E-ticaret sitelerinin mobil ile imtihanı

Geçtiğimiz sene sonunda sektörün duayenleri ve yatırımcılarla yaptığımız yazı dizisinde mobilin önemini vurgulamışlardı. Biz de Türkiye'deki mevcut e-ticaret sitelerinin mobil karnelerini verelim istedik.

Aklımıza gelen tüm e-ticaret sitelerini önce iPhone 4S ile ziyaret ettik, sonra da iPhone Türkiye App Store'da aradık. Karne aşağıda da görüldüğü gibi oldukça kötü. Birçok e-ticaret sitesi sınıfta kaldı diye özetleyebiliriz. Her ne kadar bazılarının iPhone uygulamalarının geliştirme aşamasında olduğumuzu bilmemize rağmen durum yine de pek iç açıcı gözükmüyor.

Öncelikle şunu da belirtmek gerekiyor. Her sitenin yapısı mobilde yer alıp yer almaması kendi içinde değerlendirilmesi gereken bir konu. 7 yıllık telekom tecrübesi olan biri olarak bir sitenin mobil versiyonu kesinlikle web sitesi ile aynı olmamalı diyenlerdenim. Mobildeyken kullanıcı davranışları, o an neye ihtiyaç duyabileceği, nasıl kullanacağı tamamen farklı bir konu. Mobil kullanıcı deneyimini ayrıştırmak ve mobilde kullanıcıların en temel ihtiyaçlarını belirlemek ilk adım gibi gözüküyor.

Aşağıdaki listede beni şaşırtan markalar oldu, özellikle çiçekcilerin "mobil siteleri, iphone uygulamaları kesin vardır" diyordum fakat yanılmışım. Özel alışveriş sitelerinin de belki satış amaçlı değil ama pinterest tarzında giyim ve aksesuarları pinleyebileceği bir yapı güzel olabilir. Tabi mobilde en doğru yolu bulmak için sürekli testler yapmalı ve kullanıcı eğilimlerini incelemeliler.

Özetlersek, Türkiye'deki e-ticaret firmaları henüz mobile hazır değil veya hazırlık aşamasındalar veya pek umursamıyorlar. Instagram satınalımı sonrası hepimiz biraz gaza gelmiştik fakat anlaşılan yeterli değilmiş. Yakın bir dönemde sadece mobilden hizmet veren bir e-ticaret sitesi görür müyüz bilinmez ama en azından birilerinin denemeler yapması şart!

Not 1 : Android'de durum nasıl inceleme şansımız olmadı fakat yorumlara yazarsanız çok seviniriz.

Not 2: Listeyi alfabetik sıraya göre dizdik, unuttuğumuz, atladığımız firmaları da yorumları ekleyebilirseniz seviniriz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.