Rocket Internet denildiğinde ilk önce Samwer kardeşler ve klonladıkları sitelerden yaptıkları başarılı çıkışları akla geliyor. 2011 yılının ikinci yarısında Türkiye pazarına giren Rocket Internet, agresif büyüme stratejisiyle yol aldı ve almaya devam ediyor.
Türkiye'de ofis açarak çok sayıda çalışanı bünyesine katan şirketin e-ticaret alanında yedi farklı girişimi bulunuyor. Aldığımız duyumlara göre Rocket Internet Türkiye şimdiden 400 çalışana ulaşmış. Rocket Internet'in şu ana kadar gerçekleştirdiği girişimlerde nasıl bir performans sergilediği hakkında bir dosya haber hazırladık.
Sporena.com Kasım ayında açılan ve isminden de anlaşılabileceği gibi spor malzelemeleri satan e-ticaret sitesi Türkiye’de hızla büyümeye devam ediyor. Sporena.com'un, Google Ad Planner verilerine göre aylık 350 bin tekil ziyaretçisi bulunuyor. Alexa verilerine göre site, Türkiye’de 1.267’inci sırada yer alıyor. Ziyaretçi trafiği bazında site, son üç ayda yüzde 171 büyüme kaydetmiş görünüyor.
Sporena’yı rakipleriyle kıyasladığımız kendi dikeyi içerisinde üst sıralarda yer aldığını söyleyebiliriz. Sitenin en büyük rakibi olarak Sporcum.com dikkat çekiyor. Sporcum.com aylık 120 bin tekil ziyaretçiye sahip. Son olarak Tiger Global ve Emre Kurttepeli ortaklığından yatırım alan Sporcum.com, Alexa verilerine göre Türkiye’de 1.121’inci sıra yer alıyor. Sitenin ziyaretçi sayısının oranlarına bakıldığında Alexa, son üç ayda yüzde 10 düşüş gösteriyor.
Webrazzi E-Ticaret'12 konferansında konuşan Sporcum.com kurucusu Ahmet Abamor, bir yılda 1 milyon TL ciroya ulaştıklarını açıklamıştı. Google ve Alexa verilerini göz önünde bulunduracak olursak, Sporena.com'un da bu ciro rakamlarını yakalayabileceğini söyleyebiliriz.
Evimister.com Ev dekorasyonu üzerine dikey bir site olan Evimister.com, Kasım 2011’de Türkiye’de yayına başladı. Sitede ek dekorasyonundan ev elektroniğine kadar birçok farklı ürün bulunuyor. Evimister.com'un Google Ad Planner verilerine göre aylık 570 bin tekil ziyaretçisi bulunuyor. Alexa verilerine göre site Türkiye’de 371’inci sırada yer alıyor. Evimister.com, yayına başladığından bu güne kadar yükseliş grafiğini sürdürüyor. Son üç aya bakıldığında ziyaretçi sayısında yüzde 414 büyüme kaydeden site büyüme yakaladı.
Özellikle son yıllarda ev ürünleri üzerine satış yapan birçok e-ticaret sitesi Türkiye’de yayına başladı. Bu sebepten dolayı Evimister.com’un dişli rakipleri bunuluyor. Evim.net’i bu kategori de ilk sıraya koyabiliriz. Evim.net'in aylık 700 bin tekil ziyaretçisi bulunuyor. Özel alışveriş sitesi olan Evim.net, Alexa verilerine göre 434’inci sırada yer alıyor. Ziyaretçi sayısı bazında son üç ayda yüzde 1o büyüme kaydetmiş durumda.
Evimister’in bir diğer dişli rakibiyse Evmanya.com. Mart ayında Doğan Online tarafından satın alınan Evmanya.com’un özel alışveriş sitesi olmadığından dolayı Evimister’e bire bir rakip olduğu söylemek mümkün. Sitenin aylık 77 bin tekil ziyaretçisi var. Alexa verilerine baktığımızda, sitenin Türkiye’de 1.249’uncu sırada olduğunu görüyoruz. 2011 yılının son çeyreğinde yayına başlayan sitenin ziyaretçi sayısı, son üç ayda yüzde 11 arttığı görülüyor.
E-tohum tarafından desteklenen bir girişim olan Dekoreko.com'a da bu kategoride yer vermek istiyoruz. Ev dekorasyon ürünlerine odaklanan kapalı ve dikey özel alışveriş kulübü olan site Alexa verilerine göre 1.725'inci sırada yer alıyor. Dekoreko.com'un aylık 110 bin tekil ziyaretçisi bulunuyor.
Zidaya.com Ayakkabı, giyim, aksesuar ve kozmetik ürünlerinin yer aldığı bir alışveriş sitesi olan Zidaya, Türkiye’de 2012 Şubat ayında yayına başladı. Rocket Internet’in aslında Zalando markasını Türkiye pazarına açacağı konuşuluyordu. Ancak yeni bir marka yaratarak Zidaya.com’u yayına başlattı. Site kurulduğundan bu yana başarılı bir grafik gösteriyor. Zidaya ziyaretçi sayısı bakımında Türkiye’de 204’uncu sırada yer alıyor. Site yeni açıldığından dolayı son bir ayda yaklaşık yüzde 84'lük bir büyüme kaydettiğini söyleyebiliyoruz. Zidaya'nın aylık tekil ziyaretçi sayısını Google Ad Planner verilerine göre 550 bin olarak görüyoruz.
