Son çeyrekte satışa sunulan her üç bilgisayardan biri tablet

Son çeyrekte satışa sunulan her üç bilgisayardan biri tablet

Araştırma firması Canalys’in 2012 dördüncü çeyreğinde piyasaya sürülen bilgisayarlarla ilgili raporuna iPad damgasını vurdu. Canalys’in raporuna göre son çeyrekte satılan her 6 bilgisayardan biri iPad oldu.

Son zamanlarda masaüstü bilgisayar satışlarında yaşanan büyük düşüşe rağmen, dokunmatik ekranlı cihazların aynı hızda bir yükselişi söz konusu. Canalys’in 7 inçten büyük ekranı ve bilgi işleme özelliği olan cihazları değerlendirmeye aldığı raporunda tabletlerin yükselişi bir kez daha açıkça görülebiliyor.

Raporda 2012’nin dördüncü çeyreğinde bir önceki yıla göre yüzde 12’lik bir artış ile 134 milyon adet bilgisayarın satıldığı bilgisi de yer alıyor.

Tabletlerin yükselişinde iPad’in rolü büyük fakat bu alandaki tek seçenek değil. Başta Samsung olmak üzere diğer firmaların tabletleri de hesaba katıldığında son çeyrekte satılan her üç bilgisayardan birinin tablet PC olduğu görülüyor.

Firmalara göre satışlar değerlendirildiğinde Apple’ın öne çıktığı görülüyor. iPad’in yanı sıra Mac cihazlarla birlikte Apple son çeyrekte 27 milyon adet cihaz satarak ilk defa yüzde 20 pazar payına ulaşmış durumda. Apple’ın ardından 15 milyon satışla ve sadece 200 bin farkla Lenovo’yu geçen HP yer alıyor. İkinci sırada yer alan bu iki firmanın da pazar payı yüzde 11 seviyesinde.

Dördüncü sırada tabletlerin yükselişinden Apple’dan sonra en çok faydalanan firma olan Samsung yer alıyor. Samsung dördüncü çeyrekte 11,7 milyon adet cihaz satarak yüzde 9 pazar payına ulaşmış durumda. Beşinci sırada ise geçtiğimiz günlerde radikal bir kararla borsada işlem gören hisselerini geri alma yoluna gitmeye karar veren Dell yer alıyor. Dell dördüncü çeyrekte 9,7 milyon adet cihazı piyasaya sürdü. Bu firma için 2011 yılına göre yüzde 19’luk bir gerileme anlamına geliyor.

2012’nin dördüncü çeyreğinde piyasaya sürülen toplam tablet miktarı yüzde 75’lik artış ile 46,2 milyon olarak açıklandı. 2012 toplamında satışa sunulan toplam tablet adedi ise ise 114,6 milyon oldu.

Tabletlerin toplam içerisindeki oranı ilerleyen zaman içerisinde daha da artacak. Bundan aslan payını ise Apple ve Samsung almaya devam edecek gibi görünüyor. Fakat Microsoft’un ve yakın zamanda kendi sanal para birimini duyuran Amazon’un da bu alanda önemli atılımlarını olduğu unutmamak gerekiyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.