Rusya'nın en iyi 50 girişimi

Rusya, aynı Türkiye gibi çok büyük bir pazar. Elbette bizim kadar dışarıya açık değiller. Bunun bir başarı unsuru olup olmadığı da bakış açısına göre değişiyor. Çünkü bir yandan bu pazarda rekabette büyük problemler yaşayıp çıkmaza giren Google ve Facebook gibi devler yer alırken, bir diğer yandan Rusya'dan çıkıp dışarıya açılan girişimleri pek de sık göremiyoruz. Öyleyse kiril alfabesinin arkasına sığınmış bu kapalı kutu Rusya'nın en iyi girişimlerine göz atalım.

Russia Beyond the Headlines adlı Rus web sitesinin kendi metadolojisine göre değerlendirdiği ilk 50 girişim pek çok kriter göz önüne alınarak seçilmiş. Sizlere bu listeden en yüksek not olan AAA almayı başarmış girişimleri kısaca tanıtacağız.

  • Displair: Displair, geleceğin teknolojisi. Ekransız görüntü sağlayan bu yüksek teknoloji girişimi, havaya su partikülleri dağıtıyor ve buraya yansıyan görüntüleri de parmaklarınızla kontrol etmenizi sağlıyor.
  • LinguaLeo: Yeni girişimlerin temellerinde eğitim ve öğrenimin etkisini sıkça görüyoruz. LinguaLeo da yeni nesil bir eğitim aracı, amacı İngilizce öğretmek. Web tabanlı hizmet, içerisinde oyunlaştırma öğeleri de barındırıyor ve aslan karakteri, Rusların İngilizce öğrenmesine yardım ediyor.
  •  ZeptoLab: Dünya genelinde 100 milyondan fazla indirilme sayısına uğraşan Cut the Rope projesi ile tanınan ZeptoLab bir oyun şirketi. Aynı zamanda, bu oyunun ana karakterinin oyuncaklarının da satışını yapıyorlar. Rusya'nın Rovio'su desek, sanırım yanılmış olmayız.
  • AdEasy: AdEasy, bir reklam ağı. İnternet yayıncılarının da kullanarak para kazanabileceği ağda, reklamverenler grafik ya da metin reklamlarını sisteme yükleyebiliyorlar.
  • Centrobit Agora: Agora, internet tabanlı bir program ve kodun şirket web sitesine eklenmesi ile aktif oluyor. Böylelikle müşteriler, internet sitesi üzerinden depodaki stoklar, sipariş durumları ve mal sevkiyatları ile ilgil bilgi alabiliyor. Hazır paket sistem kullanılmaya başlanmasının ardından tabii ki getirdiği otomasyonla birlikte tasarruf da sağlıyor.
  • RRT Global: RRT Global, ürettiği yüksek teknolojiyle petrol rafinelerine benzin üretim maliyetlerini düşüren bir çözüm sunuyor. Ancak bu herhangi bir ürün ya da cihaz değil ve şirket, bu çözümü hayata geçirmek için petrol rafinerisi olan potansiyel müşterilerinden 5 milyon dolar talep ediyor.
  • Acumatica: İnsan ve iş kaynağı yönetmek için bir ERP sistemi bulunan girişim, bulut bilişim ile birlikte bu ERP yazılımını buluta taşımış durumda.
  • Zingaya: Zingaya, internet üzerinden online aramalarla alternatif bir sesli iletişim metodu öneriyor. Web sitesi üzerinden arama yapmak isteyen bir kullanıcı, direkt olarak web sitesi sahibi şirketin çağrı merkezine yönlendiriliyor. Bence çok şık bir girişim, özellikle bankalar ilgi duyabilir.
  • Lesnoy Dozor: "Bize de lazım!" dediğim girişimlerden. Bu girişim güzel bir amaca hizmet ediyor. Hem yazılım, hem de donanımı bulunan girişim ormanlık alanları web kameralar aracılığıyla kontrol ederek, herhangi bir yangın durumunda yerel yönetimleri ve itfaiyeyi otomatik olarak haberdar ediyor.