Zidaya’nın Türkiye’de kategori olarak baktığımızda bire bir rakibinin olduğunu söylemek zor. Çünkü sitede giyim, aksesuar kategorileri ön planda olmasına rağmen ‘özel’ kategorisiyle teknoloji gibi farklı ürünlere yer verebildiği görülüyor. Zidaya.com'un Yeni iPad satışı gerçekleştirdiğini örnek olarak gösterebiliriz.
Eleseri.com Eleseri.com’da kullanıcılar, kendi tasarımlarını satışa çıkararak satış yapıyor. Siteye üye olan kullanıcılar diğer üyelerin tasarladıkları aksesuar, dekoratif süs eşyaları gibi ürünleri satın alabiliyorlar. Yapılan satışlardan Eleseri.com yüzde 10’luk bir komisyon alıyor. 2012 yılı Şubat ayında açılan sitenin, ABD'deki Etsy.com'un klonu olduğunu söyleyebiliriz.
Eleseri.com’un farklı bir dikeyde platform yaratıyor. Bu sebepten dolayı sitenin trafiği henüz çok fazla değil. Eleseri.com'un Google Ad Planner verilerine göre aylık 18 bin tekil ziyaretçi sayısına ulaştığını söyleyebiliyoruz. Sitenin Türkiye'deki sıralamasındaki yerinden bahsedecek olursak, site 9.487’inci sırada yer alıyor.
Eleseri.com'un rakibinin Pasaj.com olduğunu söyleyebiliriz. Pasaj.com'un aylık 63 bin tekil ziyaretçisi bulunuyor. Ziyaretçi sayısı bakımından son üç ayda yüzde 10'luk düşüş kaydeden Pasaj.com, Türkiye'de 3.102'nci sırada.
Yazının başında bahsettiğimiz gibi kullanıcıların kendi tasarımlarını sattıkları dijital platformların niş alanlar olduğunu söyleyebiliriz. Bu sebepten dolayı ziyaretçi sayısı bakımından giysi, aksesuar ve ayakkabı dikeyleri gibi çok fazla talep görmediklerini ifade edebiliriz.
Westwing.com.tr Fransa ve Almanya gibi ülkelerde de yer alan Westwing, 2011 yılı Aralık ayında Türkiye’de yayına başladı. Sitede, ev dekorasyon ürünlerini özel alışveriş sistemiyle satılıyor. Google Ad Planner rakamlarına göre sitenin aylık 620 bin tekil ziyaretçisi bulunuyor. Ziyaretçi sayısı sıralamasında Westwing, Türkiye’de 969’inci sırada yer alıyor. Sitenin ziyaretçi sayısında büyüme rakamlarına baktığımızdaysa son üç ayda 269 büyüdüğü görüyoruz.
Westwing’in Türkiye’deki en yakın rakibinin Evim.net olduğunu söyleyebiliriz. Evimister.com bölümünde Evim.net'ten bahsetmiştik. Kıyaslama için yeniden Evim.net'ten bahsetmek gerekirse, sitenin aylık 700 bin tekil ziyaretçisi bulunuyor. Alexa verilerine göre 434’üncü sırada yer alan Evim.net, ziyaretçi sayısı sıralamasında son üç ayda yüzde 10 büyüme kaydetti.
Bamarang.com.tr Bamarang da Rocket Internet’in Şubat ayıda yayına soktuğu sitelerden biri. Özel alışveriş sistemiyle kullanılan sitenin tasarım ürünler dikeyi olduğunu söyleyebiliriz. Google Ad Planner verilerine göre sitenin aylık 64 bin ziyaretçisi olduğunu görüyoruz. Fab.com’un klonu olan Bamarang, ziyaretçi sayısı bakımından Türkiye’de 2.872’inci sırada yer alıyor. Sitenin büyüme bakımından elimizdeki tek verisi bir ay öncesine dayanıyor. Buna göre Bamarang.com’un yüzde 6'lık düşüş gösterdiğini. Tasarım ürünler kategorisinde olan Bamarang'ın Türkiye'de bire bir rakibinin olmadığını ifade etmek mümkün.
Glossybox.com.tr Rocket Internet, Türkiye'deki birçok yatırımında başarılı diyebiliriz. Ancak şirketin Türkiye'de başarısız yatırımları da bulunuyor. Glossybox.com.tr'yi buna örnek gösterebiliriz. Son dönemlerin trendi olan kutu modeli üzerine olan Glossybox.com.tr, Brichbox'ın klonuydu. Site, 2012 yılı başında Facebook'tan veda ederek, kapatılmıştı. Şu anda İngiltere sitesine yönlendirilen Glossybox.com.tr'nin kapatılmadan önce aylık 33 bin tekil ziyaretçisi bulunuyor. Özellikle son altı ayda daha fazla popüler olan kutu modelinde Glossybox'ın, LuxyBox, Lilakutu ve Limangobox gibi rakipleri bulunuyor.
Rocket Internet etkin rol oyunuyor
Türkiye internet pazarı 2011 yılında 23 milyar TL hacme ulaştı. Bu rakam beklentilerin üstündeydi. Türkiye'deki e-ticaret pazarını bu hızla büyümesi şüphesiz yabancı yatırımcıların dikkatini çekiyor. Rocket Internet de bu kategoride yer alıyor. İstediklerini ne kadar elde ettiklerini bilemiyoruz. Ancak Rocket Internet'in Türkiye e-ticaret pazarında etkin bir rol oynadığını söylemek mümkün. 2012 yılında e-ticaret sektöründe daha çok yabancı yatırımcıların beklenmesi, girişim rekabeti ortamının kızışacağını gösteriyor.
Geçtiğimiz haftalarda Gigaom, Rocket Internet hakkında bir yazı yayımladı. Rocket Internet'in küresel alandaki yatırımlarını bu adreste bulabilirsiniz.