Amazon birinci çeyrekte gelirde kazandı, kârlılıkta düşüş yaşadı

Amazon birinci çeyrekte gelirde kazandı, kârlılıkta düşüş yaşadı

Dünya e-ticaret sektörünün en önemli oyuncularından bir olan Amazon, 2013 yılı Ocak-Mart ayları arasındaki mali tablolarını açıkladı. Şirkettin paylaştığı rakamlara göre Amazon geçen seneye göre gelirlerini artırdı, ancak kârlılıkta kaybetti.

Amazon'un 2013 yılı birinci çeyrek bilançosuna göre şirket, 16.07 milyar dolar gelire sahip oldu. Geçen sene aynı döneme göre gelirlerini yüzde 22 yükselten şirket, Wall Street beklentilerini tutturamadı. Analistlerin, Amazon'un söz konusu dönemde 16.2 milyar dolar gelire sahip olmasını ön gördüğünü belirtelim.

Şirketin 2013 yılı birinci çeyrekte yara aldığı yerlerin başında kârlılık geliyor. Geçen sene Ocak-Mart ayları arasında yaklaşık 132 milyon dolar kâr eden şirket, 2013 yılında bu rakamın gerisinde kaldı. Kâr kaleminde yüzde 37 düşüş yaşayan şirket, söz konusu dönemde 82 milyon dolar kâr açıkladı.

Set-top box cihazı üzerinde çalışıyor

Amazon'un kârlılıkta düşüş yaşamasının iki sebebi bulunduğu iddia ediliyor. Bunlardan hızla büyümeye devam eden e-ticaret şirketinin farklı kulvara girerek yatırımlarını artırması bulunuyor. Tablet ve e-okuyucu gibi cihazların yanı sıra Amazon, geçen hafta TV üzerinden video izlemek için kullanılacak 'set-top box' cihazı üzerinde çalıştığını duyurmuştu. Amazon'un böylece Apple TV, Roku ve Xbox gibi bu alanda kendini kanıtlamış şirketlerin karşısını rakip olarak çıkabileceğini paylaşalım.

Öte yandan Amazon CEO'su Jeff  Bezos, e-ticaretteki operasyon maliyetlerini azaltmak için lüks ürünlere yöneleceğini her fırsatta söylüyordu. Mali tablolardan da görüldüğü üzere, bunu pek başarabilmiş görünmüyor. Buna en iyi örneğini gelirin arttığı şirkette operasyon maliyetlerinin azalması olarak gösterebiliriz.

Amazon'un mali tablosunu açıklamasında sonra şirket borsada değer kaybetti. Seans sonrası işlemlerde Amazon hisseleri, yüzde 3.2 civarında gerileyerek hisse başı yaklaşık 265 dolar oldu. Şirketin şu anki piyasa değerinin ise 124.8 milyar dolar olduğunu paylaşalım.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.