IAB Türkiye: 2012 yılının ilk yarısında dijital reklama 416 milyon TL harcandı

IAB Türkiye: 2012 yılının ilk yarısında dijital reklama 416 milyon TL harcandı

IAB Türkiye 2012 yılı ilk yarısındaki dijital reklam harcamalarını paylaştı. Paylaşılan rakamlara göre Türkiye'de 2012 yılının ilk altı ayında toplam 416 milyon TL'lik dijital reklam harcaması gerçekleşti. Geçen yılın aynı dönemine göre Türkiye dijital reklam sekörü harcamalarının yüzde 34.4 artış göstermiş durumda.

Araştırmanın ayrıntılarından bahsedelim. Markaların Türkiye'deki reklam yatırımlarının başında arama motoru reklam harcamaları geliyor. Yılın ilk yarısından arama motoru reklamlarına toplamda 196.53 milyon TL harcanmış durumda. Bu kategorinin alt başlıklarında kelime bazlı reklam harcamalarının önemli bir paya sahip olduğunu görüyoruz. Türkiye'de kelime bazlı reklamlara 135 milyon TL civarında bir yatırım yapıldığını görüyoruz.

Gösterim ve tıklama bazlı reklam harcamaları önde

Türkiye'de dijital reklama en fazla harcanan bir diğer kategoriyse toplamda 169.10 milyon TL ile display reklam yatırımları yer alıyor. Gösterim veya tıklama reklam yatırımlarının alt başlıklarında ise harcanan 131 milyon TL ile gösterim veya tıklama bazlı reklam harcamaları yer alıyor. Bu kategoride öne çıkan diğer reklam yatırımlarıysa 15 milyon TL ile video, 13 milyon TL ile sponsorluk reklamları yer alıyor.

Öte yandan ilan sayfa reklamları da Türkiye'de dijital reklam pastasından hatırı sayılır bir pay alan kategoriler arasında yer alıyor. IAB'nin paylaştığı rakamlara göre 2012 yılının ilk yarısında ilan sayfa reklamlarına 32 milyon TL harcanmış durumda. IAB'nin paylaştığı rakamların ayrıntılı kategorilerini aşağıda bulabilirsiniz.

Yüzde 40'lık büyüme öngörülüyor

Türkiye dijital reklam sektörünü yorumlayan IAB Türkiye Başkanı Ahmet Pura, 2012'de geçen yıla göre yüzde 40'lık bir büyüme öngördüğünü ifade ediyor. Ahmet Pura 2012 yılının ilk yarısı hakkındaki yorumları şu şekilde: "GroupM 2012 dünya reklam harcamaları toplamına ilişkin tahminini, 522 milyar dolardan 506,3 milyar dolara çekmiş. Büyümeyi olumsuz yönde etkileyen temel faktör Eurozone’da yaşanan ekonomik daralma. Buna karşılık aynı analizde internetin büyüme oranı yüzde 18 olarak hesaplanmış."

Türkiye'deki dijital sektördeki büyümeyi direkt olarak etkileyecek bir faktör internet kullanıcıları. Daha önce de paylaştığımız gibi Türkiye'deki internet kullanıcılarının sayısı artmaya devam ediyor. Bu yüzden markaların, şirketlerin dijital mecralara reklam vermeyi hızla arttıracağını söyleyebiliriz. Bu yüzden yıl sonunda Ahmet Pura'nın öngördüğü yüzde 40'lık büyümenin gerçekleşebileceğini düşünüyoruz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.