yaşanan olaylardan da Türkiye'nin sosyal medyayı en etkili kullanan ülkelerden biri olduğunu söyleyen Koşmaz, Türkiye'den önemli bir kullanıcı kitlesi beklediklerinin altını çizdi. MultiPLX ile ilgili gelişmelerden sizi haberdar etmeye devam edeceğiz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.