Instagram’ın 1 milyar dolarlık satışının üzerinden yaklaşık 2 hafta geçti ama son yılların en önemli çıkışlarından birini gerçekleştiren Kevin Systrom ve Mike Krieger’ın başarısı hala dillerden düşmüyor. Fakat Facebook’un kasasından çıkan 1 milyar dolar sadece iki kurucusu için değil, Instagram’a yatırım yapan risk sermayesi firmaları için de benzeri kolay kolay görülmeyen bir başarı anlamına geliyor.
Marc Andreessen ve Ben Horowitz tarafından 2009 yılında kurulan Andreessen Horowitz, Instagram satışından en karlı çıkan risk sermayesi firmalarından biri. Firmanın kurucularından Ben Horowitz, kişisel blog’unda Instagram’dan tam 78 milyon dolar kazandıklarını açıkladı.
Yaklaşık 2 yıl önce Andreessen Horowitz’in, Instagram’a ya da o zamanki adı ile Burbn’a yatırdığı rakam ise 250 bin dolar. Yani Andreessen Horowitz bu satış ile yatırımlarından tam 312 kat para kazandı.
Instagram’ın ilginç hikayesini sizlere daha önce Arda Kutsal’ın yazısı ile sunmuştuk. O hikayede de adı geçen Andreessen Horowitz’in Mart 2010’da o dönem için yaklaşık 300 milyon dolarlık toplam fonu içerisinde Burbn’a ayırdığı 250 bin dolar toplamda çok büyük bir rakam değildi. Aradan 2 yıl geçtikten (ve firmanın yönettiği toplam fon 2,7 milyar dolara seviyelerine ulaştıktan) sonra elde edilen 78 milyon dolar da aslında bütüne bakıldığında çok büyük değil gibi görünüyor.
Andreessen Horowitz 2. tur yatırımı neden yapmadı?
Ama ne olursa olsun bir risk sermayesi firmasının yatırımının 312 katını elde etmiş olması madalyonun (ve ekosistemin) diğer tarafı açısından çok önemli bir başarı. Zaten Ben Horowitz’i asıl kızdıran ve bu blog yazısını yazmasına neden olan da bu başarının eleştiriliyor olması.
İşin iç yüzünü anlatan Horowitz o dönem için ortaya çıkan etik bir konuya da açıklık getiriyor. Burbn’ı Instagram’a çevirdikten sonra yeni tur yatırım arayan girişimciler Andreessen Horowitz’in kapısını tekrar çalmışlar. Fakat yatırımdan sonra sonra bir pivot gerçekleştirerek Burbn’ın Instagram’a dönüşmesi işleri biraz karıştırmış. Andreessen Horowitz’in bu sırada yatırım yapmış olduğu PicPlz adlı ürün ile paralel hale gelen Instagram’a yeni bir yatırım yapmak risk sermayesi firmasına etik gelmemiş ve bu karar sonucunda potansiyel olarak 300 milyon dolar geri dönüş sağlayabilecekleri bir yatırımı yapmalarına engel olmuş. Yani firma Instagram yatırımından 78 milyon dolar kar etti ama potansiyel kardan da 220 milyon dolar civarında zarar etmiş durumda.
Horowitz ise bu durumu normal karşılıyor ve “bu gün olsa yine aynı kararı verirdik” diyor ama diğer yandan kaderin bir cilvesi işi daha da ilginç hale getiriyor. PicPlz’i geliştiren Dalton Caldwell da daha sonra bir pivot gerçekleştirdi ve artık fotoğraf paylaşımından çok daha farklı bir yöne doğru hareket ediyor. Bakalım Andreessen Horowitz, Caldwell’in yeni App.Net adlı yatırımından nasıl bir geri dönüş alabilecek.