Zynga’nın düşük gelirleri, Facebook hisselerini de sarstı

Zynga’nın düşük gelirleri, Facebook hisselerini de sarstı

Zynga, halka arz olmasının ardından üçüncü kez finansal raporlarını yayınladı. Dünyanın en büyük sosyal oyun firmasının yayınladığı rakamlar beklentilerin de altında kaldı. Analistler Zynga’nın ikinci çeyrekte 344 milyon dolar gelire ulaşacağını ön görüyorlardı. Fakat Zynga’nın yayınladığı rakamlara göre 2012’nin ikinci çeyreğinde firmanın gelirleri 332 milyon dolar olarak açıklandı. Bu rakamlara göre Zynga son çeyreği 22,8 milyon dolar zararla kapatmış oldu.

Rakamlar çok parlak değil ama Zynga bu çeyrekteki düşüşe neden olan 3 temel faktörü sıralayarak, önümüzdeki dönemlerde çok daha olumlu sonuçlar ortaya çıkacağını vurguladı. Önümüzdeki dönemler çok daha iyi geçebilir ama Zynga’nın iş modelinin Facebook’a fazlası ile bağımlı olması durumu da yatırımcıları rahatsız etmeye devam ediyor…

Buna rağmen Zynga’nın raporunda olumlu noktalar da yok değil. Örneğin bir önceki çeyrekte 59 milyon olan günlük aktif kullanıcısı sayısının son çeyrekte 72 milyona yükselmiş olması önemli bir artış. Firmanın aylık aktif kullanıcı sayısı ise bir önceki üç aylık döneme göre 78 milyon artarak 306 milyona ulaşmış durumda.

Facebook etkisi

Bu olumlu tabloya rağmen firmanın gelirlerinin beklentilerin altında kalmış olması ve son çeyreği zararda kapatmış olmasının birkaç nedeni var. Bunlardan ilki Facebook ile ilgili. Facebook platformundaki bildiriler, haber güncellemeleri ve diğer iletişim kanallarında gerçekleşen değişimlerin oyunları olumsuz etkilediğini söyleyen Zynga, bu nedenlerden tüm Facebook oyunlarında ortalama yüzde 15’lik bir düşüş gözlendiğini söylüyor. Canlı aksiyon oyunlarında ise bu düşüş yüzde 34’e kadar çıkıyor.

Kullanıcıların oyunlara dair bildirimleri eskiye göre daha az görüyor olması, oyunlarda geçirdikleri sürenin de azalmasına neden oluyor ve bu da daha az sanal ürün satışına neden oluyor. Bu da Zynga’nın en büyük sorunu olan iş modelinin Facebook’a fazla bağımlı olması eleştirilerinin bir kez daha gündeme gelmesine neden oldu.

Gelirlerinin yüzde 92’sini Facebook üzerinden elde eden Zynga açısından bu çok önemli bir nokta. Aslında Zynga hem bu durumu biraz daha değiştirmek, hem de yatırımcıları rahatsız eden bu izlenimi silmek için elinden geleni yapıyor. Daha önce açtığı Zynga.com’un ardından kendi platformu “Zynga With Friends” ile daha bağımsız bir yapıya bürünmek niyetinde. Fakat en azından şu an için Zynga ve Facebook’u birbirinden bağımsız düşünebilenlerin sayısı çok değil. Öyle ki Zynga’nın açıkladığı bu rakamların ardından kendi hisselerinin yanı sıra Facebook hisselerinde bile bir düşüş gözlendi.

Ve diğerler nedenler…

Zynga’nın son çeyrekteki çok da parlak olmayan finansal tablosuna neden olan iki neden daha var. Bunlardan ilki yeni oyunların piyasaya beklenenden geç çıkması ve sonuçlarının ikinci çeyrekte ortaya çıkmamış olması. Yani Zynga aslında bugün durumun daha iyi olduğunu ancak bunun resmi yansımalarının ancak bir sonraki çeyrekte ortaya çıkacağını söylüyor.

Son olarak Zynga’nın OMGPOP satın alması henüz beklenenleri veremedi. Zynga’nın firmayı satın aldığı dönemde Draw With Friends 14,6 milyon günlük aktif kullanıcıya ve çok önemli bir potansiyele sahipti. Bugün ise günlük aktif kullanıcıların sayısı 3,4 milyona kadar düştü. Bu düşüş Zynga adına kötü bir yatırım sinyali gibi görünüyor ama firmanın CEO’su Mark Pincus’un hala bu oyunun en güzel günlerinin gelmediğini, gelecekte OMGPOP satın almasının çok daha ciddi geri dönüşler sağlayacağına inancı tam.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.