WordPress hem kullanımı pratik, hem de özelleştirmeye imkan vermesi sayesinde hergeçen gün popülerliğini artırıyor. Bir blog alt yapısı olarak yola çıkmış olsa da, şu anda kapsamlı bir içerik yönetim sistemine dönüşmüş olan WordPress’i farklı ihtiyaçlara cevap verebilecek şekilde kullanabilmek için eklenti (plugin) yapısının önemi büyük.
Şu anda WordPress’in Eklenti Sayfasında 23 binin üzerinde eklenti yer alıyor ama gerçekten faydalı ve etkili olanların sayısı çok daha az. Tek sorun size uygun olanların hangileri olduğuna karar verebilmek. WPTemplate bu sorunu gidermek için tüm bu eklentiler arasında en popüler olan 30 tanesini seçmiş ve bunları bir infografik olarak derlemiş. İşte indirme sayılarına göre en popüler 30 WordPress eklentisi, indirme adresleri ve kısa açıklamaları.
All in One SEO Pack: WordPress tabanlı sitenizin arama motoru optimizasyonu (SEO) için gelişmiş seçenekler sunuyor.
Akismet: Yorumların spam olup olmadığını kontrol etmeye yarayor ve yönetici ekranından bunların yönetilmesini sağlıyor.
Google XML Sitemaps: Arama motorlarınızın sitenizi daha iyi indekslemesini sağlamak için, özel bir XML site haritası oluşturuyor.
Contact Form 7: Ajax tabanlı, CAPTCHA desteğine sahip bir iletişim formu eklentisi olan Contact Form 7, tek bir site üzerinde birden fazla iletişim formu oluşturmanıza da olanak sağlıyor.
NexGen Gallery: Eğer sitenizde fotoğraf galerisi kullanıyorsanız, NexGen Gallery çok işinize yarayabilecek bir eklenti. Galerilere toplu olarak resim yükleme, meta bilgilerini işleme, sıralamalarını ayarlama gibi pek çok işlemi kolayca yapmanızı sağlıyor.
WP Super Cache: Dinamik WordPress sitenizdeki sayfaların statik birer HTML’e dönüştüren eklenti, bu işlemin ardından ziyaretçilerinize PHP sayfası yerine HTML versiyonunu göstererek hem sayfaların daha hızlı yüklenmesini sağlıyor, hem de sunucu kaynaklarını daha verimli kullanmanıza yardımcı oluyor.
Google Analytics for WordPress: Sitenizin istatistiklerini Google Analytics ile ölçümlüyorsanız bu eklenti sayesnde Google Analytics’i sitenize en pratik şekilde entegre edebilirsiniz.
WP Touch: Mobil cihazların giderek yaygınlaşması ile birlikte WordPress sitelerin de sadece bilgisayarlarda görüntülenebilir olması yeterli olmamaya başladı. WP Touch var olan WordPress siteleri mobil uyumlu hale getirmek için en çok tercih edilen eklentilerin başında geliyor.
WordPress Importer: WordPress sitenizi yedeklemek mümkün, WordPress Importer sayesinde yedeklediğiniz sitelerdeki yazıları, sayfaları, yorumları, kategorileri, etiketleri ve özel alanları da pratik bir şekilde yeniden yükleyebilirsiniz.
JetPack by WordPress.com: Pek çok farklı özelliği ile kendi barındırdığınız (self-hosted) WordPress sitenizi bulut bilişimden faydalanarak güçlendirmek için kullanılabilecek son derece faydalı bir eklenti. Tüm özelliklerine bu yazıda yer vermek mümkün değil, o yüzden eklenti sayfasına göz atmanızda fayda olabilir.
Fast Secure Contact Form: Özel yönetim paneli sayesinde WordPress siteleri için gelişmiş seçeneklere sahip ve sınırsız sayıda iletişim formu oluşturabileceğiniz bir eklenti.
WP Page Navi: WordPress sayfalarının alt kısımlarında yer alan diğer sayfalara geçiş için kullanılan yapıyı kişileştirerek, daha şık bir hale sokan ufak ama faydalı bir eklenti.
WordPress SEO by Yoast: WordPress sitelerinin arama motoru optimizasyonu (SEO) geliştirmek için en çok tercih edilen eklentilerden biri.
Share Buttons by Lockerz: WordPress içeriğinize e-posta dışında 100’ün üzerinde sosyal ağda paylaşma seçeneği eklemenizi sağlar.
