Microsoft'un Skype'ı 8,5 milyar dolar ödeyerek bünyesine katması internet çağının en büyük satın almalarından biriydi. Microsoft'un ciddi bir gücü eline aldığı malum ama kolayca altından kalkacağı bir parayı cebinden çıkardığı da gayet net. Neyseki yeni bazı gelişmeler Skype'ın Microsoft tarafından etkili şekilde kullanılacağına işaret ediyor.
Microsoft'un vermiş olduğu iş ilanlarından hareket eden Janko Roettgers, Skype'ın web tarayıcılara kolayca dahil olacağını öngörüyor. Dahası Skype'ın açık kaynak tarafına yöneliminin altını çiziyor.
Google 2010'da satın aldığı Global IP Solutions sayesinde elde ettiği ve açık kaynak dünyasına kazandırdığı WebRTC (Web Real-Time Communications), basit Javascript API'leri ile web tarayıcılarına gerçek zamanlı iletişim yeteneği kazandıran bir sistem. Skype için verilen iş ilanları da WebRTC tabanlı bir geliştirmeden bahsediyor ve Skype'a web tarayıcıların yolunu açıyor.
Mayıs ayı sonunda 250 milyon kullanıcıya ulaşan Skype, söz konusu iş ilanına göre de milyarlara ulaşmak istiyor.
WebRTC, şu an için Google (Chrome), Mozilla (Firefox) ve Opera tarafından destekleniyor. Internet Explorer ise şimdilik dışarda kalıyor. IE'nin ne zaman WebRTC desteği kazanacağı bilinmese de bu süre çok uzun olmayacak gibi görünüyor.
Yine Google'ın HTML5 videolar için açık kaynak olarak sunduğu VP8 kodekini tanıyan Microsoft, Skype ile küçük hissedarı olduğu Facebook'a görüntülü sohbet altyapısını sağlamıştı. Yani web tarafında bir şeyler yapacağını göstermişti.
Google tarayıcı tabanlı dünyasında iletişim olanaklarını hızla yaygınlaştırırken Apple da kapalı gezegenindeki kullanıcılarına gerekli iletişim ağını kuruyor. Microsoft'un bundan sonra Skype'ı webe taşıması ve açık kaynak tarafına eğilmesi iyi bir adım gibi görünüyor. Aksi takdirde yatırımın geri dönüşü bir hayal olabilir.
Skype kısa süre önce “İnsanlığa tekrar hoş geldiniz” başlıklı bir kampanya ile sesli ve görüntülü iletişimin önemini vurgulamıştı.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap