İnternet girişimleri için önyüz geliştirme araçları

İnternet girişimleri için önyüz geliştirme araçları

Daha önce de yazdığımız gibi devir, internet girişimciliğinde hızlı sonuç alma devri. Fikrinizin mükemmel olduğuna inanıyor olabilirsiniz -ki çok büyük bir ihtimalle inanıyorsunuz-, size göre büyük bir kitle ürününüzü kullanacak da olabilir. Ama varsayımlar üzerine, fikri ve ürünü test etmeden aylarca süren geliştirme süreçlerine adım atmak ne kadar mantıklı?

İşte tam da bu soru üzerine MVP (Minimum Viable Product) yani, müstakbel kullanıcılarınıza sunmaya karar verdiğiniz "minimum" ürün devreye giriyor. Bu arada konuyla ilgili olarak Emre Sokullu’nun TechCrunch için yazdığı yazı oldukça açıklayıcı. Fikir ve ürünü test ettiniz, MVP'nizi oluşturdunuz. Sırada onu geliştirmek var.

Twitter Bootstrap ve ZURB Foundation

İnternet girişimcilerinin yazılım aşamasında sıkça başvurduğu kaynaklardan biri olan önyüz geliştirmede kullanılan yardımcı araçlar aynı zamanda bugünkü yazımızın da konusu. Bu araçların en yaygın olanı ise: Twitter Bootstrap.

Twitter Bootstrap, özellikle form, buton ve menü elemanlarında bizzat Twitter’ın kendisi tarafından da kullanılıyor, zaten hikaye Twitter'da çalışan 2 mühendisle başlıyor. Kısaca TB'nin ne yaptığından bahsetmek gerekirse, projenizi size sunulan belirli taslaklar içerisinde geliştirerek responsive/duyarlı bir arayüze sahip oluyorsunuz. Bu da mobil cihazlar ve tabletlerle kendiliğinden uyumlu bir önyüz demek oluyor. Bunun haricinde Twitter Bootstrap; butonlar, form ve navigasyon elemanları, modal ve tooltip'ler gibi projelerde ihtiyaç duyulan birçok bileşeni çok kolay ve hızlı bir şekilde kullanmanıza olanak sağlıyor.

Twitter Bootstrap ve ZURB Foundation

Foundation ise interaction design konusunda uzmanlaşmış, ABD merkezli ZURB şirketinin bir ürünü. Aralarında Pixar ve National Geographic gibi dev şirketlerin de bulunduğu kullanıcı ağıyla birlikte ZURB Foundation Twitter Bootstrap'den sonra en çok dikkat çeken önyüz geliştirme araçlarından biri konumunda. Ayrıca farklı farklı konularda yarar sağlasalar da CoffeeScriptHTML5 Boilerplate ve Backbone.js de unutulmamalı.

CSS için ön derleyiciler

Biraz da Twitter Bootstrap ve ZURB Foundation gibi yardımcı araçların yanında CSS (Cascading Style Sheets) için son zamanlarda gittikçe popüler olan ön derleyicilerden bahsedelim. CSS, web sayfalarını biçimlendirmeye yarayan basit bir “markup” dili. Ön derleyiciler ise CSS’e yeni bir soluk kazandırıyor. Normalde değişken, operatör ve fonksiyon kullanımı gibi tüm yazılımcıların alışık oldukları kavramlar CSS’de bulunmuyor. Ancak ön derleyiciler CSS’de bu ve daha birçok özelliği kullanmayı mümkün hale getiriyor. Ön derleyicilerin faydası projenin yayına giriş süresini hızlandırmadan ziyade uzun vadede daha kontrol edilebilir ve bakımı kolay bir yapı sağlaması. Özellikle LESS ve Sass, diğer ön derleyicilerden çok daha fazla öne çıkmış durumdalar.

Tüm bu araçların internet girişimleri için oldukça yararlı oldukları aşikar. Özellikle tasarımın birinci planda olmadığı, örneğin B2B gibi girişimler için.

Diğer yandan nasıl kurumsal ve web yazılımları birbirinden farklı alanlar haline geldiyse, yakın bir zamanda girişimler için web ve mobil alanlardaki yazılım süreçlerinin de özelleşeceğini düşünüyorum. Bu özelleşmenin temel sebebi ise kuşkusuz hızlı ve ölçeklendirilebilir ürün geliştirmek olacak.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.