WP e-Commerce: WordPress sitenize ürünlerinizi satmanızı sağlayacak bir alışveriş sepeti eklemek için kullanabileceğiniz bir eklenti.
Google Analyticator: Site istatistiklerinizi ölçümlemeniz için kullanabileceğiniz Google Analytics kodunu sitenize pratik bir şekilde yerleştirmenizi sağlayan bu eklenti, aynı zamanda verilerini WordPress yönetim panelinden kolayca izlemenize de olanak veriyor.
Yet Another Related Posts Plugin: Var olan bir yazı ile ilgili diğer konuları, farklı kriterlere göre hesaplayarak yazıların yer aldığı sayfaya eklemenizi sağlayan bir eklenti.
Tiny MCE Advanced: WordPress’in içerik giriş alanını zenginleştirmek ve size daha çok seçenek sunmak için geliştirilmiş 16 farklı eklentiyi içeren bir eklenti paketi.
Sociable: Ziyaretçilerin sitenizdeki içeriği sosyal ağlarda kolaylıkla paylaşması için seçenekler sunmanızı sağlayan diğer bir popüler eklenti.
Really Simple CAPTCHA: Özellikle Contact Form 7 için geliştirilmiş bir güvenlik doğrulama (CAPTCHA) eklentisi olan Really Simple CAPTCHA’yı, doğrulama ihtiyacına sahip farklı eklentiler ile birlikte de kullanabilirsiniz.
GTrans: Sitenizi Google Tercüme ile pratik bir şekilde çok dilli hale getirmek için kullanabileceğiniz bir eklenti.
WP to Twitter: Sitenizdeki yeni yazıları otomatik olarak Twitter’da paylaşmanızı sağlayan WP Tweets Pro eklentisinin ücretsiz ama kullanışlı bir sürümü.
Broken Link Checker: Siteniz genişledikçe var olan bağlantıların tamamının halen çalışıp çalışmadığını kontrol etmek de giderek zorlaşır. Broken Link Checker bu işlemi sizin için yapıyor ve eğer varsa bozuk linkleri size haber veriyor.
Add This: Kullanıcılarınıza sitenizin içeriğindeki yazıları 330 popüler sosyal ağ servisinde paylaşma seçeneğini sunmanızı sağlayan bir eklenti.
W3 Total Cache: Sitenizin daha performanslı çalışmasını sağlamak için cache özelliği sunan bu eklenti, bu sayede kullanıcı tecrübesini de artırmayı hedefliyor.
Buddy Press: Kullanıcıların siteye giriş yapması, profillerini oluşturup içerikler üretmesi ve etkileşimli gruplara sahip olmak için kullanılabilecek, bir anlamda WordPress’i daha sosyal hale getiren önemli bir eklenti.
WP-DB-Backup: WordPress veri tabanını tablo yapıları ile birlikte yedeklemeyi sağlayan bir eklenti.
Smart YouTube Pro: Bu eklenti Youtube videolarını ve video listelerini sitenizin farklı alanlarına kolay bir şekilde eklemenizi sağlıyor.
Re-Direction: Sitenizde 301 yönlendirmelerini yönetmenizi ve 404 sayfa bulunamadı hatalarını takip etmenizi sağlayan bir eklenti. Özellikle karmaşık yapılara sahip web siteleri için oldukça önemli hale gelebiliyor.
WP Polls: Şablon ve CSS desteği ile geniş kişiselleştirme imkanlarına sahip, zengin seçenekler sunan bir anket eklentisi.
İnfografiğe geçmeden önce bu eklentilerin tamamının WPTemplate tarafından indirme sayılarına göre listelendiğini bir kez daha hatırlatalım. Fakat bir eklentinin indirme sayısı her zaman performansı hakkında fikir vermeyebilir. Bu eklentilerin bazılarının sitenin performansını olumsuz etkileyebileceğini de unutmamanızda fayda var. O yüzden en sağlıklı olan bunlar arasında ilginizi çekenleri denemek ve performansını gözlemek. WordPress sitenizde eklentilerin performansını ölçümlemek için P3 (Plugin Performance Profiler) eklentisini kullanabilirsiniz.