  • Doctor at Work: Doktorlar için oluşturulmuş kapalı sosyal ağda, doktorlar kendi klinikleri konusunda haberleri yazabiliyor, sağlık sektöründeki iş fırsatlarını görebiliyor ve online olarak hukuki yardım alabiliyorlar.
  • Oktogo.ru: Girişim, Rusya'da 4.000, dünya genelinde ise 250.000 otele rezervasyon imkanı sağlıyor. Bünyesinde barındırdığı veri tabanı, otellerin fotoğraflarını, otel bilgilerini ve ziyaretçi yorumlarını içeriyor. Oktogo sadece internet üzerinden değil, Moskova ve diğer bölgelerde bulunan 30'a yakın merkezden de hizmet veriyor.
  • Rollad: Rollad, gerçek zamanlı fiyatlandırma sunan ve popüler web sitelerindeki reklam alanlarını satın almanızı sağlayan bir hizmet. Reklamlar, ihale usulü ile satılıyor.
  • Computer Vision Systems: Akıllı camlar üreten St. Petersburg'lu girişim, sıradan gözlüklere takılan özel camları bir ekran haline getiriyor. Dışarıdan bakan gözler, sizi normal gözlüklere sahip sanarken, gözlüğü takan kişi, ekranı görebiliyor.
  • Flocktory: Flocktory, e-ticaret siteleri için bir pazarlama sistemi. Bu sistem sayesinde, marka bilinirliğini arttırmak, yeni müşteri çekmek ve eski müşterilere yeniden alışveriş yaptırmak gibi amaçlarla düzenli paylaşımlar yapılmasını sağlıyor. Girişimin sosyal ağ entegrasyonu da var.
  • Octopod: Octopod mobil alanda çalışıyor ve özellikle bankalara, perakende şirketlere ya da medya kuruluşlarına ihtiyaçlarına uygun şekilde oluşturulmuş anahtar teslim çözümler sunuyor.
  • Travelata: Travelata, bir online seyahat acentası. Günlük olarak güncellenen seyehat paketlerini online olarak satın alabiliyorsunuz.
  • YouScan: YouScan, sosyal medyanın Rusça kısmını takibini sağlayan bir sistem. YouScan ile belirli markaların, kişilerin ya da rakip firmaların sosyal medya faaliyetlerini izleyip analiz edebiliyorsunuz. Rusların Socialbakers'ı desek yeridir.
  • OneTwoTrip: OneTwoTrip online uçuş rezervasyonu yapmanızı sağlayan bir internet sitesi. Hizmetin ayırt edici özellliklerinden birisi de uçuşları 5 yıldız üzerinden değerlendirmesi. Bu değerlendirme ise havayollarının gecikme, uçuş iptali ve uçakların yaşına (eski Rus uçakları malum, önemli mesele bu) göre yapılıyor.
  • Workle: Workle, bir kariyer sitesi. Workle'a üye olup CV'nizi doldurarak iş fırsatlarına göz gezdirebiliyorsunuz. Aynı zamanda kişisel gelişim için online kurslar da Workle içerisinde mevcut.
  • KeyCAPTCHA: KeyCaptcha, ücretsiz bir spam filtreleme servisi. Sistem, tüm web tarayıcılarının yanı sıra, iPhone, iPad, Android ve Blackberry üzerinde de çalışarak kullanıcılarının sitelerine sağlam bir güvenlik duvarı örmüş oluyor.
  • Omyconf!: Omyconf! tüm etkinlikleri, iş seyahatlerini ve buluşma takviminizi görebileceğiniz bir çözüm sunuyor. Sistem Facebook, LinkedIn ve Twitter ile de entegre edilmiş durumda. Ayrıca etkinliklerin katılımcı listelerini de uygulama üzerinden görebiliyorsunuz.
  • Smart Start: Smart Start, genç profesyoneller için internet tabanlı bir iş arama ağı. Staj ve iş fırsatları web sitesinde bulunabiliyor.
  • Wobot: Wobot, marka ya da kişileri aramak için kullanılabilecek bir sosyal medya arama motoru.
  • YouDo.com: YouDo, ufak işler için hizmet servisi satın alabileceğiniz bir girişim.

Değerlendirilen tüm girişimlerin listesine buradan ulaşabilirsiniz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.