Borsada yaralanan Groupon 'Berlin kaplanı' oluyor

Borsada yaralanan Groupon 'Berlin kaplanı' oluyor

Borsada neredeyse yüzü hiç gülmeyen Groupon, korkusuzca büyümeye devam ediyor. Şirket, operasyonlarını daha başarılı yönetebilmek için uluslararası kararhgahını Berlin'de açıyor.

Şu anda ABD'nin Şikago şehrinden tüm operasyonlarını yöneten Groupon, özellikle Avrupa ülkelerindeki operasyonlarına daha iyi hakim olabilmek istiyor. The Next Web'in haberine göre çareyi kısmen Avrupa'ya taşınmakta bulan şirket, Berlin'de gelecek hafta kapılarını açacak uluslararası yönetim ofisinde ilk etapta 1.000 kişi istihdam edecek. Groupon yeni merkezden 40 ülkedeki operasyonlarını yönetecek.

Haberin ilk paragraflarını okuduğunuzda "Neden Berlin?" sorusunu sorabilirsiniz. Nedenlerin başında Berlin'in Şikago'dan sonra Groupon'un uluslararası operasyonlarının en çok yoğunlaştığı şehirlerden olması. Diğer bir sebepse Groupon'un 2010 yılında Almanya merkezli şirket olan Citydeal'ı satın alması. Groupon uluslararası yönetim ofislerini Berlin'e taşıyarak, Citydeal operasyonlarına daha fazla hakim olacak, bir taşla iki kuş vuracak.

Hisseler dip seviyede

Groupon'un böyle bir adımı borsadaki kötü gidişatı yavaşlatmak adına attığı da iddialar arasında. Şirketin borsada işlem gören hisseleri, son iki günde yaklaşık yüzde 10 değer kaybetti. Haftaya hisse başı 9 dolar değerden başlayan Groupon hisseleri, Çarşamba gününü 8 doların altında kapattı.

Geçen yıl son çeyrekte halka ABD Nasdaq endeksinde halka açılan şirketin o dönemki değeri hisse başı 20 dolar civarındaydı. Ancak tarihler 2012 yılı Temmuz ayını gösterdiğinde şirketin hisseleri toplamda yüzde 70 civarında düşüş göstermişti. Kısaca borsaya açıldığında yaklaşık 13 milyar dolar olan şirketin değeri bugün 5 milyar dolar civarına kadar gerilemiş durumda.

Groupon'un Berlin'e yeni bir merkez açması, şirketin borsadaki kağıtlarını uzun vadede nasıl etkiler şimdiden bilemiyoruz. Ancak bir yılda yüzde 70 değer kaybı yaşayan bir şirketin, 1.000 kişiyi aynı anda istihdam etmesini gayet cesur ve gerisinde belki de henüz bilmediğimiz planların olduğu bir adım olarak görüyoruz.

Groupon'un borsa performansını aşağıda inceleyebilirsiniz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.