E-ticaret şirketlerinin istihdam karnesi [Dosya]

E-ticaret şirketlerinin istihdam karnesi [Dosya]

E-ticaretin görünen kısmı, tarayıcı çubuğuna yazılan birkaç harf ve birkaç tıklamayla verilen sipariş. Her ne kadar birkaç dakikalık bir işlemden bahsediyor olsak da bu işlemin arkasında yüzlerce kişi bulunuyor. Son iki yılda yüzde 100'ün üzerinde büyüyen e-ticaret şirketleri ciddi bir istihdam yaratıyor.

Bu haberi hazırlamak için Türkiye'deki e-ticaret sektöründe önde gelen şirketleriyle bağlantıya geçtik ve istihdam verilerini topladık. Haberde yer alan şirketlerin personel sayılarına baktığımızda 50'nin altın çalışan sayısına sahip olan şirket yok denecek kadar az. 'Yüzlerce kişiyi çalıştırıyor' diyebileceğimiz şirketlerin sayısı haberde yer alan şirketlerin yarısından çoğunu kapsıyor.

ebebek

Çoğunluk hissesinin geçen aylarda satıldığı ebebek, sanal mağazalarının yanı sıra fiziksel mağazalarıyla da biliniyor. Şirketin sanal mağazalarındaki istihdama baktığımızda 46 kişilik bir ekiple karşılaşıyoruz.

Bu ekibin büyük çoğunluğu sevkıyat departmanında çalışıyor. Burada 14, dijital kanallar departmanındaysa 11 kişi çalıştığını görüyoruz. Halil Erdoğmuş’tan aldığımız bilgilere göre eBebek’in 2012 ciro hedefi 75 milyon TL. Bu ciroyu yakalamak için şirketin personel sayısını artıracağı kesin gibi.

Evim.net

Özen kardeşlerin girişimlerinden biri olan Evim.net, e-ticaret sektöründe aldığı trafikle iddialı olan bir site. Evim.net genel müdürü Ali Özen'den aldığımız bilgilere göre Evim.net'te şu anda 59 kişi çalışıyor.

Şirket stok bazlı çalıştığı için doğal olarak en fazla çalışan sayısı 19 ile depo departmanında.

GittiGidiyor

Türkiye'de e-ticaret denilince ilk akla gelen şirketlerden olan GittiGidiyor'da 8 farklı departman bulunuyor. Şirkette toplamda şu an itibariyle 143 kişi çalışıyor. 2011 yılının sonlarına doğru GittiGidiyor'da yaklaşık 100 kişi çalışıyordu. Aldığımız bilgilere şirketi çalışan sayısını 2012 yılında 160'a yükseltmeyi hedefliyor.

Şirket en fazla Teknoloji & Ürün ve Operasyon departmanlarında istihdam yaratmış durumda. GittiGidiyor'un bu bölümünde 52 kişilik bir kadro bulunuyor. İstihdamın yüksek olduğu diğer bir departmandaysa 47 kişi çalışıyor. En az çalışan sayısıysa 1 kişiyle İcra Komitesi departmanında.

Hepsiburada

Doğan Online çalışanlarının departmanlara göre dağılımı

Türkiye'deki hem satış adedi hem de cirosu bakımından en büyük e-ticaret sitelerinden birisi Hepsiburada. Şirketin en son yayınladığı reklamlardan da anlaşılabileceği gibi Hepsiburada Türkiye standartları için 'dev' diyebileceğimiz depoya sahip. Söz konusu bu kadar büyük bir e-ticaret sitesi olunca çalışan sayısı da aynı oranla artıyor. Hepsiburada yetkililerinden aldığımız bilgilere göre şirkette 600 civarı çalışan bulunuyor.