Aşağıda yer alan infografikte her eklentinin puanı da bu konuda size fikir verebilir.
güzel bir derleme olmuş teşekkürler
Bunlar dışında özellikle geliştirme aşamasında kullandığım Debug This eklentisini tavsiye ederim. Gereksiz print_r var_dump yığınlarıyla uğraşmamanızı sağlıyor
Yukarıda bahsedilen Yoast'u özellikle tavsiye ederiz. Her wordpress yazısına özel başlık ve açıklama (meta description) girmenize izin veriyor. Site haritası için de ayrı bir eklenti kullanma ihtiyacını ortadan kaldırıyor.
All in seo pack'in yaptığı gibi demek ki.
All in seo dan daha etkilidir.
Eline sağlık hocam, gerçekten güzel bir derleme olmuş gerçekten çok işime yaradı. Tam aradığım eklentileri paylaşmışsın.
Çok tşkler.Faydalı bir içerik.Bu tarz içeriklerin devamını bekliyoruz.
Böyle bir derleme ancak sizden beklenirdi.Teşekkür ederim.
Bu arada editör eklentilerinden bahsedilmediğini gördüm.Bence çok başarılı editör eklentileride var onlarada yer verilmeli.
Şurada da belirttikleri gibi derlemeyi değil tercümeyi onlar yapmış. "WPTemplate bu sorunu gidermek için tüm bu eklentiler arasında en popüler olan 30 tanesini seçmiş ve bunları bir infografik olarak derlemiş. "
Çok güzel bir yazı olmuş ellerinize sağlık 2 saattir yayınladığınız eklentileri hangisi bana uygun diye deniyorum çok yararlı oldu vallahi Allah razı olsun.
r10.net tayfası bunu beğenmiş,
ya arkadaş bunlar zaten herkesin elinin altında aç googledan bak bu güne kadar biri derlersin diye mi beklediniz. bunları kullanmayan bloglarınızdan bir de para kazanıyorsanız ben kendime acırım.
"Aç Google'dan bak" demişsin ama Google'da bir şey arandığında, bilginin kaynağı olan siteye yönlendirilirsin. Tıpkı bu sitede olduğu gibi. Yani adam açıp Google'dan da baksa, Bing'den de baksa, yine Webrazzi'ye ya da farklı bir siteye girecek. Google sadece bir arama motorudur. Wikipedia değil.
Altın değerinde bir makale olmuş. Ellerinize sağlık. Senelerdir sadece mail adresi olarak kullandığım canerozcan.com.tr adresine bir wordpress kurup yönetebilecek tüm plugin'leri bir kerede öğrenmiş oldum.
Seo için Yoast ı öneririm. Liste için çok iyi eklentiler var.
Çok teşekkürler. Aralarında bilmediğim eklentiler de var. Ama bunların hepsinin bir arada kullanılmasının bir sakıncası var mı?
Teşekkürler Faydalı Bir Yazı...
Faydalı bilgilerinizden dolayı teşekkürler elinize sağlık hocam,güzel derleme olmuş.
Also recommend Redirection. Its very helpful for fixing broken links that are reported by Google Webmaster Tools. It can also be used to shorten referral or affiliate links on your WordPress website.
db cache reloaded fix olmaması bir eksiklik.
çok güzel formunuz var
thumnbnail sorunu hakkında bilgisi olan var mı?
Bazı eklentilerde sorun yaşadım.
Güzel bir çalışma bazılarında sıkıntı yaşadım ama araştırıp üstesinden geleceğime inanıyorum :)))
çok güzel bir arşiv olmuş çok teşekkür ederim
Harika makale uğraşılmış eline yüreğine sağlık olsun kardeşim
Çok güzel eklentiler kullanmaya başlıyorum elinize sağlık.
Hocam asp haber sitemi wordpresse çevirmek istiyorum fakat içinde ki haberlerimi wordpresse olduğu gibi aktarabileceğim bir eklenti ya da bileşen biliyor musunuz acaba? Teşekkürler.
Güzel bir çalışma olmuş teşekkürler
Hocam çok güzel bir çalışma arşivi olmuş çok teşekkür ederim.Elinize emeğinize sağlık. Saygılar..
Bu aralar tamamen wordpress'i geliştirmeye yoğunlaştım. Tam üstüne denk geldi bu yazı, teşekkürler.
all in seo yerine yoast daha kapsamlı, kullanımı zor olasada biraz alıştıktan sonra verimi çok fazla olacağı kesin.
all in one seo artık popülerliğini kaybetmeye başlıyor bence.Yoast seoyu çoğu blogda görmeye başladım.Bende kendi bloguma kurdum.Açıklamaları ile birlikte güzel bir derleme olmuş doğrusu
Merhaba wordpress kayan resim galerisi varmı acaba ?
