Google, Reader ile birlikte 7 servisini daha kapatıyor

Google, Reader ile birlikte 7 servisini daha kapatıyor

Google bir zamanlar en çok kullanılan servislerinden biri olan Google Reader'ın kapanacağını resmi blogundan yaptığı açıklamayla duyurdu. Yayınlanan blog yazısında bu durum ikinci bir bahar temizliği olarak açıklanırken, 2005 yılında açılan Google Reader'ın 1 Temmuz 2013'te emekliye ayrılacağı söyleniyor.

Google'ın çeşitli tarihlerde kapatacağı ve satmaya devam etmeyeceği servisler ise şu şekilde; Apps Script, CalDav API, Google Building Maker, Google Cloud Connect, Google Reader, Google Voice App for Blackberry, Search API for Shopping ve Snapseed Desktop. Eğer bu listedeki API'lerden birini bir servisinizde kullanıyorsanız alternatiflere geçmeniz gerekiyor.

Listede çok değerli servisler var ancak kuşkusuz aralarında en fazla kullanıcıya sahip olan Google Reader'dı. 

Blogların gerilemesi ve micro blog servisleri ki başında Twitter geliyor, hayatımıza girmesiyle Reader'ın kullanımı giderek azalmıştı. Ancak servisin sessizce bir köşede duruyor olması rahatlatıcıydı. Twitter'da konuyla ilgili kullanıcıların tepkisine baktığınızda da bunu görmek mümkün. Kullanıcılar #savereader hashtagi altında örgütlenmeye başlamışlar fakat bu çabanın Google'ın kararını ne kadar etkileyeceği şüpheli.

google-reader-kapaniyorGoogle Reader'ın kapatılması kimilerine göre Feedburner ve RSS'in de sonunu ifade ediyor olsa da o kadar kötümser olmanın gerekmediğini düşünüyorum. Google Reader'ın bir çok alternatifi var ve belki de aralarında daha sonra geliştirilmesinin avantajıyla daha kullanışlı olanları da var. En büyük sorun, bilgisayarlarımızda veya tabletlerimizde kullanılan RSS uygulamalarının Google Reader'ı taban olarak kullanması.

Örnek verecek olursak; iPhone, iPad ve Mac'lerde kullanılan belki de en popüler RSS okuyucusu olan Reeder'a Google Reader hesabınızla giriş yapıyorsunuz ve okundu bilgisi aslında Google Reader üzerinde kaydediliyordu. Uygulamanın Google Reader'dan sonra hangi servise geçeceği veya kendi yapısının oluşurması gerekecek.

Google özellikle 2005 - 2010 arasında yayınladığı irili ufaklı çok sayıda servisle hayatımızda önemli bir yere sahip oldu. Aslında ilerletemediği servisleri, ki bunların büyük bölümünü ücretsiz sunuyordu,  kapatması da iş olarak bakıldığında son derece normal. Yine de bu tip servis kapatılmaları son kullanıcı gözünde olduğu kadar Google'ın her zaman sahip olmaya çalıştığı geliştirici çevresi için de olumsuz bir durum oluşturuyor. Bugün Google'ın alt servislerine güvenerek yazdığınız kodun iki ay sonra çalışmama ihtimali oldukça bir geliştirici için ürkütücü olsa gerek.

Bakalım Google Reader'ın pazarda yaratacağı boşluktan yeni bir girişim faydalanabilecek mi?

Güncelleme: Reeder'ın Twitter hesabından uygulamanın Google Reader'la birlikte ölmeyeceğini açıklandı.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.