Doğan Online bünyesinde bulunan Hepsiburada.com'un departmanlarına göre çalışan sayısını veremiyoruz. Ancak Hepsiburada başta olmak üzere Daybuyday ve Medyanet'in içinde bulunduğu Doğan Online'nın departmanlarına göre çalışan oranlarını paylaşabiliyoruz. Doğan Online bünyesinde yaklaşık 1000 kişi çalışıyor. Şirket bünyesinde en fazla istihdam, lojistik ve müşteri hizmetleri departmanında gerçekleşiyor. Bu departmanlarda Doğan Online bünyesinde çalışanların yüzde 28'i bulunuyor. Satış departmanı yüzde 15 oranla ikinci sırada. Bu oranlarla ilgili grafiği sağ tarafta inceleyebilirsiniz.

İdefix ve Prefix

Son kullanıcıya yönelik satışlarını Prefix ile toptancılığa taşıyan EBİ A.Ş. istihdam konusuda dikkat çeken şirketler arasında. Özellikle kitap çeşidi sayısının fazla olması istihdamın daha fazla olmasını gerektiriyor diyebiliriz. İdefix ve Prefix'in toplam istihdamı 101. Bu rakamın 18 kişisi İdefix.com'da, 68 kişisi Prefix'te çalışıyor. Geriye kalan 15 kişiyse yönetim departmanında yer alıyor.

Prefix'te çalışan sayısı İdefix'ten daha fazla görünüyor. Bunun nedeni Prefix'in kısa bir sürede İdefix'in satış hacmini yakalaması olduğunu düşünüyoruz. Şirkette istihdam doğal olarak depo departmanında yoğunlaşıyor. İdefix ve Prefix'in depolarında 38 kişi çalışıyor. Çalışan sayısının fazla olduğu bir diğer departmansa 11 kişiyle veri yönetimi.

Kliksa

E-ticaret sektöründe 2012 yılının en şaşırtıcı haberlerinden biri Sabancı Holding'in Kliksa.com'u açmasıydı. Sitenin kullanıcılara 'merhaba' demesinin üzerinden hemen hemen 2 ay geçmesine rağmen şirket şu anda 50 kişilik bir istihdam yaratmış durumda. Görünen o ki site koyduğu hedeflerle Türkiye e-ticaret sektöründe önemli bir oyuncu olmak istiyor. Bu hedefler doğal olarak beraberinde istihdam artışı da getirecektir.

Şirket çalışanlarının departmanlara göre dağılımı bilgisine sahip değiliz. Ancak diğer e-ticaret sitelerinde olduğu gibi şirketin depo departmanında hemen hemen yüzde 50 oranında çalışan olduğunu tahmin ediyoruz.

Markafoni

Hem ciro hem de ürün adedi bazında hızla büyüyen şirketlerin arasında Markafoni de bulunuyor. Şirketteki hızlı büyüme istihdam alanında da gerçekleşiyor. Geçen sene Temmuz ayında şirkette yaklaşık 380 kişi çalıştığını biliyoruz. Bu rakam 2012 yılında 600'e yaklaşmış bulunuyor.

Markafoni'deki istihdamın departmanlara göre dağılımı bilgisini paylaşamıyoruz. Ancak deponun yanı sıra şirkette prodüksiyon departmanında ciddi çalışan sayısı bulunuyor. Dinamik olarak ürünlerin değiştiği sitede manken, makyöz ve fotoğrafçı gibi dışarıdan çalışanların da bulunduğunu belirtmek istiyoruz.

Rocket Internet Türkiye

Klonların efendisi olarak bilinen Samwer kardeşlerin şirketi Rocket Internet, Türkiye pazarına 2011 yılının ikinci yarısında girmişti. Şirketin İstanbul ofisi agresif büyüme politikasıyla 8 farklı kategoride e-ticaret sitesi açmış durumda. Rocket Internet Türkiye faaliyetlerine başladıktan 3-4 ay sonra 100 kişilik bir ekip kurmuştu. Yıl sonundaysa bu rakam 300'e yaklaşmıştı. E-ticaret site sayısının 8'e tamamlanmasından sonra şirket, yaklaşık 500 kişilik istihdam yaratmış durumda.