Merhabalar,
Bu olaylara biraz yabancı olduğumu söylemek isterim öncelikle. Evet bir bloğum olsun istiyorum ama bu eklentiler xyxyxyx.wordpress.com benzeri açılan bir wordpresste kullanılabilir mi acaba ?
çoğu eklentiyi kurdum işe yarıyacakmı bakalım.
teşekkürler
wordpress admin panelini özelleştiremezmiyiz.Mesela normal web sitelerin admin paneli gibi
örenk bu http://turkbimsoft.com/paketv2_mobilya/admindemo/admin.html#
Çok faydalı bir yazı olmuş ellerinize sağlık. Benim günlerdir arayıp bulamadığım bir eklenti var. Yeni sitem için farklı bir sürü sayfa oluşturdum. Her sayfanın altında özet şeklinde birden çok yazı girmek istiyorum fakat nasıl yapacağımı çözemedim. Aynı kategori kısmında yaptığımız gibi. Hangi eklenti bu işi görür acaba bir fikriniz var mı?
çok teşekkürler çok faydalı eklentiler
worldpress kullanıcısı olarak bu eklentilerin bir kısmını kullanıyordum faydalı olabilecek eklentiler var elinize sağlık.
Merhaba sitenizde birşeyi kopyalayınca sayı bişey çıkıyor o eklentinin adı ne
Hocam çok faydalı bilgi işime yaradı teşekkürler.
Birçok yararlı ve kullandığımız eklenti. Ancak devamlı güncellenirse çok daha faydalanabileceğimizi düşünüyorum. Çok hızlı bir gelişim ve değişim geçiriyorlar çünkü. Elinize sağlık. Teşekkürler.
Muhakkak güzel ve fayladı bilgiler, fakat bende devamlı güncel tutulmasından yanayım.
Page navi sunucuyu çok zorluyor diyor teknik destek ekibindeki arkadaşlar, bu eklentiye alternatif başka bir eklenti önerebilir misiniz?
öncelikle hazırlayanların ellerine sağlık, wordpress sitemiz için faydalı olmuş. galeri eklentisi arıyordum nextgen galeriyi deneyeceğim, bakalım nasıl olacak. Teşekkürler
Merhaba!, Siteme yazı eklemek istiyorum yani şöyle atıyorum solda görünecek bir puling düşünün üstünde yazı olacak ve link ile başka bir siteye geçilebilecek. Yardım edebilecek biri varsa çok mutlu olurum!
gerekli eklentilerin tümü bir arada ne güzel olmuş
'' Broken Link Checker '' Çok canımı sıktı site içerisinde yer alan epeyce bir linki kırık algıladı. Rahatsız edici durum çok kırık bağlantı olması. Keyifli olan ise şu sürekli verilen bağlantıları kontrol etmek mümkün değil iken şimdi mümkün...
Sayfanın kalitesini arttırıyor...
Wordpress Tema kodlamaya yeni başlayanlar WP Page Navi kullanmalıdır bir çok kısa kod ile başarılı çalışmalar yapabilirler. Ancak arkadaşlara önerim çok aşırıya kaçmayın ağırlık yapar.
Bu eklentilerden bir kısmını kullanıyorum. gerçekten bayağı işimi kolaylaştırıyor. Ama bir kısmını yeni duyuyorum. Kişisel blogumda uygulamaya çalışacağım. teşekkürler.
hocam ellerini sağlık çok faydalı bilgiler teşekürler.
Gayet güzel bir paylaşım olmuş , tebrikler.
kolay Gelsin http://esmerpanel.com/ Wordpress Temamda uste Bulunan Kısımda Resim cıkması lazım Ama Nerden Ayarlanacagını cozemedim hocam eklentisi eksik Yradımcı olurmusunuz
Sitem için çok yararı oldu. Çok tşk ederim. http://adiyamansondakikahaber.com/
Bu güzel paylaşım için teşekkürlerimi sunarım.
Çok güzel bi makale olmuş teşekkürler
Güzel bir konu olmuşteşekürler.Ancak unutmamak gerekirki çok fazla eklenti kurmak sitenin yavaşlamasına neden olacaktır.
