BKM rakamlarına göre Ağustos ayında E-ticaret geriledi

BKM rakamlarına göre Ağustos ayında E-ticaret geriledi

Türkiye e-ticaret sektörünün büyümesini gösteren rakamları elimizden geldiğince paylaşmaya çalışıyoruz. Özellikle Temmuz ayında hem finansal, hem işlem adedi hem de işlem başına ortalama tutar konusunda büyüme rakamlarının geçen dönemlere göre daha yüksek olduğunu paylaşmıştık.

Ancak Ağustos ayı için Temmuz ayına kıyasla büyüme rakamı paylaşamıyoruz. Bankalararası Kart Merkezi'nin (BKM) açıkladığı e-ticaret rakamlarına göre sektörde e-ticarette hem işlem hem de satışlar düştü.

Rakamları paylaşmaya başlayalım. Ağustos ayında Türkiye'de internet üzerinden yapılan kartlı ödeme işlemlerinin finansal hacminin 2 milyar 825 milyon TL olduğunu görüyoruz. Temmuz ayında bu rakam 3 milyar 186 TL, geçen sene aynı dönemdeyse 2 milyar 167 TL olarak gerçekleşmişti.

Yani 2012 yılı Ağustos ayında Türkiye'de internet üzerinden yapılan kartlı ödeme işlemlerinin finansal hacmi geçen aya göre yüzde 11 küçüldü. Ancak geçen sene aynı döneme göre yaklaşık yüzde 23'lük büyüme söz konusu olduğunu da sözlerimize ekleyelim.

Gelelim Ağustos ayında yapılan işlem adedine. Finansal hacimdeki düşüşün aksine yapılan işlem adedinde çok küçük de olsa bir büyüme söz konusu. Ağustos ayında 14 milyon 409 bin adet işlem gerçekleşirken, Temmuz ayında bu rakam 14 milyon 393 bin civarındaydı. 2011 yılı Ağustos ayı rakamlarına baktığımızdaysa 11 milyon 029 bin rakamını görüyoruz.

Ağustos ayında internet üzerinden yapılan kartlı ödeme işlemlerinin adedini Temmuz ayıyla kıyasladığımızda yüzde 0.1'lik büyüme yaşandığını görüyoruz. Ancak 2012 yılı Ağustos ayı verilerine göre bir kıyaslama yaptığımızda asıl büyüme ortaya çıkıyor. Söz konusu dönemler arasındaki büyüme yaklaşık yüzde 22 oranında.

İşlem başına düşen tutar geçen senenin de gerisinde

Özellikle e-ticaret şirketlerinin en çok dikkat ettiği verilerin başında işlem başına düşen tutar geliyor. Finansal hacme bağlantılı olarak Ağustos ayında gerileme yaşayan kalemlerden biri de işlem başına tutar oldu. BKM verilerine göre internet üzerinden yapılan kartlı ödeme işlemlerinin ortalaması 195 TL olarak gerçekleşti. Bu rakam Temmuz ayında 221 TL'ye ulaşmıştı. Geçen sene Ağustos ayındaysa işlem başına düşen tutarın ise 196 TL olduğunu hatırlatalım. Yani işlem başına düşen tutarda 2012 Ağustos ayı, hem geçen ayın hem de geçen senenin gerisinde kalmış durumda.

Temmuz ve Ağustos ayında e-ticaret sektöründe yaratılan finansal hacmi alt alta topladığımızda 6 milyar 11 milyon TL rakamını görüyoruz. 2012 yılı ikinci çeyreğin toplam e-ticaret hacmiyse 7 milyar 345 milyon TL olduğunu hatırlatalım. Ağustos ayındaki düşüşe rağmen üçüncü çeyrekte yakalanacak finansal hacimle ikinci çeyreğin geride bırakılabileceğini düşünüyoruz.

Yaz ayları durgunluğu Ağustos rakamlarında çıktı

Ağustos ayında ayında sektörde her ne kadar bir gerileme olsa da bunun dönemsel olduğunu düşünüyoruz. Bir bakıma yaz aylarında beklenen e-ticaret sektöründeki yavaşlamanın Ağustos ayını vurduğunu söyleyebiliriz. Okulların açılması ve yaz aylarının sona ermesiyle beraber Eylül ayında büyümenin devam edeceğini ifade edebiliriz.

Parantez içinde bir not paylaşalım. Bankalararası Kart Merkezi geçen aya kadar internet üzerinden yapılan kartlı işlemlere e-ticaret başlığı altında paylaşıyordu. Ancak Ağustos ayı itibariyle söz konusu verileri 'internetten yapılan kartlı ödeme işlemleri' başlığı altında vermeye başladı. Bu rakamların içinde uçak bileti, sigorta gibi sanal POS üzerinden gerçekleştirilen tüm işlemlerin mevcut olduğunu bir kez daha hatırlatalım.

Rakamlarla Ağustos ayı e-ticaret sektörü

  • 14 milyon 409 bin işlemde 2 milyar 825 milyon TL hacim yaratıldı.
  • İşlem başına tutar 195 TL’ye geriledi.
  • Finansal hacimde 2012 yılı Temmuz ayına göre yüzde 11 gerileme yaşandı.
  • İşlem adedinde Temmuz ayına oranla yüzde 0.1'li büyüme yaşandı.

* Yukarıda paylaşılan rakamlara sanal POS üzerinden gerçekleştirilen tüm işlemler (uçak bileti, sigorta vs.) dahildir.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.