Rocket İnternet Türkiye'nin departmanlara göre çalışan sayısıyla ilgili elimizde bulunmadığı için paylaşamıyoruz.

Trendyol

Aldığı yatırımlar ve yakaladığı ciro hedefleriyle Türkiye e-ticaret pazarının lokomotif sitelerinden biri olan Trendyol, hızlı büyümeyi istihdamda da gerçekleştiriyor. Çok değil bundan 1.5 ay önce 760 civarında çalışan sayısına sahip olan şirketin istihdamı son aldığımız bilgilere göre 800 kişiyi aşmış durumda. Çalışanların departmanlara göre dağılımı verisi elimizde bulunmuyor. Bu yüzden paylaşamıyoruz.

Vipdükkan

Skype, Baidu gibi önemli şirketlerin yatırımcısı olan ePlanet Capital'den aldığı 5 milyon dolarla dikkatleri üzerine çeken Vipdukkan.com'un büyüme hedefleri arasında istihdamı artırmak da var. Şirkette şu anda 120 kişi çalışıyor.

Şirketteki istihdamın departmanlara göre dağılımına baktığımızda operasyon, pazarlama ve tedarik ön plana çıkıyor. Operasyonda 34, Pazarlamada 27 ve tedarik departmanında 23 kişi çalışıyor. Vipdukkan.com'un bilgi teknolojileri ve mali işler departmanındaysa yaklaşık 10 kişilik istihdam bulunuyor.

Yemek Sepeti

2010 yılında 100 kişilik bir ekibe sahip olan Yemek Sepeti, çalışan sayısının hızla artması yüzünden ofisi taşımak zorunda kalmıştı. Yeni ofisin görüntülerini Webrazzi TV'de sizlerle paylaşmıştık. Şu anda şirkette çalışan sayısı 206 civarında.

Yemek Sepeti'nde departmanlara göre çalışan sayısı e-ticaret sitelerinin aksine çağrı merkezinde ve kullanıcı ilişkilerinde yoğunlaşmış durumda. Şirkette 112 kişi çağrı merkezi ve kullanıcı ilişkileri departmanlarından müşterilerine hizmet veriyor. Bunun yanı sıra şirketin pazarlama departmanın 18, operasyon kısmındaysa 37 kişi çalışıyor.

yeniçarşım.com

Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş'ye bağlı olan yeniçarşım.com'un, e-ticaret sektörüne girmesinin üzerinden yaklaşık 9 ay geçti. Ticari ünvan sahibi şirketlerin mağazalar açarak her çeşit ürünü satabildikleri bir alışveriş portalı olan Yeniçarşım.com, toplamda 51 kişilik bir istihdama sahip.

Şirketin, çalışan dağılımına baktığımızda müşteri hizmetleri ve satış departmanları ön plana çıkıyor. Her iki departmanda da 10'ar kişi çalışıyor. En fazla kişinin çalıştığı ikinci departmansa yazılım ve portal geliştirme. Bu departmalarda 7 kişinin çalıştığı verilenden bilgiler arasında.

Toplamda 3 bin 600 kişi çalışıyor

Yukarıda paylaştığımız çalışan sayılarını alt alta topladığımızda 3 bin 676 kişilik bir istihdam rakamıyla karşılıyoruz. Söz konusu e-ticaret olunca departmanlara göre çalışan sayısı depo ve operasyon bölümlerinde yoğunlaşıyor. Ancak şirketlerin çağrı merkezlerine de ağırlık vermeye başladığını ifade edebiliriz.

Sektörde listeye girmeyen birçok küçük şirket bulunuyor. Ancak ortaya çıkan bu rakamın Türkiye e-ticaret sektöründeki istihdama ışık tuttuğunu düşünüyoruz. İzleyen yıllarda e-ticaret şirketlerinin cirolarıyla beraber istihdamın da doğru orantılı olarak artacağına inanıyoruz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.