Amerika Birleşik Devletleri'nin internet ve teknoloji şirketleri alanında akla gelen ilk ülke olduğu pekala ortada. İlk akla gelen Apple, Facebook, Google ve Microsoft gibi devlerin büyümesinin ardında yatan en büyük sebeplerden biri de şirket satın almaları. Peki büyümek için kendi pazarındaki yetenekli şirketleri satın almakla yetinmeyen bu 4 büyük şirket hangi yabancı ülkelerden satın alma yapıyor?
Wikipedia'yı biraz karıştırdık* ve bu sorunun cevabını bulmaya çalıştık.
Hemen belirtmeliyim ki aşağıdaki listeye ABD pazarında yapılan satın almaları eklemedik. Zira satın almaların çoğu ABD pazarında gerçekleşiyor ve bu diğer ülkelerin payını görmemizi biraz zorlaştıracaktı.
Apple, Facebook, Google ve Microsoft'un satın almalarını incelediğimizde bu şirketlerin yurtdışından sırasıyla 8, 7, 31, 34 satın alma yaptığını görüyoruz. Facebook'un 7 satın almayla Apple gibi ketum davrandığını görüyoruz ama kendisinin bu listedeki en genç şirket olduğunu hatırlamakta da fayda var. Microsoft ve Google ise satın alma konusunda elini hiç korkak alıştırmıyor.
Kanada, Birleşik Krallık ve İsrail ilk 3'te
Çıkardığımız tabloda ABD'li şirketlerin en çok sevdiği ülkenin toplam 21 satın alma ile Kanada olduğunu görüyoruz. Aslında aynı dili konuşan bu iki ülkenin coğrafi ve kültürel yakınlıkları önemli rol oynuyor ama yine de listede yer vermenin gerekli olduğunu düşündük. Kanadalı girişimciler, Microsoft'a 11, Google'a 7, Apple'a 2 ve Facebook'a 1 şirket satmayı başararak ülkelerine ciddi bir sermaye getirmeyi başarmışlar.
ABD'ye en çok şirket satan ülkelerin 2.si Birleşik Krallık. İngiltere'nin ağırlığında olan Birleşik Krallık'ın ABD'li 4 büyük şirkete sattığı şirket sayısı 12. Yine en çok satın almayı Microsoft yapmış. Apple ve Facebook ise Birleşik Krallık'tan birer şirket satın almış.
Üçüncü sıradaki İsrail'in bizim bölgemizde yer alması aslında bizim için ciddi bir önem taşıyor. Teknoloji yatırımları konusunda ciddi bir destek sağlayan İsrail'den Amerikan şirketlerine tam 11 şirket satılmış. Bu 4 şirkete de satış yapmayı başaran 3 ülkeden biri olan İsrail, Facebook ve Apple'a birer şirket, Google'a 2, Microsoft'a ise 4 şirket satmış. Toplamda 11 İsrail'li şirket ABD'li devlerin eline geçmiş.
Almanya da gözde ülkelerden
Sıralamada ilk 3'ü takip eden Almanya Google'ın gözdesi sayılabilir. Zira Google ABD ve Kanada'dan sonra en çok Almanya'dan satın alma yapmış. Google 5 Alman şirketini satın alırken, Almanya Apple'ın ABD dışında şirket satın aldığı 2 ülkeden biri olmayı da başarmış. Microsoft'a sadece 1 şirket satabilen Almanya toplamda 8 şirket satmış.
Listeden altı çizilebilecek bir kaç detay ise şöyle;
- Apple, Facebook, Google veya Microsoft'a 2,3 veya 4 şirket satan 5 ülke var; İsveç, Avustralya, Danimarka, İspanya, Malezya.
- Çin, tek şirket satışını Microsoft'a yapmış. Satılan 15 milyon dolarlık bir yazılım şirketi.
- ABD dışında sadece Malezya ve İsrail Facebook'a 2 şirket satmayı başarmış.
- Google ABD dışında 14 farklı ülkeden satın alma yapmış. Microsoft ise 13. Ancak sadece 5 ülkede yolları kesişmiş.
- Facebook ABD dışında 5, Apple ise 6 farklı ülkeden satın alma yapmış.
- Belçika, Brezilya, Çin, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İrlanda, İsviçre, Lüksemburg, Norveç, Portekiz, Romanya, Ukrayna, Tayland, ve Yunanistan Amerikalı devlere birer şirket satan ülkeler.
Evet, Türkiye'yi de listeye aldık ama bildiğiniz gibi henüz 'tereciye tere satmak' deyiminin hakkını verebilmiş değiliz. Bu listeye girebilecek bir şirket olduğunu düşünüyorsanız lütfen yorum olarak paylaşın. :)
Ne tür satın almalar yapılıyor?
Eminim Apple, Facebook, Google ve Microsoft'un diğer ülkelerden ne tür girişimler aldığını merak edenleriniz olmuştur. Sanırım hemen hemen tüm satın almaların yazılım odaklı olduğunu malum. Öne çıkan işleri sayacak olursam Kanada'nın iş/kurumsal yazılımlarında öne çıktığını ve sosyal analitik uygulamalarına yatkın olduğunu gördüm. Google'ın satın aldığı Postrank Kanada'dan çıkan bir girişim.
Birleşik Krallık'ta görsel alandaki girişimler önde geliyor diyebilirim. Diğer yandan Google'ın satın aldığı Londralı fiyat karşılaştırma sitesi BeatThatQuote.com akıllara geliyor.
En büyük müşterisi Microsoft olan İsrail'de yazılım mimarisi öne çıkıyor. Facebook'un satın aldığı Snaptu sosyal ve genel bir mobil uygulama olarak öne çıksa da İsrail'de farklı ve kaliteli yazılım çalışmalarının yapıldığı biliniyor.
Google ve Almanya deyince sanırım akla Dailydeal.de satın alması geliyor. Wikipedia bu satın almanın değerini 114 milyon dolar olarak gösteriyor. Samwer Kardeşler sayesinde Almanya'nın bir klon (kopya) girişim merkezi haline geldiği aklımızda ama Google'ın yaptığı diğer 4 satın almalarda Alman yeteneklerinden bahsetmek mümkün.
Listeye Twitter'ı dahil etmedik ama genç mikro bloglama sitesinin Summify'ı Vancouver - Canada'dan, Tweetdeck satın amasını Londra'dan yaptığını hatırlamakta fayda var. Yakın gelecekte belki Twitter da bu listeye girebilir.
Son söz
ABD'nin özellikle sosyal ağları ve internet servisleriyle sosyalist ülkeler dışında dünyanın hemen her ülkesinde pazar lideri olmayı başardığını biliyoruz. Türkiye'nin ise henüz dünyaya açılan ve bu şirketlerin radarına giren bir girişimi yok gibi. Ancak henüz yolun başında olduğumuzu biliyoruz ve yazılım tabanlı hizmetlerin (SaaS) sayısı giderek artıyor ve önümüzdeki yıllarda yatırımcı şirketlerin de gözünü bu hedefe dikeceğini sanıyorum.