Firefox 17, Social API yeniliğiyle Facebook'u elinizin altına getiriyor

Firefox 17, Social API yeniliğiyle Facebook'u elinizin altına getiriyor

Açık kaynak dünyasının silahşörü Mozilla, Firefox'un yeni sürümünde ciddi bir yeniliğin ilk adımını attı. Firefox 17, Sosyal API (Social API) ile Facebook'un önemli özelliklerini tarayıcınıza dahil ediyor.

Firefox, Facebook'lu Sosyal API deneyimini geçtiğimiz ay sonunda teste açmıştı. Firefox'u 17. sürümüne yükselten güncelleme ise bu deneyimi herkes için kullanılabilir hale getirdi. Peki bu deneyim Firefox'a neler ekliyor?

Kısaca anlatmak gerekirse Mozilla'nın Sosyal API'si, sosyal ağların kendini Firefox'a dinamik bir eklenti olarak dahil etmesini sağlıyor. Örneğin Facebook, arkadaşlık talepleri, bildirimler ve mesaj özelliklerini adres satırının en sağına eklemiş. Mesajlar derken Facebook sohbet özelliğini kullanabileceğinizi de ek olarak belirtelim.

Yani Firefox kullananlar ek bir uygulama kullanmadan ve Facebook'a girmeden Facebook sohbeti kullanabilecek. Zaten eklentinin adı da "Firefox için Messenger". Firefox daha önce de F1 adında sosyal ağlara yönelik bir paylaşım eklentisi geliştirmişti.

Dilerseniz Facebook menüsünü tarayıcınızın sağ kenarına sabitleme imkanınız da var ama çalışanlar için bu pek de verimli bir hareket olmayacaktır. Hatta bu eklentiyi kullanmayı tümden reddedebilirsiniz. Ancak ortada bir gerçek var ki o da Firefox'un Sosyal API özelliğini ilerleyen zamanda daha fazla kullanacağı. Örneğin çalışanlar Linkedin'i tercih edebilecek vs..

Kullananlar Facebook tabanlı tarayıcı olarak adını duyuran Rockmelt'in benzer, hatta daha detaylı bir deneyim sunduğunu hatırlar. WSJ'nin ABD'nin en iyi 50 girişimi arasına aldığı Rockmelt, 40 milyon dolar yatırım alacak kadar sevilmiş ve iOS platformuna geçiş yapmıştı.

İnternet tarayıcıları arasındaki rekabette Google Chrome ile son yıllarda yükselişe geçti ve Firefox'un üzerine geçti ama sosyal deneyim ve Firefox'un herhangi bir sosyal ağla mücadelesi olmaması bu durumu değiştirebilir. Tabii yeni sosyal ağ eklentilerinin Firefox'a performans kaybı yaşatması tersine bir sonuç da doğurabilir.

Firefox 17'ye ayalar kısmından veya şu bağlantıdan yükseltme yapabilir, yorumlarınızla geleceğe ışık tutabilirsiniz...

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.