Facebook'a geçen sene 1000 dolar yatıran 310 dolar kaybetti

Facebook'a geçen sene 1000 dolar yatıran 310 dolar kaybetti

Geçen sene 18 Mayıs'ta sosyal ağların kullanıcı bakımından en büyüğü olan Facebook, şirket tarihi için önemli bir hamlede bulunarak halka açılmıştı. O dönemdeki şirketin değeri hisse başı 38 dolar, piyasa değeriyse 104 milyar dolar olarak belirlenmişti. O günün üzerinden yaklaşık bir yıl geçti ve Facebook özellikle borsa yatırımcılarını memnun edemedi.

Facebook borsaya açıldığından bu yana yüzde 31 değer kaybetti. Hisse başı 38 dolar değerlemeyle halka açılan Facebook'un hisseleri şu anda 26 dolar civarında süzülüyor. Küçük bir hesap yapacak olursak Facebook'a 1000 dolar yatıran bir yatırımcı 310 dolar zarar etmiş durumda.  Bu rakamın Apple'da ise 163 dolar olduğunu belirtelim.

Facebook'un borsa performansı için kısa bir zaman yolculuğuna çıkalım. En yüksek değerlemeyle halka açılan şirketlerden biri olan Facebook'un değeri daha borsaya açıldığı ilk haftadan yüzde 10 değer kaybetmişti. İlk hafta hisse başı 34 dolara kadar gerileyen şirketin piyasa değeri böylece 93 milyar dolara düşmüştü.

facebook-borsa-grafik

Hisse başı 17 dolara kadar geriledi

Düşüş süreci, bazı dönemlerde duraklasa da uzun vadedeki borsa tablosuna baktığımızda olumlu konuşmak çok mümkün olmuyor. Özellikle geçen sene Eylül ayında şirketin dip seviyesi olan 17 dolara kadar gerilediğini paylaşalım.

Facebook'un borsa kaybettiği dönemlerden biri de çalışanların elinde bulunan hisselerin üzerindeki satış kilidinin kaldırılması oldu. Çalışanlar sahip olduğu hisseleri satmaya başlaması daha ilk günden yüzde 5 değer kaybettirmişti. Ancak Facebook, ilerleyen dönemlerde daha fazla hissenin üzerindeki kilidi açarak durumu kurtarmayı başardı. İkinci bahar olarak adlandırabileceğimiz dönemde şirketin 17 dolara kadar gerileyen hisseleri daha ilk günden yüzde 10 değer kazandı.

Son çeyrekte 1.46 milyar dolar gelir ve 312 milyon dolar kâr etti

Söz konusu dört çeyreklik dönemde Facebook, mali tablolar konusunda başarılı sonuçlar paylaştı. Şirketin özellikle mobil reklam modellerini tam olarak hayata geçirerek kağıt üzerine yansıtması, gelir ve kârlılık konusunda başarıya ulaşmasını sağladı. Facebook 2013 yılının ilk çeyreğini 1.46 milyar dolar gelir ve 312 milyon dolar kârlılıkla kapattı.

Yukarıdaki tablodan görüldüğü üzere Facebook, borsadaki yatırımcısını memnun etmiş görünmüyor. Ancak şirketin mali tablolarını yeni yeni yola sokmuş olduğunu ifade edebiliriz. Özellikle şirketin mobil reklam konusunda önemli bir yol katettiğini düşünecek olursak, gelecek dönemde borsa performansının olumlu olarak etkilenebileceğini paylaşabiliriz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.