Google 12,5 milyar dolara aldığı Motorola’yı küçültüyor

Google 12,5 milyar dolara aldığı Motorola’yı küçültüyor

Google’ın 12,5 milyar dolar harcadığı Motorola Mobility satın almasının öncelikli nedeni firmanın 17 bin patenti ile Android’in çevresinde bir koruma kalkanı oluşturmaktı. Patent savaşlarının giderek daha zorlu bir hale gelmesi ve Google’ın en güvendiği müttefiklerini birer birer kaybediyor olması arama devini böylesine radikal bir karar almasına neden olan en önemli etkenlerden biri.

Fakat Motorola sadece elinde 17 bin patent olan herhangi bir firma değil. Aynı zamanda bir dönemin en çok satan telefonlarını üreten, 94 ofisi ve 20 bin civarı çalışanı ile aynı zamanda dev bir işletme ve büyük bir üretim potansiyeli.

Google’ın Motorola’nın bu gücünü nasıl kullanacağı hala tartışılırken gelen bir haber Motorola’nın geleceğine dair ipuçları veriyor…

30 ofis kapanacak, 4.000 kişi işten çıkartılacak

New York Times’da yer alan habere göre Google, Motorola’da bazı önemli değişikliklere gidecek. Buna da çok sayıda ofis ve kabalalık ekibini küçülterek başlayacak. Habere göre Google, Motorola’nın 94 ofisin yaklaşık üçte birini kapatacak. Bu kapanacak 30’a yakın ofiste çalışanlar için de kötü bir haber daha var; işten çıkartmalar kapıda.

20 bin çalışanın 4.000 kadarı işten çıkartılacak. Bu yüzde 20’lik küçülme büyük oranda ABD dışındaki ofislerde gerçekleşecek. Kaynaklara göre işten çıkartılacak 4.000 personelin 2500 civarı ABD dışındaki ofislerde görev yapanlar arasından seçilecek.

Bunların yanı sıra karlılığı artırmak adına Motorola telefon için parça satın aldığı tedarikçilere de kısıtlama getirecek ve daha az iş ortağı ile çalışmaya başlayacak. Bu artık firmanın ürün çeşitliliğini azaltacak ama var olan ürünlerine odaklanma gücünü artıracak. Böylece geçtiğimiz yıl 27 farklı ürün piyasaya süren Motorola artık sadece birkaç ürüne odaklanıyor olacak.

Rekabette geri adım

Akıllı telefon sektöründeki cihaz üreticileri arasında tüm pazardaki karın nereyse yüzde 90’una yakınını iki firma, Apple ve Samsung elde ediyorlar. RIM, Nokia ve tabi ki Motorola gibi geri kalan tüm oyuncular  ise geriye kalanlar için rekabet ediyorlar. Google’ın bu hamlesi Motorola’nın rekabetin çok yüksek olduğu bu alandan geriye doğru adım atacağının açık bir göstergesi.

Motorola yarıştan çekilmedi ama hedeflerini küçülttü ama elinde hala Google için çok değerli 17 bin patent bulunuyor. Bakalım bundan sonra Google akıllı telefon oyununda elindeki kartlarını nasıl oynayacak…

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.