Trafik kaynağı Pinterest’ten dış bağlantılara kısıtlama geldi

Trafik kaynağı Pinterest’ten dış bağlantılara kısıtlama geldi

2008 yılında kurulduğundan beri ve özellikle de son dönemde çok hızlı bir büyüme gösteren Pinterest, pek çok web sitesi için en önemli trafik kaynaklarından biri haline geldi. Özellikle kadın kullanıcı sayısının gözle görülür ölçüde yüksek olduğu Pinterest’in yönlendirdiği trafik önemli, ama daha önemlisi bu trafiğin kalitesi. Tık başına getiride Twitter ve Facebook’u geride bırakan Pinterest, yayıncılar için olduğu kadar kullanıcılar için de önemli, çünkü bu kaliteli trafik onlar için de gelir kaynağı olabiliyor.

Tüm dünya ile birlikte Türkiye’de de çok hızlı büyüyen Pinterest yeni uygulaması ile dağıttığı bu trafiği daha kontrollü hale getirmeye başlıyor. Yeni uygulama siteye eklenen içeriklerin sahip oldukları bağlantıları eskiye göre çok daha yakından inceliyor ve bir kısmını engelliyor.

Fakat bu kriterler o kadar sıkı ki, bu gidişle Pinterest en önemli trafik kaynaklarından biri olma özelliğini bile kaybedebilir.

Aylık 30 milyonun üzerinde tekil ziyaretçiye hizmet veren Pinterest’in bu yeni uygulamasının çıkış noktası spam ile mücadele gibi görünüyor. Buna rağmen pek çok benzer sitenin trafik dağıtım oranını artırarak, yayıncılar için daha değerli hale gelmeye çalıştıkları sırada, Pinterest’in tam tersi bir uygulama ile dışarı gönderdiği trafiği kısıtlaması spam ile mücadele için en uygun yöntem olup olmadığı oldukça tartışmalı…

Pinterest temel olarak en sık kullanılan 3 farklı bağlantı yöntemine bundan sonra izin vermeyecek. Bu yöntemlerden ilki gelir ortaklığı (affiliate) bağlantıları. Yani eğer bir sitedeki içeriği kendi gelir ortaklığı referansınızı taşıyan bir URL ile eklerseniz Pinterest bağlantıyı otomatik olarak kaldıracak. İlginç olan bu yöntem Pinterest’in bir dönem kendisinin de denediği bir gelir modeli olması.

Pinterest ayrıca bundan sonra URL kısaltma servislerine ait bağlantılara da izin vermeyecek. Dolayısıyla bit.ly veya benzeri bir servis ile kısalttığınız adreslerden gelen trafiği artık ölçemeyeceksiniz.

Buradaki en önemli noktalardan biri aslında URL’lerin sonunda ek bilgiler içeren bölümlere (query string) sahip bağlantılar da budanacak. Bu yöntem bazı affiliate sisteminlerin yanı sıra özellikle ölçümleme amacıyla kullanılıyor ve pazarlamacıların Pinterest’ten gelen trafiği ölçmeleri artık daha da zorlaşacak.

Diğer yandan Pinterest açısından bakıldığında tüm bu yöntemler gerçekten de spam ve kullanıcıyı yanlış yönlendirmeye neden olabilecek teknikler ile art niyetli kişiler tarafından kullanılabilir. Yani aslında Pinterest’in uygulamasının iyi niyetli bir hamle olduğunu söyleyebiliriz. Bununla beraber genel olarak bu kısıtlamaların özellikle Pinterest’i pazarlama amacı ile kullananlar için önemli sıkıntılara yol açacağı da bir gerçek.

Yine de bunun bir geçiş süreci olabileceğini de düşünmek daha doğru olabilir. Pinterest henüz kendisine özel bir API yayınlamadı. Kullanıcı ve marketing dostu bir API ile birlikte tüm bu sorunlar çok daha sağlıklı bir şekilde çözülerek sitenin önemli trafik kaynaklarından biri olmaya devam etmesi mümkün olabilir.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.