Wordpress eklentilerinin mutlaka çok faydalı olanları var ancak çok fazla eklenti kullanımı bence kesinlikle ters tepki yapar. Site sahiplerinin bunu düşünebilmesi gerekir.
Akismet'in popülerliği Wordpress ile beraber yüklü geliyor olmasından dolayı sanırım.
Merhaba, yukarıda yazılan eklentiler hala geçerli mi acaba?
Sitem için on numara bilgiler teşekkürler webrazzi.wpengine.com
www.mistikfrm.com burdan alarak ekledim sağolun
Siteme Biçok faydası dondu çok teşekkür ederim www.baypamuk.com
işte emek diye buna derim. Teşekkürler. Fakat film siteme bir türlü oylama eklentisi oluşturamadım. single.php ye kodu eklememe rağmen wp-postrating eklentisi çalışmıyor. Başka bir öneriniz var mı?
aynı durumdan bende muzdaribim ne yaptımsa olmuyor olmuyor olmuyor
WPtouch eklentisi gerçekten çok güzelmiş şuanda öneriniz üzerine kullanmaya başladık. Denemeyenlere tavsiye ederim.
emeğinize sağlık çok güzel olmuş teşekkürler.
Seni Solwin Ekibi tarafından geliştirilen Wordpress Plugins & Temalar ve Magento Uzantıları kez kullanmak istiyorum.
Http://www.solwininfotech.com/products/: at bak var
Ben bunu seviyorum umuyoruz.
Merhaba. Yag mıydı yac mıydı temadaki zararlı kodları tespit eden bir eklenti vardı bulamadım.
Guzel bir paylasim. Sahsen en cok sikinti cektigim konu su yoast mi all in seo mu bu konuda hala karar veremedim :)
Baya uğraşmışsınız. Elinize sağlık, çoğu işime yarıyacak.
Eklentilerin çalışması sistemi daha çok yormaz mı
teşekkürler yararlı buldum bazılarını deneyeceğim
Her 4 websitesinden biri wordpress tabanlı olduğu için bu sektör gittikçe değer kazanıyor. Eklenti diyip geçmemek lazım çoğu zaman hayat kurtarıyor.
Birçok webmasterın kullandığı alt yapı wordpress olunca eklentiler için özenli seçim yapmak kaçınılmaz oluyor. Yazı eski tarihli ama halen güncelliğini koruyor. Teşekkürler.
çok güzel bilgiler teşekkürler
Webmasterlerin olmazsa olmazları. Çok sağlam bilgiler öncelikle teşekkür ederim.
İşime yaradı. Teşekkür ederim.
Bazılarını mevcut sitemde kullanıyorum. editörün de dediği gibi denemek lazım fazlasını kullanmamak lazım siteyi yavaşlatıyor. Aynı zamanda gereksiz eklentide sitenin dosya boyutunu arttırdığı için seo açısından pek sevilen bişey değil
JetPack eklentisini tavsiye ederim wordpress tarafından yapılmıştır. Birçok özelliği içerisinde barındırmaktadır.
Emeğinize sağlık, çoğu işime yarayacak bilgiler. Bilinçlendirdiğiniz için teşekkürler.
Çoğu işime yarar eklentiymiş. Sayenizde eksikliklerimi kapattım.
Sonuna kadar okudum. Teşekkürler, sayenizde bilgilenip baya işimi görecek eklentiler öğrenmiş oldum.
Çok faydalı oldu teşekkürler
çok işime yaradı teşekkürler çok güzel açıklamalarda bulunmuşsunuz
çok faydali elinize saglik
hocam eklentiler için teşekkür ederim
Teşekkürler, çoğunu yükledim.
Bilgilendirme için teşekkürler, bir çoğunun yararını gördüm.
Hemen hemen yarıdan fazlasını kendi internet sitemde kullanmaktayım.
Gercekten yararli bilgiler tesekkur ederim size.
Elinize sağlık. Faydalı bir paylaşım olmuş. Sitemde bazılarını kullanıyorum ve yeni öğrendiklerimide kullanacağım.
Eski ama güzel bir derleme. Yenilense hiç fena olmaz.
Faydalı bir yazı olmuş teşekkürler işime yaradı.
Çok Güzel açıklama dan bulunmuşsunuz emeyınıze sağlık
Güzel bir derleme olmuş. Biz de çoğu sitemizde bir çoğunu kullanıyoruz.
payreks word press eklentisi varmı ??? bildiğiniz